VIDEO  Vijeće FIFA-e odobrilo korištenje VAR-a na SP u Rusiji

var

Popularni VAR (video assistant referee) pomagat će sucima na utakmicama Svjetskog prvenstva prvi put u povijesti, nakon što je FIFA službeno potvrdila njegovu premijeru u Rusiji.

"Moramo ići ukorak s vremenom", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino: "Željeli smo sucima dati oruđe kako bi donosili bolje odluke, a na Svjetskom prvenstvu donose se važne odluke. Nemoguće je da u 2018. godini svi pred TV ekranima u nekoliko sekundi znaju je li sudac pogriješio, a sudac to ne zna."

VAR je ove sezone testiran u najjačim europskim ligama, Njemačkoj, Italiji i engleskim kupovima.

Prvi put je VAR korišten u prosincu 2016. na klupskom svjetskom prvenstvu, a godinu kasnije testiran je i na FIFA-inom Kupu konfederacija.

Sustav je izazvao podijeljene reakcije. Ismijavan je u Engleskoj nakon što su suci griješili i uz njegovu pomoć, a kritičarima smeta i što gledatelji na stadionu barem nekoliko desetaka sekundi ne znaju trebaju li slaviti pogodak ili ne.

Engleska Premierliga još uvijek nije odobrila VAR za sljedeću sezonu, a UEFA je otkrila da neće koristiti tu tehnologiju u Ligi prvaka sljedeće sezone. S druge strane, španjolska, francuska i njemačka liga odlučile su uvesti VAR od sljedeće sezone, a blizu te odluke je i Bundesliga.

"Isprva sam bio skeptičan, ali dok ne probate, ne znate koliko vrijedi. Bez VAR-a, suci mogu napraviti veliku pogrešku svake tri utakmice. S VAR-om, taj broj se smanjuje na jednu grešku u svakih 19 utakmica", rekao je Infantino.