Za utrku sa Sarajevom Zrinjski mora još bolje

Zrinjski-Branitelj

Zašto Zrinjski ne izgleda dobro, naravno, nije odgovor koji je lako dati, prije svega što je razloga nekoliko - ozljede Ivana Crnova i Denija Simeunovića na startu priprema poremetile su planove Branka Karačića, novi igrači se prilagođavaju, Stevo Nikolić hvata proljetnu formu, a tu je i problem kojeg zapravo ne bi smjelo biti, a koji je definitivno prisutan - pražnjenje nakon osvajanja titule i oproštaj od Europe, jer sada opet treba pronaći onaj motiv koji je Plemiće vukao prema trećoj tituli.

Pozitivno je što u taboru prvaka ne žele "gurati glavu u pijesak" i braniti neobranjivo gurajući dobre rezultate ispred loše igre, ali jasno je i da su u Zrinjskom pragmatični, zbog čega ne zaboravljaju naglasiti kako je učinak ipak važniji od igre, jer bi nezadovoljstvo bilo kudikamo veće da Plemići, osim igre, nemaju niti rezultat, što je bio slučaj na startu prošle sezone (Sarajevo 0:1, Rudar 0:0).

Pozitivno je i što je Plemiće pomazio raspored, bez obzira što tri gostovanja iz prva četiri kola ne izgledaju kao dobar raspored, ali Slavija, Drina i Radnik u prva tri kola su upravo oni protivnici kakvi su trebali prvaku na startu nove utrke. No, jasno je da Zrinjski mora puno bolje od onoga što je prikazao u prvih 180 minuta. To uostalom ne skrivaju niti Pod Bijelim brijegom, jer Karačićeva momčad za borbu sa Sarajevom mora biti na višoj "radnoj temperaturi" od one na kojoj je bila protiv Slavije i Drine, klubova protiv kojih su bodovi osvojeni na "renome", a ne zato što je Zrinjski igrao onako kako se očekuje od kluba koji brani naslov prvaka.

Radnik u subotu

Pod Bijelim brijegom su jučer od Natjecateljske komisije NS-a BiH zatražili promjenu termina utakmice protiv Radnika. Plemići Bijeljince žele ugostiti u subotu s početkom u 19 sati, a kako je zeleno svjetlo za promjenu termina dao i Radnik, za pretpostaviti je kako će odobrenje dati i Savez.

Vraća se Stojkić

Pero Stojkić nije konkurirao za Drinu, ali kako njegova ozljeda nije ozbiljnija, Pod Bijelim brijegom vjeruju kako će kapetan Plemića biti spreman za Radnik. Danas bi trebalo biti jasno i koliko je ozbiljna ozljeda Ante Radeljića, koji se u Zvoniku na terenu zadržao samo dvadesetak minuta.

Brotnjo u Mostaru
Utakmica za Crnova

Iako su od posljednjeg kola prošle sezone i utakmice protiv Veleža (0:1) prošla već tri mjeseca, mostarski derbi je posljednja utakmica u kojoj je Branko Karačić koristio Ivana Crnova. Dobra stvar za Zrinjski je što je prvak u protekla tri mjeseca odigrao samo četiri službene utakmice, a loša što su dvije od te četiri bile one protiv slovenskog Maribora u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u kojima je prošle sezone najbolji Plemić trebao biti veliki adut Mostaraca. Bilo kako bilo, ozljeda pete je sada stvar prošlosti, a Crnova ćemo prvi put na terenu vidjeti danas protiv Brotnja (18.00) Pod Bijelim brijegom. Ovu kontrolnu utakmicu Zrinjski je dogovorio prije svega kako bi Karačić vidio u kakvom je stanju Crnov nakon tolike stanke, ali i kako bi dao priliku velikom broju igrača koji trenutačno nisu u prvom planu. Podsjetimo, 24-godišnji veznjak je u pohodu na treći naslov prvaka ugradio deset pogodaka, od kojih čak sedam u proljetnom dijelu sezone u kojem je Zrinjski velikim nizom pobjeda i stigao do vrha.

NOVI IGRAČI: Karačić vjeruje samo Blaiću, Katanecu i Raduloviću

Da, četiri službene utakmice je možda premalo za konkretne zaključke, ali ipak jasno sugeriraju kako Branko Karačić nije "raširenih ruku" dočekao igrače koje je Zrinjski angažirao u ljetnom prijelaznom roku.

Potvrdila je to već prva utakmica protiv Maribora, kada je u početni sastav odlučio staviti tek jednog od desetorice novih - Matiju Kataneca, ali i start prvenstva u kojem Karačić, minutaža to jasno otkriva, puno više vjeruje igračima iz protekle sezone. Naime, Nebojša Popović je vraćen u GOŠK i prije početka prvenstva, Vedran Turkalj i Pavle Sušić ne mogu niti na klupu, Ivan Tirić je u sjeni Ratka Dujkovića, Dženan Durak je dobio samo dvadesetak minuta u prvoj utakmici protiv Maribora, Oliver Petrak je igrao samo protiv Slavije, dok je Krešimir Kordić u prva dva kola dobio tek četrnaest minuta prve utakmice.

Za status standardnih igrača zasad su se izborili samo Katanec i Zvonimir Blaić, a u ozbiljnim kombinacijama je i Aleksandar Radulović. Hoće li, pak, nastavak sezone nešto promijeniti, odnosno je li u pitanju tek uvijek potrebni proces prilagodbe ili se radi o lošim potezima u prijelaznom roku, odgovor će, kao i obično, dati vrijeme pred nama.

DNEVNI LIST