Dinamo je režimski klub, Hajduk narodni, Partizan je bio vojni, a Zvezda srpski

Dinamo, Hajduk, Hajduk, proslava, Split, HNK Hajduk
Ne postoji na svijetu manji grad sa više olimpijaca i osvojenih medalja. Muzej Hajduka je posebna priča sa 1.650 trofeja predstavlja podsjećanje na velike pobjede ovog nogometnog diva.

Proslava stogodišnjice osnutka Hajduka imala je veliki odjek i u Bosni i Hercegovini, u kojoj Hajduk tradicionalno ima veliki broj navijača. Ekipa televizije TV1 na čelu sa poznatim bosanskohercegovačkim novinarom Sabahudinom Topalbećirevićem Bahom ovih dana boravila je u Splitu kako bi napravila seriju intervjua i reportažu. Radni naziv reportaže, u kojoj je glavni akcent stavljen na slavne pobjede Hajduka, nosi ime "Split - grad sporta". Poseban dio priče posjeta je Muzeju splitskog sporta gdje je gostima iz Sarajeva domaćin bio Zdravko Reić, doajen splitskog i hrvatskog sportskog novinarstva.

Reić je podsjetio na brojne svjetski poznate sportiste i osvajače olimpijskih medalja koje je Split dao u svojoj povijesti. Međutim, najintrigantniji dio reportaže jest osvrt na rivalitet između Hajduka i Dinama, odnosno Splita i Zagreba.

"Hajduk je najbolji i najveći hrvatski klub. Tu nema sumnje", bez dvojbe je izjavio Reić koji je već nekoliko decenija kroničar događanja u Hajduku i uopšte splitskom sportu.

"Hajduk je u bivšoj Jugoslaviji bio najpopularniji klub. Gdje god je gostovao imao je veliki broj navijača. A što je s Dinamom?", upitao se Reić, koji je početkom 90-tih obavljao i direktorsku funkciju u Hajduku.

"Danas je Dinamo bolji jer je režimski klub. Sav novac ide u Zagreb, tako da je tu sve jasno", zaključio je Reić, a na protupitanje Bahe da u Zagrebu govore kako je Hajduk u bivšoj Jugoslaviji bio protežiran od strane ondašnjih vlasti, Reić je odgovorio:

"Ma, dajte, to je smiješno. Mi smo stalno bili prvaci, rekorderi po osvojenim Kupovima. Hajduk je bio narodni klub. Tada se sve znalo. Partizan je bio vojni, Zvezda srpski, a Dinamo hrvatski klub, dok je Hajduk bio narodni klub. Pogledajte našu proslavu stogodišnjice osnutka kluba. Na tome bi nam pozavidjeli i Barcelona i Real, a oni sad u Zagrebu, kao, slave sto godina kluba. Smiješno", prokomentirao je Reić, pa nastavio:

"Mamić je dobar menadžer, ali vokabular mu je prostački. Oni ne znaju što da slave. Da li su HAŠK, Građanski ili Dinamo? Oni su samo Dinamo iz 1945. I ništa više. Čak im i Židak kaže da se dogovore što da slave. Osim toga, Hajduk su zvali iz Beograda da bude vojni klub, ali Frane Matošić je rekao da nema šanse, dok je iz Zagreba put Beograda otišlo čak 12 igrača. I to najboljih".

Na pitanje da li je rivalstvo Dinama i Hajduka preraslo u animozitet, Reić je potvrdno odgovorio.