Tužiteljstvo potvrdilo: mafija je namještala utakmica i u Hrvatskoj!

kladionice, namještanje utakmica, kladionica

Radi se o dvojici muškaraca iz Turske i dvojici iz Srbije, koji su utjecali na rezultate nogometnih utakmica u nekoliko europskih zemalja.

Sudski je to epilog procesa koje je lokalni ured državnog odvjetnika pokrenuo još prošle jeseni. Optuženima će se suditi za prevaru kojom su stekli materijalnu dobit od oko 1,6 milijuna eura, navodno namjestivši 32 nogometne utakmice u Njemačkoj, Belgiji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Švicarskoj.

I Zadar - Hajduk namješteno

Na klađenje su dotični uložili oko dva milijuna eura, a procjenjuje se da je ukupni mito za igrače i suce iznosio oko 370 tisuća eura.

Otkriveni su i detalji oko pojedinih utakmica. Tako je najveći iznos, 60 tisuća eura, primio sudac utakmice kvalifikacija za Euro U-21 između Švicarske i Gruzije.

Pojedinačno bi prema točkama optužnice, ako budu osuđeni, optuženici mogli dobiti do deset godina zatvorske kazne. Tužiteljstvo raspolaže velikim brojem dokaza, od pisanih i elektroničkih dokumenata, do priznanja nekih osumnjičenika i svjedoka.

Posebno je zanimljivo da se među 32 sporne utakmice nalazi i ona između Zadra i Hajduka, odigrana 26. travnja 2009. Splićani su tada slavili s uvjerljivih 3-0.

Šapina će uskoro pred suca

Za rasprave je sudac predvidio pet radnih dana, a prva bi faza suđenja trebala biti okončana 28. ovog mjeseca. Valja spomenuti da će se na optuženičkoj klupi uskoro naći i glasoviti Ante Šapina, koji je prije pet godina već bio osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u slavnoj aferi koja je potresla njemački nogomet.

izvor: jutarnji list