Uefo, Bog te pomoga…

ep nogomet, Hrvatska, Vatreni, Vatreni, Hrvatska, izrael, Vatreni, Hrvatska, latvija, Vatreni, baraž, Vatreni, Hrvatska, BIH, stadion, Turska, Vatreni, Hrvatska, Srbija, Hrvatska, navijači, Vatreni, ulaznice, Hrvatska, Hrvatska zemlja, italija, Vatreni, navijači, Hrvatska zemlja, BIH, vatrenii, Hrvatska zemlja, UEFA, Hrvatska zemlja, navijači, Hrvatska, navijači, zabrana, zabrana navijača, Hrvatska, grčka, navijači, hrvatski navijači, Hrvatska, grčka
Rumunji su koristili pirotehniku (u znatnim količinama), lasere i ometali susret na razne načine. Mađari su cijelu utakmicu bili pristaše rasizma, i njihovo navijanje tijekom gotovo cijele utakmice bilo je rasističko. Rumunjska je kažnjena s 32 000 eura, a Mađarska s 30 000 eura. Obje ekipe su također kažnjene i sa zatvaranjem jednog dijela tribina za predstojeću utakmicu.

Povlaštenima kazna jednaka iznosu večere u boljem restoranu, Hrvatima pola BDP-a

Znači, 30 000 eura i jedan dio tribina zatvoren za neosporni rasizam, vandalizam itd. Stadion na kojem se trebala odigrati utakmica između Hrvatske i Italije, daleko najprestižnija utakmica skupine je Poljud. Kapacitet Poljuda je 35 000 navijača, ali ako odbijemo sponzore vjerojatno bi u slobodnoj prodaji bilo oko 30 000 karata. Realnom pretpostavkom se da zaključiti da bi prihod HNS-a samo od prodaje karata trebao biti nešto veći od 1 000 000 eura (milijun!). Znači, iako na utakmici nećemo imati navijača što je već samo po sebi šteta, HNS gubi i milijun eura što je 33 puta veća kazna nego što su za rasističke izgrede dobile gore spomenute reprezentacije, i to samo u prihodu od karata. Treba nadodati i ugostiteljske objekte, hotele, autocestu i sve ostalo što bi se na ovaj ili onaj način pretočilo u hrvatski proračun.

Barometar u kvaru

Postavlja se pitanje, koje je mjerilo? Zanima me je li netko patentirao barometar za rasizam ili neku sličnu spravicu, jer drugo objašnjenje ne vidim. I sam sam bio na utakmici Hrvatska - Norveška i ostao pozitivno iznenađen gospodskim navijanjem. U Norveškoj reprezentaciji je bilo i bijelaca i crnaca, ljudi raznih vjerskih uvjerenja i slično. Niti jedan zvižduk nije bio upućen nikome osim Davoru Šukeru prije početka utakmice. Norveška himna se slušala kao vijesti '91-e, nije se čulo apsolutno ništa. Pljesak je bio popratni akt svakog lijepog poteza ove ili one reprezentacije.

Rasisti protiv rasizma

Ako uzmemo kao pretpostavku i to da je povik "Za dom spremni" uistinu rasistički, opet se nameće pitanje zašto je rasizam u Zagrebu različit od rasizma u Bukureštu? U biti, ako se realno pogleda, sama UEFA je ovim činom potvrdila da je ona rasistička jer iste kazne ne vrijede za iste ljude u istim, ili gotovo istim okolnostima. E to je već paradoks. Rasisti kažnjavaju rasiste zbog rasizma. Uefo, Bog te pomoga...

Ne znam koliko vremena može ili mora proći dok se stvari ne urede, ali žalosno je da sve ispada ovako smiješno. UEFA se očito drži one "Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti". Posljednjih godina im baš dobro ide. Zanima me samo kada će na isti način biti sankcionirani nogometni savezi Italije, Španjolske i Francuske koji su veterani izbjegavanja sličnih kazni. Jasno mi je interes UEFE veći u zemlji koja broji registriranih nogometaša onoliko koliko Hrvatska ima stanovnika, ali dokad će planski strukturirane kazne prolaziti bez revolta i bune?

Dam tuđincu, da me gazi?

Već godinama Hrvatska zbog nedovoljno jakog stava i otpora pristaje biti Uefin kunić za izigravanje autoriteta i testiranja mogućnosti manipulacije. To se neće prekinuti bez jasnog, vizionarskog i hrabrog otpora određenih Hrvata. Na kraju se sve svodi na jedno, napravljena je greška kada su pozicije dodijeljene pojedincima koji su Uefi dali prst. Hoće li ikada doći oni koji će nam vratiti prisvojenu ruku?

*Osuđujem svaki oblik rasizma i rasističkog ponašanja. Smisao teksta nije upitnost ili neupitnost određenih povika, nego dvostruka mjerila zbog kojih najviše propušta - narod.

Marijan Knezović