Upitan susret Italije i Hrvatske

nogomet, San Siro
Lice Nike Kovača djelovalo je prilično zabrinjavajuće. Ne, nema bojazni kad je u pitanju hrvatska momčad, sa svim je reprezentativcima uoči važne kvalifikacijske utakmice s Italijom sve u najboljem redu, ali travnjak stadiona »Giuseppe Meazza«...

Obilna kiša što jučer u Milanu i okolici nije prestajala padati ozbiljno je dovela u pitanje odigravanje večerašnje utakmice. Uostalom, dovoljno upozoravajuće zvuči činjenica da obje momčadi sinoć nisu mogle odraditi uobičajeni trening pred utakmicu.

Ona hrvatska uspjela je otrčati tek nekoliko krugova oko vodom natopljene travnate površine na San Siru. Da stvar bude gora, vremenska prognoza za nedjelju uopće ne zvuči optimističnije.
Lopta uopće ne odskače i ne putuje, ne kotrlja se. Uvjeti su povoljniji za odigravanje vaterpola nego nogometa.
Ako teren ostane u ovakvom stanju, utakmica će vjerojatno biti odgođena. Ne vidim kako bi se utakmica mogla igrati u ovakvim uvjetima. Šteta, obje momčadi teže igri, za obje momčadi igranje na ovakvom travnjaku bilo bi veliki hendikep - poručio je hrvatski izbornik koji je uoči utakmice u svakom slučaju razriješio sve dvojbe, iako nije još jednom u kratkom razdoblju napravio presedan pa kao prije nekoliko dana u Londonu izdiktirao sastav koji bi se trebao suprotstaviti »azzurrima«.
Bez dvojbi

- Ne, neće se dogoditi čudo kao u Londonu, uostalom rekao sam vam tada da je to iznimka. Neću objaviti popis igrača koji će nastupiti, jer smatram da to neće učiniti ni moj kolega Conte. Međutim, nemam dvojbi. Već imam sastav u glavi, ako svi igrači budu zdravi, neće biti nikakvih promjena - poručio je Kovač što znači da će Vida osvanuti u prvoj momčadi i u paru s Ćorlukom činiti par središnjih braniča. Ostalih dvojbi nije ni bilo. Hrvatska će u formaciji 4-2-3-1 istrači sa Subašićem na vratima, Srnom, Ćorlukom, Vidom i Pranjićem u zadnjoj liniji, Brozovićem i Modrićem na pozicijama zadnjih veznih igrača, Perišićem (desno) i Olićem (lijevo) na krilnim pozicijama, Rakitićem na poziciji središnje polušpice i Mandžukićem kao centralnim napadačem. Čak i vječno nadmeni talijanski pripadnici »sedme sile« suglasni su da Hrvatskoj u odsutnosti nekih bitnih »azzurra« (Pirlo, Ogbona, Balotelli, Veratti, Bonucci) pripada uloga favorita. Kovaču, naravno, nije palo na pamet preuzeti na sebe i momčad takvu vrstu odgovornosti.
Conteova Italija

- Meni se čini da je to, rekli bismo mi u Hrvatskoj, »pila naopako«. Činjenica jest da Talijanima nedostaje nekoliko ključnih igrača, ali svejedno imaju izvrsnu momčad. Uostalom, igramo u gostima i koja god momčad igra ovdje ne može preuzeti ulogu favorita. Dakle, favorit je Italija, ali Hrvatska je u Milano došla ubrati bod ili bodove. Kažete da je talent na našoj strani? Iskreno, nisam toliko upućen u talijanski nogomet, ali mislim da Italija ima puno mladih talentiranih igrača. Hrvatska ima velik fond kvalitetnih mladih igrača, upoznao sam ih dok sam bio izbornik mlade reprezentacije, kroz nekoliko godina ti će momci biti standardni A reprezentativci.

Nakon što je nahvalio svoje igrače, Kovač je s velikim poštovanjem pričao o kvalitetama talijanskoga izbornika, koji poslije neuspjeha »azzurra« na Svjetskom prvenstvu u Brazilu pokušava reprezentaciju vratiti na staze stare slave.

- O gospodinu Conteu mogu reći samo sve najbolje, čovjek je, uostalom, triput bio prvak Italije. Napravio je velik pomak od svjetskog prvenstva na ovamo, vidi se puno promjena, Conteova Italija razvija se na pravi način. On inzistira na sustavu 3-5-2 koji možda u načelu jest defanzivan, ali u Conteovu slučaju ostavlja dovoljno prostora za ofenzivu. Conteova Italija stvara puno šansi, iako stoji činjenica da nisu zabili puno pogodaka kao mi pa se može reći da je Hrvatska ofenzivnija momčad. Ja forsiram tri sustava igre: 4-2-3-1, 4-1-4-2 i 4-4-2 s veznim redom posloženim u rombu. Međutim, ni kod Contea, ni kod mene ne postoji samo igra prema naprijed. I njegova i moja filozofija su iste: nastojimo se dobro braniti da bismo postigli pogodak - zaključio je Kovač koji je tijekom dvadesetominutnoga rastrčavanja hrvatskih reprezentativaca često pogledavao prema nebu koje se nije smilovalo. Pedantan kakav jest, jamačno ništa nije prepustio slučaju uoči večerašnje utakmice. Na višu silu, međutim, nije mogao računati.