Vedran Ješe: Popravimo li realizaciju, riješit ćemo i problem “malih” utakmica

...proljeća biti izazov plasmana na europsku scenu. Iskusni stoper Vedran Ješe smatra da su temelji za uspješno proljeće postavljeni.
Uoči posljednjeg tjedna u kojem će se odigravati prijateljske utakmice, njih dvije, Širokobriježani su savladali prijedorski Rudar (3:0) i vodećeg federalnog prvoligaša Vitez (1:0). U obje je utakmice Široki stvarao prilike, protiv Rudara ih koristio, u duelu s Vitezom, ipak, nešto manje. Uvjeti, nažalost, nisu bili idealni...
- Teren je bio težak, vjetar tu nikad ne prestaje, ali vrlo je važno da se nitko nije ozlijedio. Nakupilo se tih sitnih problema koji su većim rezultat nekih starih ozljeda, ali ništa zbog čega bi se trebali zabrinuti. Samo je Davor Landeka propustio nešto više utakmica, ali bit će to sve OK.

I njemu je kao i svim ostalim akterima te nama koji to sve pratimo sa strane - dosadila više od tri mjeseca duga pauza.
- Sto godina to traje, ali, evo, konačno će se prvenstvo nastaviti. Ali bilo je zanimljivo, treninzi su bili zanimljiviji nego inače, malo smo i promijenili sredinu, odradili te pripreme u Istri. Bilo je par dobrih utakmica, uglavnom kada smo bili u potpunosti unutra, ali i lošijih. Uglavnom, mislim da smo dobro radili i da smo se još više uigrali u odnosu na prvi dio sezone.
Široki nije ove zime djelovao kao da se značajno promijenio u načinu igre, no Musin potpis je naglašen - ovo su prve pripreme koje je šef struke odradio s kadrom.

- Nije se naš sustav nešto promijenio, svatko zna kako mi igramo. Ali želimo to poboljšati, izići naprijed, stvarati prilike. Do sada nam je problem nastajao u tim manjim utakmicama, posebno kod kuće kada trebamo zabiti. Zbog toga smo u prvom dijelu sezone glupo prosuli dosta bodova..., kao npr. protiv Gradine.
U tim manjim utakmicama koje Ješe spominje najčešće su rivali igrali na kontre i polukontre, s čime se Široki nije najbolje snalazio. No, prema mišljenju ovog iskusnog defanzivca, problem je zapravo lociran.
- Nije to problem kada s nama igraju na kontre i polukontre, pa i mi smo protiv Željezničara i u Banjoj Luci pokušavali nešto slično. Problem je što u tim utakmicama mi ne koristimo naše prilike. Realizaciju treba popraviti, jer kada ne zabiješ, takav protivnik samo dobije krila, a onda ih je zaista teško probiti.
No, i po tom pitanju ima ohrabrenja.
- Krešo (Kordić) je ove zime zaista dobar, nadam se da će i Mate (Roskam) proraditi, onda bi to moglo biti zaista dobro.

Kvalitetni juniori

Frano Ćuže, Davor Miličević, Ante Ćorluka i Mate Zeljko. To su četiri juniora koji su dobili priliku protiv Viteza. Ješe je tu praksu guranja mladih igrača u vatru - pozdravio s oduševljenjem.
- Naši su juniori drugi na ljestvici, realno je da ih ima kvalitetnih i da im treba davati šansu. Uostalom, takvo je vrijeme, bolje je proizvoditi vlastite igrače. Sviđa mi se i način na koji ih se postupno uvodi, jer smatram da bi se možda vidjela razlika da nekog neiskusnog igrača gurneš u vatru u nekoj važnijoj utakmici.

Napast ćemo Slaviju

Prvi protivnik Širokog nadolazećeg proljeća bit će Slavija u Lukavici. U 1. kolu završilo je bez golova na Pecari, a bude li Široki ovog puta igrao kako Ješe najavljuje, drugi međusobni ogled vjerojatno neće završiti tako.
- Pokušat ćemo igrati svoju igru, izići visoko, napadati. Oni će zasigurno u utakmicu ući furiozno, a ja se, prije svega, nadam da će suđenje biti dobro. U suprotnom to gubi draž, ljude tjera sa stadiona. Bude li po tom pitanju sve u redu, utakmica će sigurno biti zanimljiva.

Dnevni list