Velike sudačke greške obilježile proteklo kolo Premijer lige BiH

Premijer liga BiH, nogomet, suci, Premijer liga BiH

Uspoređujući ovogodišnju/prošlogodišnju Premijer ligu BiH s onom iz njenih samih početaka, zasigurno možemo podvući crtu te reći da je suđenje na višem nivou te da je natjecanje regularnije nego ikad prije. No, proteklo je kolo najvišeg ranga bosanskohercegovačkog nogometa ponovno p(r)okazalo da mjesta za napredak itekako ima te da je utjecaj sudaca na sami ishod utakmica još uvijek  velik.

Počevši s utakmicom u Tuzli, stručni savjetnik za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, Boro Elčić, ukazao je na nekoliko regularnosti. Pogodak za vodstvo domaćeg kluba protiv FK Željezničar bio je neregularan zbog zaleđa, no domaćoj je momčadi  zbog pogrešno dosuđene nedozvoljene pozicije poništen pogodak za udvostručenje vodstva. Domaćini zasigurno mogu žaliti i za činjenicom da je glavni sudac te utakmice, Ognjen Valjić, pogriješio ne pokazavši na jedanaestarac nakon prekršaja na Ameru Ordagiću. Na istoimenom je igraču napravljen i prekršaj za crveni karton od strane Siniše Stevanovića, ali ni to Valjić nije sankcionirao na valjan način.

Druga sporna utakmica kojom se Elčić bavio jest ona iz Bijeljine u kojoj su Bijeljinci izgubili od FK Sarajeva rezultatom 1:4. Slobodno se možemo zapitati bi li rezultat bio jednak ovome da glavni sudac ovog susreta Tomislav Čuić nije pogriješio u dva navrata, oba puta u korist Sarajlija. Prvi sporni trenutak dogodio se već u četrnaestoj minuti susreta kada Čuić pokazuje na bijelu točku nakon "igranja rukom" jednog od domaćih igrača, dok je drugi sporni trenutak onaj iz 53. minute utakmice kada ne svira prekršaj za Radnik na 20 metara od gola Sarajeva te Sarajlije iz kontre zabijaju pogodak za 0:2.

Posljednji sudačka pogreška u ovom kolu prema Elčiću bila je ona iz Širokog Brijega gdje je glavni sudac tog susreta pogriješio dosudivši prekršaj za najstrožu kaznu, umjesto prekršaja u napadu. Pogodak iz spomenutog jedanaestarca bio je i jedini zgoditak na susretu NK Široki Brijeg - NK Vitez.

 

HERCEGOVINA.INFO