Zahvaljujući Ligi nacija: Kosovo i Makedonija blizu Eura 2020.!

Liga nacija 2019
U nekakvim tzv. normalnim okolnostima teško da bi se to dogodilo, ali baš ta kompetitivnost onih najslabijih i jest jedan od glavnih razloga zbog kojih se UEFA odlučila na uvođenje Lige nacija.

Dakle, na Europskom prvenstvu koje će se 2020. igrati diljem Starog kontinenta (u 12 država) sudjelovat će ukupno 24 reprezentacije, od čega će njih 20 plasman izboriti kroz kvalifikacije, a četiri kroz Ligu nacija.

Te četiri će biti pobjednici svakog od razreda Lige nacija, pri čemu su reprezentacije s najslabijim koeficijentom (rangirane na ljestvici nacionalnih koeficijenata od 40. do 55. pozicije), smještene u Ligu D, dobile jedinstvenu priliku plasirati se na veliko natjecanje bez da moraju završiti u skupini ispred neke od nogometnih velesila.

Format natjecanja je takav da će pobjednici svake od četiriju skupina iz Lige D izboriti nastup na Final Fouru Lige nacija koji će se održati od 5. do 9. lipnja 2019. godine. Igrat će se polufinale i finale, a pobjednik finalne utakmice izborit će plasman na Euro 2020. godine.

A na tom završnom turniru bi se, prema trenutnom stanju, našle reprezentacije Gruzije, Bjelorusije, Kosova i Makedonije.

Poslije tri kola situacija je prilično čista u skupini 1 i skupini 4 gdje uvjerljivo vode Gruzijci odnosno Makedonci dok su u skupini 2 Bjelorusi za bod ispred Luksemburga, a u skupini 3 Kosovari s dva boda viška pred Azerbajdžanom.

gol.hr