Vrijeme je da Modrić zaustavi niz Lea i CR7: tko će biti zlatna lopta 'France Footballa'?

Luka Modrić, Luka Modrić, Dejan Lovren, Luka Modrić, Hrvatska, Luka Modrić, Real Madrid, Luka Modrić, inter, Luka Modrić, Luka Modrić, Real Madrid, Liga prvaka, Luka Modrić, Luka Modrić, Hrvatska zemlja, Vatreni, Real Madrid, Luka Modrić, Real Madrid, Fra Karlo Lovrić, Luka Modrić, Luka Modrić, Vatreni, zlatna lopta, Luka Modrić, Luka Modrić, zlatna lopta
...Adidasove "Zlatne lopte SP-a", sada o tome vjerojatno ni kod najvećih skeptika nema nikakvog spora, pretekao je Davora Šukera, Zvonimira Bobana... Ne volimo ipak nikada povlačiti paralele s najvećim našim zvijezdama nekih drugih nogometnih vremena, poput Bernarda Vukasa. Međutim, može li Modrić osvojiti i onu glavnu Zlatnu loptu, "France Footballa" za najboljeg nogometaša godine?

U utrci za "Baloon d'Or" već čitavo desetljeće traje apsolutna dominacija dvojca Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. U posljednjih deset izdanja obojica su po pet puta osvajala nagradu za najboljeg nogometaša godine. U posljednja dva izdanja slavio je Ronaldo, kao i u četiri od posljednjih pet. Posljednji nogometaš kojem je pripala "Zlatna lopta France Footballa", a da nije bio CR7 ili Messi bio je Brazilac Kaka još 2007. godine. Kakvi su tu izgledi Modrića da možda na krilima odličnih igara i uspjeha s Real Madridom i Hrvatskom razbije tu dominaciju?

Modrić je ove godine s Realom osvojio i treću Ligu prvaka zaredom, ukupno četvrtu. Dobro, uspjelo je to i Ronaldu koji je u međuvremenu dres kraljevskog kluba zamijenio onim Juventusa. Messi ima tek naslov osvajača Primere. A na Svjetskom prvenstvu Modrić je "malu" Hrvatsku odveo sve do finala. Messi je mučenje s Argentinom prekinuo u osmini finala. A u istoj fazi natjecanja ispao je i europski prvak Ronaldov Portugal od Urugvaja. Dakle, tu je Modrić u velikoj prednosti. I veća mu je prijetnja možda trenutno ipak najbolji igrač finalnog susreta SP-a Antoine Griezmann koji je uz titulu prvaka svijeta s Francuskom, osvojio i Europsku ligu s Atletico Madridom. Međutim, ipak je drugo po kvaliteti europsko klupsko natjecanje samo utješna nagrada. Uostalom bila je baš i doslovno Atleticu prošle sezone nakon što je senzacionalno ispao u skupini LP-a, pa je nastavio natjecanje u EL-i. Griezmann je bio bio i trećeplasirani u utrci za Zlatnu loptu SP-a, iza Modrića i Edena Hazarda (Belgija). Ali, ukoliko bi Modrić nastavio i iduću sezonu kao što je završio ovu, sve je moguće. Možda i kao nagrada pred, ipak mora se priznati kraj jedne velike karijere, najboljeg veznog igrača svog vremena.

Ako bi se gledao onaj nazovimo ga samo najbanalniji nogometni učinak u smislu golova, asistencija, atraktivnih poteza..., kao što je najčešće slučaj, Modrić onda tu nema šanse. Kako po stilu igre, tako i zbog toga što je ovo izbor u kojem biraju sportski novinari, ne odlučuje manji žiri. Međutim, znala je ta nagrada pripasti i stoperu Fabiju Cannavaru (2006. godine) ili veznjaku Pavelu Nedvedu (2003.). Dakle, nije nemoguće. A baš se tu možda krije i šansa. Modrić je, na terenu pa i izvan njega, sušta suprotnost dvojca, a pogotovo Ronalda. Dok su Messi i Ronaldo, svjetske megazvijezde, globalni brandovi, iskaču iz svake reklame, Modrić je primjer samozatajnog nogometaša koji je uvijek više bježao od pažnje medija, javnosti. Ronaldov antipod. Vuče doduše negativne konotacije zbog svjedočenja na sudu, ali u ovom slučaju to mu se neće uzimati kao nekakav minus. Da je tako onda Ronaldo i Messi zbog svojih problema sa zakonom, (ne)plaćanjima poreza i slično, ne bi baš toliko puta bili izabrani kao najbolji. Možda je i javnosti, medijima, više dosadilo da se sve vrti oko istog dvojca, Messi, Ronaldo, Messi, Messi, Ronaldo, Ronaldo... Nije dakle nemoguće, dapače.

Međutim, povijest nas uči drugačije. Čak zadnjih devet osvajača "Adidasove Zlatne lopte za najboljeg igrača SP-a" te godine nije osvojilo i "Zlatnu loptu France Footballa". Ajmo unatrag. Prošli osvajač nagrade za najboljeg nogometaša SP-a bio je Messi, ali je te 2014. nagrada za najboljeg nogometaša godine pripala Ronaldu. Na SP-u 2010. Urugvajac Diego Forlan bio je proglašen najboljim igračem, ali nogometaš godine bio je Messi. Prije 12 godina "Zlatnu loptu SP-a" osvojio je Zinedine Zidane, a onu "France Footballa" Fabio Cannavaro. I tako su ih redom osvajali 2002. Oliver Kahn (SP-a) i Brazilac Ronaldo (sezone), 1998. Ronaldo i Zidane, pa 1994. Romario i Stoičkov, 1990. Schillaci i Mattheus, 1986. Maradona i Belanov. Zadnji kojem je to uspjelo u oba slučaja bio je Paolo Rossi još 1982. godine.

Ukupno su dosad tek trojica nogometaša iste godine osvojili i "Zlatnu loptu SP-a" i "Zlatnu loptu France Footballa". Osim Rossija 1982., pošlo je to za nogom još Nizozemcu Johanu Cruyffu 1974. te Englezu Bobbyju Charltonu 1966. godine. Zanimljivo je i da zadnjih šest osvajača nagrade za najboljeg nogometaša SP-a na koncu nije osvojilo zlato. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Brazilac Romario još 1994. godine.

Statistika možda i nije na strani Modrića, ali jesu odlične igre za Real i Hrvatsku, rezultati u oba slučaja, te nepodvojene simpatije svjetske javnosti. Nije nemoguće. Dosta je više tog Ronalda i Messija, iskaču iz paštete.

Slobodna Dalmacija