Za navijače Zrinjskog početak sezone nije donio ništa novo

Premijer liga BiH, Ultrasi, Sarajevo, tužba, Ultras Zrinjski Mostar, Ultras, HŠK Zrinjski, Ultrasi, zabrane, Stadion HŠK Zrinjski, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, KN Ultras, Ultrasi, Stadion HŠK Zrinjski, Ultrasi
Tijekom proteklih sezona na svojoj koži posebno su to osjetili navijači Zrinjskog. Vraćani su iz istočnog Sarajeva, Sarajeva, Gradačca, Tuzle, Vrapčića, zastava Herceg Bosne oduzimana je na Grbavici, kao i u Gradačcu, na domaćoj utakmici protiv Veleža zabranjena je zastava HVO, iako je HVO legalna vojna komponenta BiH, a na Grbavici je, kao provokacija, zapaljena hrvatska zastava. Međutim, možda su i najgore navijači Zrinjskog iz Mostara prošli kada ih je policija brutalno pretukla na Grbavici, dok su domaći navijači sve pozdravljali burnim pljeskom te riječima „Udri", „Napolje" i „Ovo je Bosna".

U subotu je počela nova sezona BiH Premijer lige, a ako je suditi po prvom kolu, ona neće donijeti nikakve promjene. Zrinjski je raspored odveo u Foču na susret s FK Slavijom koja je tamo bila domaćin jer njihov stadion nije udovoljavao svim uvjetima. No, kojim točno uvjetima udovoljava stadion u Foči koji ima samo jednu tribinu i jedan ulaz, mnogima nije jasno. Mostarci su vraćeni u svoj grad, ali tek kada su stigli na utakmicu iz razloga, jer na stadionu nema mjesta za gostujuće navijače!? Nismo upoznati kako je uopće moguće dozvoliti prvoligašku utakmicu na stadionu koji nema ni minimum od 5% svojih kapaciteta rezerviranih za gostujuće navijače.

Izazvalo je to burne reakcije samih navijača, kao i HŠK-a Zrinjski, ali iz Nogometnog saveza BiH stigao je tek prijedlog da se u budućim utakmicama u Foči zabrani gostovanje navijača bilo kojeg kluba.

Ultrasi su se sastali s dopredsjednikom i članom uprave kluba Davorom Martinovićem, a donesen je zaključak da HŠK Zrinjski više neće igrati utakmice bez svojih navijača koji u svom priopćenju odbijaju svaku nadoknadu troškova te ističu kako su troškovi najmanji problem, dok je prava šteta nenadoknadiva. Iz kluba je također stiglo priopćenje za javnost koje je potpisao predsjednik Marin Raspudić, a mi ga prenosimo u cijelosti:

Nogometni savez BiH je, a u skladu sa odredbama Pravilnika o licenciranju, dozvolio FK Slaviji da svoje utakmice kao domaćin igra na stadionu u Foči, iako je valjda svima koji su ikad bili na tom stadionu jasno da isti ne zadovoljava niti minimum potrebitih uvjeta koji su postavljeni u Pravilniku o licenciranju, u dijelu koji se tiče kriterija za infrastrukturu (članak 58 do 62).
Ovo se posebno odnosi na činjenicu da postoji samo jedna krajnje neuvjetna tribina, sa samo jednim ulazom na istu, odmah uz službeni ulaz i svlačionice, dok je navodno službena prostorija za delegata i druge službene osobe bila neuređena terasa na kojoj je bio ogroman broj nepozvanih osoba.
Prema Propozicijama Premijer lige BIH sezona 2014/15. na utakmici vrhovni autoritet je delegat (članak 25 Propozicija), i on je jedini koji može donijeti odluku jesu li ispunjeni uvjeti da se utakmica odigra. Sve primjedbe vezano za samu organizaciju utakmice ovlašteni predstavnik HŠK-a Zrinjski dao je na zapisnik, a odluku o odigravanju ili neodigravanju utakmice donosi delegat u konzultaciji s Komitetom za natjecanje koji u ime IO NS BiH rukovodi natjecanjem u Premijer ligi.

Što se tiče zabrane dolaska Ultrasa na utakmici u Foči, prije svega se zaboravlja napomenuti da je prije dolaska do Foče navijačima, kao i samoj Upravi HŠK-a Zrinjski, onemogućeno putovati smjerom Nevesinje-Gacko-Foča, već smo odmah nakon Nevesinja usmjereni na makadamski put preko Kalinovnika koji se već dugo ne koristi pa je sreća da nije bilo kakvih problema na putu. Tijekom puta do Foče telefonski smo izviješteni da Ultrasima neće biti dozvoljen pristup stadionu jer isti ne zadovoljava niti minimalne uvjete za prihvat gostujućih navijača. Odmah je stupljeno u telefonski kontakt s Komitetom za natjecanje NS BiH koji nam je dao uvjeravanja da će se sve poduzeti da se navijačima dozvoli nazočnost utakmici.
Međutim, dolaskom na stadion načelnik PS Foča je dao do znanja da ta Policijska stanica nije izviještena o dolasku navijača /iako je Zrinjski na vrijeme izvijestio domaćina utakmice FK Slaviju/, te da nema dovoljan broj policajaca za osiguranje ove utakmice.
Želeći pod svaku cijenu osigurati nazočnost svojih Ultrasa, HŠK Zrinjski je tražio da isti budu smješteni iza gola na Stadionu tako da ne budu na istoj tribini sa domaćim navijačima, ali taj prijedlog nije prihvaćen jer se navodno radi o privatnom zemljištu pa za smještaj navijača u tom dijelu nemaju suglasnost vlasnika zemljišta.
Međutim, očito gospoda iz NS BiH shvaćajući propuste u davanju dozvole za odigravanje utakmica Premijer lige BIH u Foči žele podijeliti krivnju s nekim drugim, ali HŠK Zrinjski je apsolutno pogrešna adresa.
Zanimljivo će biti vidjeti hoće li i ubuduće stadion u Foči imati licencu za utakmice Premijer lige BIH i kako će gostujući navijači dolaziti u Foču.

Iako je jasno da je isključivi krivac za nastalu situaciju NS BiH koji je dao licencu za stadion u Foči kao stadion koji zadovoljava kriterije za odigravanje premijerligaških utakmica, kao i sam domaćin utakmice koji nije poduzeo apsolutno ništa glede same organizacije utakmice (kašnjenje početka utakmice od 30 minuta, nepostojanje dovoljnog broja zaštitara, gađanje pomoćnog suca, višeminutni prekidi utakmice i sl.). Ne želimo da se ovo priopćenje shvati kao pritisak za eventualno poništenje utakmice ili registraciju utakmice nekim službenim rezultatom jer je FK Slavija na terenu zasluženo osvojila bod, ali hoćemo i moramo tražiti odgovornost ljudi koji vode natjecanje, jer ako od prvog kola krenu neregularnosti, ne znamo što nas čeka dalje jer nije ovo prvi put da se našim navijačima uskraćuje pristup stadionima bez bilo kakvog valjanog razloga.

HŠK ZRINJSKI

 

Davor Mikulić

nogometplus.net