VIDEO  Najkrvaviji nogometni ratnici

10. Dave Mackay
Bivši škotski reprezentativac jedna je od legendi engleskog nogometa koju će navijači Tottenhama zauvijek pamtiti po beskompromisnoj borbi do zadnje kapi krvi. Veznjak Spursa se vratio na teren nakon što je slomio obje noge i u peridu od 1959. do 1968. odveo svoj klub do dvije dvostruke krune (prvenstvo i Kup) te još dva slavlja u FA Cupu.

9. Jonathan Woodgate
Branič Spursa je prošle sezone zabio gol Hull Cityju, a koju minutu kasnije je u sudaru s Vedranom Ćorlukom zaradio težu ozljedu glave. Liječnici su mu ranu zakrpali sa šest šavova te se pri kraju utakmice pridružio suigračima u slavlju.

8. Nemanja Vidić
Branič Manchester Uniteda je u ožujku ove godine na St. James Parku popio lakat od Newcastleovog napadača Obafemija Martinsa, no ostao je na terenu unatoč krvavom nosu i pomogao suigračima u očuvanju 2:1 pobjede kojom su ostali na sedam bodova prednosti pred pratiteljima i napravili veliki korak prema naslovu prvaka.



7. Petr Cech
Chelseajev golman je u listopadu 2006. u dvoboju s veznjakom Readinga Stephenom Huntom zaradio frakturu lubanje. Nedugo nakon toga je u sudaru sa suigračem Ben Haimom na treningu zaradio 50 šavova što je dodatno produljilo njegov povratak. Iako su ga liječnici upozorili da bi još jedna ozljeda glave za njega mogla biti fatalna, Cecs je sa zaštitom hrabro nastavio čuvati gol londonske momčadi.

6. John Terry
Kapetan Chelseaja poznat je kao beskompromisan borac koji je nerijetko igrao i pod blokadama kako bi dodgodio nužne operacije i pomogao suigračima. U finalu Liga kupa 2007. je ostao nokautiran bez svijesti, no samo koji sat kasnije pojavio se na klupskom slavlju.

5. Manuel Fernandes
Bivši veznjak Evertona je prošlu sezonu odigrao na posudbi u Valenciji, a u prvenstvenom susretu protiv Getafea igrao je punih 75 minuta sa slomljenom nogom. Fernandes je kasnije priznao kako nije bio svjestan težine ozljede, no to nikako ne umanjuje njegovo herojstvo.

4. Stuart Pierce
Legendarni Psycho je dres engleske reprezentacije nosio vrlo ponosno, a njegov nekadašnji trener Harry Redknapp je javnosti otkrio da je 1999. u dresu West Hama slomio nogu, a u poluvremenu je molio trenera da ga ne ostavi izvan terena. Njegov povratak je kratko trajao jer je nakon samo tri utakmice opet stradao na isti način.

  • Paul Ince

3. Paul Ince
Engleska je 1998. godine gostovala u Rimu te je protiv Italije trebala bod kako bi se plasirala na SP u Francuskoj, a posao im se otežao kad je Ince ostao ležati u krvi. No, veznjak Tri lava se vratio na teren zamotan u zavoje te je pomogao svojoj reprezentaciji da izbori nulu i otputuje na smotru najboljih svjetskih nogometaša.

  • Zbog njegovog herojstva i izjave da Maradoni nikada neće oprostiti Božju ruku, Terry Butcher je postao idol engleskih navijača


2. Terry Butcher
Branič Gordog Albiona je u susretu sa Švedskom zaradio tešku ozljedu glave, a nakon što su ga liječnici zašili nastavio se boriti kao lav. Kraja utakmice je dočekao potpuno krvav jer je novim udarcima u glavu potrgao šavove i otvorio ranu, no nekako je pretrpio bol jer je Engleska osigurala bod koji ju je odveo na SP 1990. godine.



1. Bert Trautmann
Njemački vratar je u finalu FA Cupa 1956. branio za Manchester City i zaradio napuknuće vratnih kralježaka koje je moglo uzrokovati fatalne ozljede pa čak i paralizu. Heroj je kasnije priznao da je u nekoliko navrata od bolova skoro izgubio svijest, no ipak je ostao na terenu i upisao nekoliko krucijalnih obrana koje su njegovoj momčadi osigurale pobjedu 3:1 i trijumf u najstarijem klupskom nogometnom natjecanju.

Net.hr