Tužio Zrinjski i MUP pa, nakon prstiju, izgubio i spor u Mostaru

Nogometna utakmica Kupa UEFA-e između Zrinjskog i Partizana, igrana u Mostaru još 19. srpnja 2007., za Čačanina Andriju Velisavljevića tek je jučer završena. Općinski sud Mostar odbio je tužbu ovog navijača beogradskog kluba koji je na kraju ove umalo fatalne utakmice ostao bez dva prsta desne ruke te za to naknadno okrivio HŠK Zrinjski i MUP HNŽ-a. Parketar iz Čačka je zatražio naknadu u iznosu od 26.700 KM i doživotnu mjesečnu rentu od po 400 KM, sa zateznim kamatama počevši od sporne večeri unazad 4,4 godine, kada su se dogodili neredi na stadionu i okolnim ulicama.

Piše: Robert Soldo/Večernji list

Policija je, kako tvrdi Čačanin, na izlasku iz stadiona bacila suzavac ili neku vrstu šok-bombe na skupinu Partizanovih navijača, koja je pala na njegovo rame. "Kako mi je jako pekla lice, pokušao sam je skloniti i ona mi je eksplodirala u ruci. Nijednim svojim postupkom nisam kriv za to što mi se dogodilo u Mostaru i zato smatram da odgovornost snose Zrinjski i policija koja je osiguravala utakmicu, a koja me je i ranila", tvrdi Velisavljević ističući kako je ostao trajno nesposoban, jer su mu umanjene opće životne aktivnosti od 30 posto.

S druge strane, odvjetnik Nino Gvozdić, zastupnik Zrinjskog, pozivao se na izvještaj predstavnika UEFA-e Williea McDougalla i delegata Alana Hutchingsa iz Engleske, koji su ustvrdili da su narede izazvali beogradski Grobari, među kojima je bio i Velisavljević, te da su upravo oni počeli bacati pirotehničke naprave te da je jedan od navijača tog kluba uslijed predugog držanja ostao bez prstiju. Međutim, Čačanin je na sudu potvrdio da on jeste navijač FK Partizan, ali ne i član Grobara, te da je na utakmicu došao s prijateljima u privatnoj režiji.

Pri tome je ustajao da on nije bacao nikakve pirotehničke naprave, kao i to da osiguranje nije valjalo jer su dvije navijačke skupine u ovoj utakmici visokog rizika bile na istoj tribini, tek razdvojeni ogradom. Sada mu ostaje samo produžetak utakmice - žalba na nepravomoćnu presudu Medihe Boškailo.