Uskoro skraćivanje Premijer lige BiH

premijer liga
Nogometni savez Bosne i Hercegovine je prije par mjeseci oformio tročlanu komisiju u sastavu Darko Ljubojević, Josip Bevanda i Nurudin Peštalić, koja je na sjednici iznijela prijedloge za skraćivanje Premijer lige.

Članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Zenici odlučili su da se o smanjenju broja klubova u Premijer ligi najprije izjasne čelnici entitetskih saveza, saznaje Anadolu Agency.

Naime, dva prijedloga smanjenja broja ekipa sa 16 na 12 u bh. društvu najboljih, koja je prethodno izradila tročlano povjerenstvo kojim je predsjedavao Darko Ljubojević, potpredsjednik NS BiH, danas su prezentirana petnaestorici članova državne nogometne vlade.

Potom, dogovoreno je da se do iduće sjednice IO-a izjasne entitetski Nogometni savez Federacije BiH i Fudbalski savez Republike Srpske.

"Nakon i na osnovu mišljenja i entitetskih saveza IO NS BiH utvrdit će jedinstven prijedlog o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, koji će preporučiti Skupštini NS BiH na usvajanje, na redovnoj godišnjoj sjednici koja bi se trebala održati u travnju ili najkasnije svibnju ove godine", potvrdili su iz Izvršnog odbora N/FS BiH za Anadolu Agency.

Prema prvom prijedlogu, Premijer liga BiH od sezone 2016/17 sa 16 bila bi odmah smanjena na 12 klubova. Druga je opcija da u sezoni 2016/17 prvenstvo broji 14 umjesto sadašnjih 16 timova, a godinu kasnije se smanji sa 14 na 12 ekipa.