VIDEO  Zabranjeni forum ili kako mlatiti praznu slamu o navijačima

zabranjeni forum, navijači, navijački neredi
U samom uvodu u emisiju njen urednik je iznio neistinu o sukobima i zapaljenim vozilima u zadodnom dijelu grada Mostara nakon kup utakmice HŠK Zrinjski-FK Velež. Poslije je to demantirao glasnogovornik MUP-a HNŽ Srećko Bošnjak koji je bio jedan od gostiju u emisiji.

Inače sam odabir gostiju je u najmanju ruku smiješan. Uz dužno poštovanje GOŠKU iz Gabele, sumnjam da bi njihova dva čelnika gostovala u istoj emisiji i nekoj od lokalnih tv postaja.

U emisiji su gostovali predstavnici svih relevantnih klubova iz BiH, osim predstavnika Zrinjskog kluba koji od hrvatskih klubova ima najviše navijača. Urednik je u startu rekao da su kontaktirani predstavnici navijača, ali i da su odbili sudjelovanje u emisiji. Nakon toga se morao potruditi da dovede nekoga iz Zrinjskog u emisiju, jer postoji Udruga prijatelja, kao i čelni ljudi kluba o kome se i vodilo najviše rasprave u emisiji.

Jedini koji su imali pravo govoriti o navijačima jest gost koji je predstavnik navijača Slavije i predsjednik Udruge iz Gabele koji se javio direktno u emisiju, sve ostalo je mlaćenje prazne slame po tko zna koji puta.

Postoji zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, ali se njega nitko ne drži, niti se isti primjenjuje u praksi. U tom zakonu postoji i član koji kaže: "Sredstva javnog priopćavanja suzdržat će se od iznošenja ili objavljivati stavove uredništva ili svojih novinara, koji izražavaju nesnošljiv pristup prema nekom športskom klubu, njegovim športašima i njegovim navijačima, sukladno etici javnog informiranja.

Sredstva javnog priopćavanja neće iznositi ili objavljivati stavove drugih osoba, koji izražavaju nesnošljiv pristup prema nekom športskom klubu, njegovim športašima i njegovim navijačima, osim ako istovremeno na nedvojben način osuđuju društvenu i zakonsku neprihvatljivost takovih stavova".

O tome je bilo najmanje riječi u emisiji, a mediji su oni koji su jedno od najvećih krivaca za netrepeljivost i dizanje tenzija. Jučerašnji nemili događaji u Sarajevu su to potvrdili i oni mediji koji su iznijeli laži o poginulim navijačima i koji su unaprijed osudili jednu stranu za nerede su isto toliko krivi koliko i oni koji su pravili nerede.

Jedan od gostiju digao je tenzije pričama o ratu i zastavama, što je izazvalo još veću mržnju i komentare gledatelja.  Naravno u emisiji nije bilo riječi o zabrani legalnih zastava jednog naroda, ni o premlaćivanju navijača u glavnom gradu BiH. Pogledajte emisiju u cijelosti ukoliko vas zanima mlaćenje prazne slame.

hercegovina.info