UEFA piše povijest u Istanbulu: Superkup će prvi put suditi žena

Stephanie Frappart

Francuskinja Stephanie Frappart sudit će utakmicu europskog Superkupa između Liverpoola i Chelseaja. Tog 14. kolovoza u Istanbulu prvi put u povijesti će jedna dama dijeliti pravdu u nekoj tako važnoj muškoj utakmici u organizaciji UEFA-e.

Nije ovo prvi put da Frappart probija led u muškom nogometu. Još 2014. postala je prva sutkinja u francuskoj Ligue 2. U travnju ove godine postala je prva sutkinja i u elitnom rangu francuskog muškog nogometa, dijelila je pravdu u susretu Ligue 1 između Amiena i Strasbourga. U tom susretu gledatelji nisu vidjeli golove, tek četiri dodijeljena žuta kartona, ali jesu stvaranje povijesti.

- Ponosna sam, ostvarila sam cilj, pokazala sam da imam kvalitetu i sposobnost da sudim utakmice Ligue 1 – rekla je tada Frappart.

I zaista, tridesetpetogodišnjakinja iz Val-d'Oisea će iduće sezone biti stalno među dijeliteljima pravde u muškoj Ligue 1. Ovog ljeta Frappart je odsudila i finale SP-a za žene između SAD-a i Nizozemske. Novi izazov za Frappart je Superkup. Osvajač Lige prvaka Liverpool i najbolja momčad prošlosezonske Europske lige Chelsea odlučit će o osvajaču prvog ovosezonskog europskog trofeja na stadionu Bešiktaša.

- Vjerujem da će sposobnost i predanost koju je Stephanie pokazala tijekom karijere da bi stigla do ovoga biti putokaz milijunima djevojaka i žena diljem Europe kako nema granica na putu do ispunjenja snova – kazao je prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin.

slobodnadalmacija.hr, slika: gettyimages