Tužan kraj potresne priče: Nakon šest godina mučne bitke preminuo Fernando Ricksen

preminuo, ricksen

Nakon šest godina teške i duge borbe preminuo je Fernando Ricksen, bivši nizozemski reprezentativac i legenda Glasgow Rangersa. U trenutku smrti imao je 43 godine.

Vijest od odlasku svoje ikone potvrdio je i škotski klub.

- Rangersi su duboko pogođeni tužnom objavom da je naš bivši igrač Fernando Ricksen preminuo ovog jutra nakon borbe s bolešću motornog neurona - objavili su kluba.

Život Ricksena se drastično promijenio otkako mu je prije šest godina dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine. Bolest ga je fizički izmijenila, pa je tako u svibnju ove godine u otočke medije procurila informacija da je spao na svega 40-ak kilograma...

Sadržaj se učitava...

Iako su mu na početku ove mučne bitke predviđali još maksimalno 18 mjeseci života, on je prevario prognoze i šest godina vodio borbu s bolešću od koje je preminuo i slavni fizičar Stephen Hawking.

- Ljutit sam zbog bolesti, što ovisim o drugim ljudima i ne mogu ništa sam. Ne bojim se umiranja. Ali uplašim se kad ne mogu disati zbog ALS-a. Bojim se kad se gušim - rekao je Ricksen u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Ricksen je kao igrač Rangersa osvojio dva prvenstva, dva Kupa Škotske i tri Liga kupa. Pored Rangersa, svojim je igrama oduševljavao i navijače Fortune Sittard, AZ Alkmaara i Zenita.