U Klasnićev su stan maloljetnicu doveli hamburški Hrvati

Informacije su to koje uoči saslušanja u policiji u ponedjeljak dolaze iz krugova bliskih našem napadaču, od prijatelja i rodbine s kojima je u kontaktu posljednjih dana otkako je procurila priča o privođenju zbog sumnji u silovanje 17-godišnjakinje u svom stanu u Manchesteru. Klasnić ondje živi sam, žena i kžer su mu u Njemačkoj, a u trenucima drame, kada je djevojka iz njegova stana nazvala policiju i prijavila silovanje, on je navodno bio u jednom manchesterskom hotelu.

Miljević: Policijski izvid

I u Njemačkoj se prepričava engleska verzija priče kako je Ivan dvojici prijatelja dao stan na korištenje, a oni su, ili jedan od njih, u taj stan doveli maloljetnicu. Navodno je riječ o dvojici njemačkih Hrvata iz Hamburga, koji bi se također, kao i Ivan, u ponedjeljak trebali pojaviti na policiji na saslušanju.

To je samo dio policijske istrage, a ne sudske. I gotovo sigurno neće pritom doći do suočavanja Klasnića i njegovih prijatelja s djevojkom.

Jesu li sumnje protiv Ivana Klasnića da je silovao maloljetnicu utemeljene znat će se tek u ponedjeljak kada bude saslušan u policiji i kada se bude znalo ima li policija dokaze protiv njega i kakve. Zasad je on samo pravno gledano osumnjičenik. A zapravo je i policiji jasno da nema opipljive dokaze protiv Ivana, što se potvrdilo puštanjem nakon privođenja, bez ikakve kaucije. Odvjetnik za kazneno pravo Veljko Miljević pojasnio nam što znači u ovoj fazi istraga britanske policije, te u kom smjeru ona može sve ići:

- Moje pretpostavke su da sada britanska policija radi ono što se kod nas zovi policijski izvidi kaznenog djela što znači da prikupljaju neformalne dokaze. Kada ispitaju Klasnića i dvojicu njegovih prijatelja, koji se spominju u medijima, znat će se hoće li policija tužiteljstvu uputiti posebno izvješće uz kaznenu prijavu protiv Klasnića ili će se pokazati da nemaju dokaza protiv Klasnića, da su sumnje o silovanju maloljetnice neutemeljene. U svakom slučaju u ovoj fazi postupka Klasnić je samo osumnjičenik. Ako policija proslijedi tužiteljstvu posebno izvješće uz kaznenu prijavu onda bi to značilo da će se protiv Klasnića otvoriti istraga, a tužiteljstvo će nakon istrage koji vodi putem policije odlučiti ima li elemenata protiv njega za podizanje optužnice i vođenje sudskog procesa - pojasnio je odvjetnik Miljević.

Dakle, u ponedjeljak se može pokazati da je Klasnić nedužan ili da će se protiv njega otvoriti istraga zbog sumnje da je silovao malodobnicu. No, samo otvaranje istrage automatski ne ne znači da će nogometaš biti optužen.

A osim brojnih poruka potpore od bivših i sadašnjih suigrača, izbornika Bilića, Hrvatskog nogometnog saveza... u Klasnićevu nedužnost očigledno vjeruje i njegov klub Bolton Wanderers. Naš je napadač u konkurenciji za sastav uoči nedjeljnog ogleda s Liverpoolom, a trener Owen Coyle naglašava:

Nije trenirao zbog ozljede

- Ne želim, kao ni itko drugi u klubu, komentirati policijsku istragu, a Ivan konkurira za sastav. Do subote nije još trenirao s ostatkom momčadi zbog ozljede koju je zaradio u susretu sa Stokeom (pobjeda Boltona 2:1 u 8. kolu 16. listopada, nap. a.), ali vježbao je posebno, pod nadzorom naše liječničke ekipe. Tretiram ga kao i sve ostale igrače: ukoliko je zdrav i spreman, u konkurenciji je da zaigra!

Zanimanje i engleskih i njemačkih medija za slučaj znatno je opalo, a navijači su uglavnom i dalje uvjereni da je cijeli slučaj zakuhala samo još jedna djevojka željna novca i slave. Pa kud je izabrala baš Klasnića...

Naš nogometaš neće biti kažnjen. No, njegovo će se ime još neko vrijeme vezivati uz sumnju u silovanje i to je nemoguće odmah isprati. Zbog toga su moguće posljedice: požele li čelnici kluba pobjeći od tih priča mogu ga se riješiti i teže će mu biti naći novog poslodavca. Iako bi to bilo krajnje nepošteno, tim više pogleda li se njegova životna kalvarija. A podigne li se optužnica protiv nekoga od dvojice prijatelja, ostat će mu križ s kakvim se to ljudima druži.

Krene li suđenje Klasniću, pa makar on na kraju završi pravomoćno oslobođen, to će ga pratiti cijeli život, a s ozbiljnom nogometnom karijerom vjerojatno se može pozdraviti. Jer klubovi se baš neće otimati za napadača sa zdravstvenim problemima (ima presađen bubreg, igra sa posebnim štitnikom, redovito mora odlaziti na liječničke kontrole...) kojemu se sudilo za silovanje... A dok suđenje završi imat će 32-33 godine.

Ne gine mu zatvorska kazna, prema britanskim zakonima između četiri i deset godina. U tom bi najcrnjem scenariju postao jedan od vrlo rijetkih sportaša kojima je i dokazano silovanje. A zapravo se u najvećem broju slučajeva sve rješavalo izvansudskom nagodbom, kada su sportaši, makar bili i nedužni, djevojkama davali određene svote novca samo da prestane medijska buka i negativni publicitet. Koji bi u slučaju suđenja potrajao.

Preuzeto sa www.vecernji.hr