VIDEO  s Poljuda: Policija pendrekom tukla djevojke!

Iako je Hajduk ove polusezone konačno odigrao 'utakmicu za pamćenje', pobjeda nad Zagrebom i plasman u polufinale nacionalnog Kupa ostali su u sjeni nemilih događaja iz drugog poluvremena. Nakon kratkotrajne bakljade na sjevornoj tribini, policija je primijenila 'odgojnu' intervenciju na Torcidi.

Veliki broj policijskih službenika, koji su bili raspoređeni po stadionu, što je u startu bilo vrlo neuobičajeno za ovakvu utakmicu srednjeg ili malog rizika, odlučili su poduzeti energičnu akciju i vrlo su lako mogli izazvati teže incidente na Poljudu.

Mnogi su u tom prepoznali nečiji nalog 'za intervenciju', pa su čak i revoltirani gledatelji s istočne i zapadne tribine, uz skandiranje cigani, cigani, pohrlili u pomoć Torcidi kako bi spriječili daljnje 'batinanje'.


Policajci su, naime, na putu do onih koje su htjeli privesti radi paljenja bengalke koristili pendreke i na navijačima koji s time nisu imali nikakve veze. Postavlja se i pitanje prekoračenja policijske ovlasti jer su pred nekoliko stotina svjedoka specijalci tukli nevine, među kojima su bile i maloljetne djevojke.



"Nalazila sam se odmah ispod ulaza na kojem su stajali policajci. Kada su se zapalile baklje, s leđa su krenuli prema nama. Došlo je do kratkog naguravanja zbog čega nisam mogla pobjeći i u tom trenutku policajac je zamahnuo pendrekom prema mojoj glavi. Uspjela sam se zaštititi rukama, što me vjerojatno i spasilo od teže ozlijede", ispričala je 17-godišnja djevojka novinarima DalmacijaNewsa.

U splitskoj policiji tvrdi da u njihovoj intervenciji nije bilo ništa sporno. Kao glavni problem su istaknuli upotrebu tzv. topovskih udara.

"Mi smo više puta kontaktirali same navijače kojima smo pokušali ukazati na posljedice koje može izazvati bacanje topovskog udara. Što se tiče intervencije, ona je bila opravdana baš zbog korištenja topovskih udara. Navijači koji su pasivno bili na utakmici trebali su se samo pomaknuti policajcima kako bi obavili svoj posao", izjavio je Načelnik odjela za javni red i mir Slobodan Marendić za DalmacijaNews.

Summa summarum, privedeno je ukupno 15 osoba i podneseno 19 optužnih prijedloga, no svi koji su bili na stadionu su vidjeli da je policijska intervencija na sjevernoj tribini ipak bila – pretjerana.