UEFA-in inspekcija za stadione posjetila stadion u Mostaru i Širokom Brijegu

stadion zrinjski

... su poslali izvješće.

U ime UEFA-e, gosp. Jean-Franciose Crucke i ja bismo željeli zahvaliti vama i vašim kolegama na izvrsnoj organizaciji putovanja za inspekciju stadiona kao i za veoma vrijednu suradnju koja je pružena tijekom posjete. Molimo da dolje pogledate naše glavne komentare (nedostaci i poboljšanja) u vezi inspekcije stadiona, uključujući i član UEFA Pravilnika o infrastrukturi stadiona (izdanje 2010.), stoji na početku izvješća koje je stiglo iz UEFA-e.

Stadion "Pecara" (Široki Brijeg)

Opća zapažanja:
• Primijećeno je da teren za igru nije opremljen podzemnim sistemom grijanja. Pod sadašnjim okolnostima UEFA ovaj zahtjev ne uključuje u konačnu listu zahtjeva. Međutim, mi strogo preporučujemo da se ovaj nedostatak uzme u razmatranje u okviru narednih poboljšanja na stadionu.

Poboljšanja za dan utakmice:
1) Mora se organizovati prostorija za doping kontrolu u skladu s Pravilnikom (Čl. 13 i Aneks II)
• Mora se opremiti čekaonica s ormarima ili nekim drugim vješalicama za odjeću
• Soba za testiranje se mora opremiti vratima na zaključavanje.
2) Štandovi za osvježenje gledatelja moraju biti osigurani na svakom sektoru stadiona (Čl. 15.3) 3). Sektor za gostujuće navijače mora biti opremljen namjenskim toaletima i štandovima za osvježenje (Čl. 16)
4) Ukoliko je potrebno, omjer objekata za toalete za publiku mora se ispoštovati korištenjem kemijskih toaleta (Čl. 20)
5) Objekti prve pomoći za publiku se moraju organizirati i opremiti i moraju se postaviti oznake na svakom sektoru stadiona (Čl. 21)

Poboljšanja za kategoriju 3: 6)
Ukoliko je potrebno, u VIP loži stadiona mora se organizirati do 250 VIP stolica (Čl. 23 i 63) 7) Ukoliko je potrebno, u novinarskoj loži mora biti na raspolaganju najmanje 50 natkrivenih stolica za predstavnike medija, a najmanje 25 od njih mora biti opremljeno stolićima. U novinarskoj loži se mora osigurati napajanje strujom i mora postojati internet konekcija (Čl. 26 i 66)
8) Ukoliko je potrebno, mora se organizirati i opremiti najmanje 5 pozicija za TV/ radio komentatore, u skladu s Pravilnikom (Čl. 27 i 67)
9) Na stadionu se mora organizirati kontrolna soba s dobrim pogledom na unutrašnjost stadiona i s komunikacionim sredstvima (Čl. 47)
10)Ukoliko je potrebno, na stadionu se moraju osigurati dva TV studija (Čl. 68)
11)Soba za press konferenciju mora biti propisno organizirana, opremljena i mora imati oznake (Čl. 70)

Zaključak

Stadion će biti ocijenjen kao kategorija 3 pod uvijetom da se sprovedu gore navedena poboljšanja. Plan poboljšanja se mora dostaviti UEFA Administraciji do 11. travnja 2014. godine.

Gradski stadion (Mostar)

Opća zapažanja:
• Primijećeno je da teren za igru nije opremljen podzemnim sistemom grijanja te da je svaka svlačionica opremljena samo sa po dvije WC-šolje.. Pod sadašnjim okolnostima UEFA ovaj zahtjev ne uključuje u konačnu listu zahtjeva. Međutim, mi strogo preporučujemo da se ovaj nedostatak uzme u razmatranje u okviru narednih poboljšanja na stadionu.

Poboljšanja za dan utakmice:
1) Sektor sa stajaćim mjestima se ne može koristiti na utakmica UEFA-inih klupskih natjecanja. Ovaj prostor mora biti zatvoren, uz propisan ljudski nadzor i mora biti nepristupačan za gledatelje (Čl. 3.1.i i 45)
2) Prostorija za doping kontrolu mora biti propisno organizirana, opremljena i mora imati oznake, u skladu s Pravilnikom. Ovaj prostor mora imati propisan ljudski nadzor i biti nepristupačan za gledatelje (Čl. 13 i Aneks II)
3) Štandovi za osvježenje/ishranu gledatelja moraju biti osigurani na svakom sektoru stadiona (Čl. 15.3)
4)Sektor za gostujuće navijače mora biti opremljen namjenskim toaletima i štandovima za osvježenje (Čl. 16)
5) Unutarnje i vanjske oznake moraju biti izuzetno poboljšane (Čl. 17)
6) Ukoliko je potrebno, omjer objekata za toalete za publiku mora se ispoštovati korištenjem kemijskih toaleta (Čl. 20)
7) Objekti prve pomoći za publiku se moraju organizirati i opremiti i moraju se postaviti oznake na svakom sektoru stadiona (Čl. 21) Poboljšanja za kategoriju 2:
8) Na stadionu se moraju organizirati najmanje tri propisno opremljene pozicije za TV/radio komentatore (Čl. 27 i 52)
9) Ukoliko je potrebno, mora biti osiguran prostor za OB kamion, površine od najmanje 200 m2 10)Sistem stadionskih reflektora mora biti osiguran s neovisnim rezervnim strujnim napajanjem koji može osigurati najmanje 2/3 ekvivalentne vrijednosti intenziteta svjetlosti (Čl. 43)
11)Ukoliko je potrebno, na stadionu se mora osigurati najmanje jedan TV studio (Čl. 53)

Zaključak

Stadion će biti ocijenjen kao kategorija 2 pod uvijetom da se sprovedu gore navedena poboljšanja. Plan poboljšanja se mora dostaviti UEFA Administraciji do 11. travnja 2014. godine. (Čl. 28 i 55)