FOTO  Završio 9.međunarodni nogometni turnir Mali Zmaj 2017.g

mali zmaj, Makarska

Bilo je tu suza, radosti, bure, kiše, sunca, prekrasnih pogodaka, jedanaesteraca , igranja pod reflektorima, promašenih prilika, penala, ali na kraju i jednog velikog prijateljstva koje se rodilo između samih sudionika turnira -djece.

Osam država BiH, Kosovo, Crna Gora, Slovenija, Češka , Srbija, Švedska i Hrvatska, su od 05. do 08.10 na Gradskom sportskom centru, odmjeravali nogometne vještine u tri kategorije - U 9, 11 i 14, sa čak 67 selekcija.

Redom su to bile ekipe : RNK Zmaj Makarska, NK Zadar , NK Krško , SK Slavia Prag , NK GOŠK 1919 Dubrovnik , NK Arbanasi Zadar , KF Olti Peć, NK Adriatic Split , NK Kustošija Zagreb , HNK Rijeka , HNK Hajduk Split , NK Pomak Split, NK Opatija , HNK Jadran Tučepi , FK Vojvodina Novi Sad, FK Željezničar Sarajevo, NK Spalato Split, HŠK Zrinjski Mostar, FK Elektron Podgorica , ŠF Bambinosi Sarajevo , NK Domžale , NK Međugorje , DNK Talent Split, NK Union Podstrana,  ŠN Brela, NK Jadran LP Ploče, FK Arsenal Tivat, NK Lučko Zagreb , NK Urania Baška Voda, HŠK Posušje, FK Čelik Zenica, FK Mladost Doboj Kakanj, FK Rudar Kakanj, FK Sarajevo, FK Dandi Novi Pazar, Ekhagens IF Jonkoping Švedska.

Ekipe su se borile za završnicu kroz grupu fazu natjecanja, gdje su prolaz imale prvo i drugoplasirane ekipe. Da će turnir biti najneizvjesniji u svojoj povijesti, dala je naslutit "situacija" u skupini D , U11. Bambinosi i Pomak su grupnu fazu natjecanja završili sa istim bodovnim i međusobnim omjerom, gol razlikom, primljenim i postignutim pogodcima! Pravila turnira su nalagala - penali ili novčić ! Oba trenera su se služila da se izvode penali, netom prije početka utakmice osmine. Ovaj put su bili precizniji Bambinosi što im osiguralo nastup u osmini protiv gdje su izgubili od ekipe NK Krško - na penale 0:0 (4:3)!

Tako su u kategoriji U9 u polufinalu završili : Slavia, Hajduk, Pomak i Sarajevo! "Branioci" naslova Slavia i Hajduk su u 2x18 minuta igre ostali 0:0 te su morali na penale do pobjednika. To su bili jedini penali za obje ekipe u kojima je
Hajduk slavio 4:3 i tako dobio šansu da obrani titulu u finalu protiv Sarajeva koje je sa 1:0 u polufinalu pobijedilo NK Pomak! Neizvjesnih 36 minuta finala između Hajduka i Sarajeva je otišlo ekipi Sarajeva iz BiH koji kući nose najveći pehar rezultatom 1:0!

Kategorija U11 je bila specifična po mnogo čemu, od situacije u grupnoj fazi pa do preokreta u polufinalu. Zadar, Hajduk, Adriatic, Domžale. Hajduk je u svojoj utakmici za finale nadigrao Zadra i sa "laganih" 2:0 , čekao protivnika u finalu.
Nakon prvih 20 minuta, u finalu je bila ekipa iz Slovenije, da bi Adriatic u stilu Makarske bure, uraganski krenuo na sve ili ništa - isplatilo se. Zaslužena pobjeda od 2:1, je samo bila dokaz kako je ovo najujednačeniji turnir do sada! U finalu ih je čekao Hajduk. Kakva bi to bila završnica bez penala ?! Zadar protiv Domžale - 1:1 u regularnom dijelu , na penale pobjedu odnosi Zadar 5:4 - pehar "ostaje" u Hrvatskoj! Finale sportskih rivala Hajduka i Adriatica, mirno ali uz muški nogomet u kojem je Hajduk odnio drugi, malo veći pehar sa rezultatom 1:0 !

I za kraj najdramatičnija kategorija U14 u kojoj se od osam utakmica završnice ČAK njih šest rješavalo penalima!!! "Završnicu" penala su otvorili Olti protiv Sarajeva 0:0 (4:2), zatim Zadar protiv Krškog 0:0 (3:4), pa Hajduk protiv Adriatica 1:1(3:4). Serija se nastavlja i u polufinalu gdje je odigrana rijetko viđena utakmica! Naime, Olti je vodio protiv Zmaja sa čak 3:0, svega desetak minuta prije kraja, da bi sve to prosuli i primili pogodak sa zvukom zviždaljke za 3:3!! uslijedili su penali - drama! Raspucavanje nakon izvedenih regularnih penala je otišlo na stranu domaćina Zmaja iz Makarske - 5:7! Naravno tu ovoj nevjerojatnoj nogometnoj priči nije kraj! Krško je osvojilo 3.mjesto bez borbe jer se ekipa Olti nije pojavila, dok su finale odigrali Adriatic i Zmaj. Objema ekipama je to bila šesta odnosno sedma utakmica u 4 dana po jako teškom terenu. Kiša, bura i sunce su učinili svoje, ali srca nije nedostajalo za borbu do kraj. Regularni dio, opet nerješeno 1:1 - pobjednik se tražio kroz penale! "Lakših" nogu je bila ekipa domaćina koja je sa 5:3 ostavila najveći pehar kod kuće!

Konačni poredak :
U9
1. FK Sarajevo
2. HNK Hajduk
3. SK Slavia
4. NK Pomak

U11
1. HNK Hajduk
2. NK Adriatic B
3. NK Zadar
4. NK Domžale A

U14
1. RNK Zmaj
2. NK Adriatic
3. NK Krško
4. KF Olti Peje

Mladim nogometašima su pehare uručili igrači HNK Hajduk Josip Juranović i Tomislav Bašić, koji su svojim dolaskom uveličali ceremoniju dodijele te tako dodatno razveselili najmlađe!