FOTO  Ultras-Zrinjski: Dnevnik jedne ljubavi I. dio

Ultras-Zrinjski
... se prije svega onih koji više nisu sa nama na tribinama, ali i nekih zanimljivih priča sa gostovanja voljenog kluba.

"Sve je počelo početkom 94' godine u tad još ratnom Mostaru. Nas nekoliko nabavili smo malo duže platno i krenuli sa izradom prvog transparenta. Zrinjski je godinu dana prije odigrao svoju prvu veću utakmicu protiv tadašnje NK Croatia na Maksimiru (3:2 za Croatiu op.a.), a nas nekoliko se "bacilo" na posao da odradimo transparent koji ćemo postaviti u Mostaru kad istrče Plemići. Povod je bila utakmica Zrinjskog i Mladost Dubint-a iz Širokog Brijega koja se igrala za prvaka Herceg Bosne", priča nam jedan od osnivača Ultras-a Leo Zovko.

„Nakon dosta razmišljanja što napisati pao je dogovor da bojom napišemo Ultras-Zrinjski. Znajući da se mnoge udarne navijačke skupine u Europi, nazivaju imenom Ultras, ubacili smo još Zrinjski da se zna na koju se navijačku skupinu misli", nastavlja naš sugovornik.

Utakmica Zrinjskog i Mladosti odigrana je u Mostaru 20. travnja 1994.. To je bila prva službena utakmica Zrinjskog nakon 1945. godine i susret ova dva kluba privukao je oko 5.000 gledatelja na stadion pod Bijelim Brijegom. Rezultat dosta zanimljive utakmice glasio je 0:0, a najvjerniji navijači Zrinjskog prvo su ušli na istočnu tribinu/stajanje. Nakon što su uvidjeli da je stajanje skroz zaraslo i uništeno te da je nemoguće pratiti utakmicu sa istog prešli su na centralnu zapadnu tribinu.

„Na toj prvoj službenoj utakmici Zrinjskog nakon 45' godine okupilo se nas stotinjak. Sjećam se da su tu bili momci koji i danas su redoviti na utakmicama Zrinjskog. Doduše mnogi već odavno su na zapadnoj tribini i nisu više u onom navijačkom điru, ali sa istim žarom prate Zrinjski kao i tih prvih dana", kaže naš sugovornik.

Nakon te nogometne utakmice navijači Zrinjskog se više okupljaju na košarkaškim utakmicama Plemića. Prave se transparenti, a dvorana je uvijek bila popunjena do posljednjeg mjesta. Predvođeni navijanjem Ultrasa košarkaši su davali i posljednje atome snage i bili su u samom vrhu. Ipak uvijek je nedostajao taj mali iskorak za prvo mjesto. Prvih godina košarkaši Zrinjskog su se za prvo mjesto borili sa košarkašima Brotnja iz Čitluka, a kasnije i sa košarkašima iz Širokog Brijega.

Na tadašnjim košarkaškim utakmicama dolazila je odlična navijačka ekipa. Tu su se na tribinama uvijek nalazili pravi momci. Reza, Ćiba, Arma, Ica, Leo, Tomo, pok. Pipa, pok. Minja, Nale, Daka, Goca M., Dovla, Tigar, Gaba, Brko, Ljolje, Genša, Gana, Čalta, pok. Šulc, Buci, Tolići, pok. Šica, Škoba, Kocka, pok. Šelo, Margeta, Krtalić, Struja, Marjanović, ... Svatko je bio zadužen ili za navijanje, ili za transparente, pirotehniku...Tada ekipe iz raznih kvartova Mostara dolaze pod transparentima Torcida Mostar, Zrinjevci, Ultras...

Godine 1997. u Kosači je održana skupština na kojoj navijači Zrinjskog iako se mlađa ekipa sa tribine protivila tome prihvaćaju ime Zrinjevci. Za prvog predsjednika izabran je Leo Zovko, za dopredsjednika Marino Pehar Ćiba, a u užem vodstvu su još: D. Marjanović Forca, G. Kvesić, G. Mišić, L. Krtalić, I. Mucić, V. Savić, A. Smajić, F. Šunjić, D. Rezić...

„U 1997. godini napravili smo skupštinu na kojoj smo izabrali vodstvo. Skupštini je prisustvovao veliki broj članova, a nakon toga smo dosta masovnije i organiziranije pratili naš klub. Izrađeni su i brojni transparenti, a dosta dobro smo uradili i na planu marketinga, članarina.... Ipak, loša liga održavala se na posjetu domaćih utakmica i to je bio najveći problem. Masovnije smo išli na gostovanje nego što bi se okupljali na domaćim utakmicama. Ipak, s vremenom i to se normaliziralo", govori nam prvi predsjednik navijača Leo Zovko.

Liga Herceg-Bosne se igrala do 2000. godine i do tada su navijači Zrinjskog uz navijače Širokog Brijega (Škripare) bili jedina organizirana navijačka skupina u Herceg Bosni. Upravo zbog toga jedino su se utakmice Zrinjskog i Širokog Brijega mogle pohvaliti navijačkim dvobojima kako na tribinama tako i van njega.

"Bilo je dosta sukoba između ove dvije navijačke skupine upravo zbog toga što su one i jedino egzistirale na ovom području. Tek poneki bljesak bi napravili navijači Brotnja iz Čitluka ili navijači Kiseljaka, ali to je sve bilo sitno", govori naš sugovornik.

U tom periodu igrala se i prva utakmica za prvaka BiH sa klubovima iz bošnjačkog dijela BiH. Zrinjski je snage odmjerio sa Željezničarom na Koševu, a navijači Zrinjskog mogu se pohvaliti da su bili prva organizirana navijačka skupina koja je došla u Sarajevo nakon rata (misleći na klubove i saveze koje je tada razdvajao rat op.a.).

Godine 2000. navijači Zrinjskog ponovno se organiziraju pod imenom Ultras-Zrinjski... , a o tome ćemo sljedeći put....

Hercegovina.info