Vrijedan jubilej HNK Orašja

HNK Orašje Kup BiH
Sam prijedlog za ime kluba dao je autor ovoga teksta iako je bilo i drugih zanimljivih prijedloga.

Višegodišnje pripreme

Klub je utemeljen nakon višegodišnjih priprema i želje oraških ljubitelja ‘nogoloptanja', posebice mještana Hrvata, da se osnuje jak i snažan, a uz to uzorit nogometni kolektiv u Orašju, sjedištu istoimene općine. Među osnivačima kluba i članovima prve uprave bili su: Joso Marković, Blaž Živković, Iljo Dominković, Tado Vukić, Marko Benković, Mato Bilonjić, Ivo Knežević te Ilija Plavotić, Pejo Damjanović, Blaž Župarić, Mato Jozić i drugi.

Iako je HNK Orašje jedan od najmlađih klubova na području Posavine i Federacije BiH, iza toga mladog kolektiva su značajni rezultati u seniorskoj i omladinskoj konkurenciji. Od svoga osnivanja klub se natječe u 1. NL NS HB, gdje su u prve dvije sezone završili prvenstvo na odličnom 3. mjestu (iza Širokog i Zrinjskog).

Formiranjem zajedničkog NS BiH, u ljeto 2000., HNK Orašje postaje članom Premijer lige BiH, gdje su se s uspjehom natjecali idućih 9 sezona. Nakon sezone 2008./09. oraški klub napušta društvo najboljih bh. klubova te se do današnjeg dana (uz jednu godinu nastupa u 2. NL F BiH, sjever) natječe u 1. ligi Federacije.

- Iako sam vodio brojne klubove, ipak će mi u mojoj trenerskoj karijeri u pamćenju ostati prva premijerligaška sezona s Orašjem u konkurenciji 22 kluba - kazao je Mile Petković, bivši trener Orašja.

Posebice velike uspjehe popularni oraški labudovi postigli su u najmasovnijem nogometnom natjecanju u NS HB, a zatim u Kupu BiH. Već u sezoni 1996./97. igrali su Orašani prvo finale na razini NS HB protiv livanjskog Troglava u Mostaru, ali su minimalno (0:1) poraženi. Već iduće sezone u Mostaru su 7. lipnja 1998. s 3:2 (0:0), nakon odlične igre, svladali Široki Brijeg i u svoje vitrine stavili prvi veliki trofej.

Finalnu utakmicu odigrali su: Živković, Klaić, Neretljak (sadašnji trener), Živković, M. Benković, Pejić, Mikić, Knežević, Damjanović (Baotić), Z. Benković, (M.Nedić), J. Mikić (I. Mikić). Dvije godine kasnije ponovno su Orašani osvojili pobjednički pokal NS Herceg Bosne, nakon što su u dvije finalne utakmice (0:2, 7:2) svladali momčad iz Kiseljaka. Peharu su se, pod vodstvom Željka Baotića, radovali: Kobaš, Mišković, Benković, Isić, Pejić, Živković, Klaić, Ćošković (M. Nedić), Damjanović (Mehić), Baotić, Mikić (P. Nedić).

Svoj najveći seniorski klupski uspjeh, što je bio i pravi pothvat, nogometaši iz Orašja polučili su 2006., kada su osvojili pehar Kupa BiH u jakoj konkurenciji. U devet utakmica Orašani nisu doživjeli poraz da bi u dvije finalne utakmice bili bolji od Širokog Brijega. Nakon 0:0 na Pecari, u Orašju su na stadionu Goal pred 3000 gledatelja, 3. svibnja 2006., s 3:0 (Ivo Pejić 2, Slavko Kobaš) pobijedili izabranike trenera Ivice Barbarića.

Najveći uspjeh polučili su pod trenerskim kormilom Davora Mladine, L. Kobaš, Mišković, Klaić, Živković, L. Brašnić, Tosunović (Babić), Ćošković, Pejić, Husić, S. Damjanović (S. Kobaš), V. Brašnić (Ristanić). Iako nisu polučili dobar rezultat, ipak i sam nastup u Europi protiv ekipe Domžala (Slovenija) ostat će upisan u ljetopise kluba sa Save.

Juniori Orašja tri puta (2001./2002., 2006./2007. i 2007./2008.) bili su pobjednici Kupa, nakon pobjeda u finalnim susretima protiv Rudara iz Kaknja 3:2, Širokog Brijega 2:0 i Bosne iz Visokog od 4:1. Klub iz grada na Savi dao je i veći broj igrača koji su igrali u mladoj U-21 vrsti BiH, dok su za A reprezentaciju BiH nastupali Bakir Beširević, Miro Klaić, Velimir Brašnić, Josip Lukačević, Edin Husić i Matijas Pejić. Mato Neretljak, igrač prve generacije kluba, prikupio je 15-ak nastupa u majici reprezentacije Hrvatske.

Uz bok Zrinjskom i Širokom

Dužnost predsjednika u protekla dva desetljeća u klubu su obnašali Joso Marković, Ilija Plavotić, dr. Tomislav Kos, Pejo Damjanović, Miroslav Đurić, dr. Ivan Džojić, Joso Oršolić, Ivo Knežević, Mato Jozić i Gani Kajdomčaj, dok su na čelu struke, kao treneri, radili Ivo Knežević, Miroslav Đurić, Ivo Sarvaš, Željko Baotić, Mile Petković, Antun Jovanovac, Srećko Lušić, Davor Mladina, Bakir Beširević, Pavao Strugačevac, Šener Bajramović, Ivo Vincetić, Fuad Grbešić, Stamenko Ćošković, Ivica Kosić, Marko Lukač i Mato Neretljak.

- Mislim da smo od samog osnivanja napravili liderski klub za prostore Posavine, a rezultatima sigurno se možemo brojati među bolje bh. klubove u zadnjih 20 godina - mišljenja je Ilija Plavotić, nekadašnji čelnik kluba.

Iako se u godini jubileja očekivao i povratak među elitne bh. klubove, taj san nije ostvaren. Svojim rezultatima klub sa Save sigurno je stao uz bok Zrinjskog i Širokog Brijega kada su u pitanju klubovi s hrvatskim predznakom u BiH.

Iljo Dominiković | Večernji list