Tri kandidata za novog izbornika Hrvatske: Dva poznata lica i jedno iznenađenje

mladi vatreni
U Hrvatskoj postoje četiri kandidata, nemojte pitati koji su, jer vam ne mogu reći. Međutim, želimo osobu koja ima najširi mogući radar gledanja. Preliminarni je uvjet struka i znanost, to mora biti, sve ostalo je bonus: socijalna i emotivna inteligencija, psihologija, komunikacija...", najavio je Jozak.

Dakle, postoji šest kandidata, dvojica rade u inozemstvu, a četvorica u tuzemstvu. Kako će Jozak prvo razgovore obaviti s „inozemcima", čini se da su oni glavni kandidati. Pitanje je o kome se radi? Pokušat ćemo napraviti rekonstrukciju i dokučiti imena kandidata.

Jozak leti u Perzijski zaljev?

Jozak kaže da će na putu biti dva dana. Po tome bi se moglo zaključiti da neimenovani kandidati rade na približno istim kotama. Zaključujemo kako tehnički direktor vjerojatno leti prema Perzijskom zaljevu. U toj regiji rade dvojica izrazito poznatih i jedan nešto manje poznat stručnjaka za širu javnost: Zlatko Kranjčar u Al-Ahliju iz Dohe i Branko Ivanković u iranskom Persepolisu te Zlatko Dalić u Al Ainu iz Abu Dhabija.

Ne isključujemo mogućnost da Jozak prvo ide do Bakua, gdje će posjetiti Roberta Prosinečkog, no čini nam se da je ta opcija teško ostvariva. Prosinečki je tek nedavno preuzeo klupu Azerbajdžena, odlično je plaćen i što je možda i najvažnije odlično je započeo mandat. Kada tomu dodamo ne baš idiličan odnos Prosinečkog s čelnicima HNS-a, teško je očekivati kako će razvrgnuti ugovor s Azerima i preuzeti klupu Hrvatske.

Moguće je i da Jozak prije leta prema Zaljevu dogovori sastanak s Nenadom Bjelicom u Milanu. Bjelica je također u krugu kandidata, ali nekako nam se više čini da Jozak putuje na Bliski istok. Mjesto sastanka mogao bi biti jedan od velegradova koji ima izravne linije s većim europskim centrima - Dubai, Doha ili Abu Dhabi. Kranjčaru i Daliću ti su gradovi na dohvat ruke, a nisu predaleko ni Ivankoviću.

Sva trojica vjerojatno su spremna prihvatiti ponudu HNS-a. Međutim, sva trojica imaju lukrativne ugovore sa svojim klubovima i pitanje je na koji ih način mogu raskinuti? Vjerojatno će imati najviše šansi kandidat koji to može najbezbolnije napraviti, odnosno koji će najmanje stajati HNS.

Kranjčar, Dalić ili Ivanković?

A što se tiče uvjeta koje je Jozak naveo, sva trojica kandidata HNS-u se čine prihvatljivim. Međutim, HNS-u se takvim činio i Ante Čačić pa su se neugodno iznenadili kada se javnost „propela na zadnje noge". Teško je sa sigurnošću reći kako bi nacija reagirala na Cicu, Dalića ili Ivankovića? Nama se čini da bi Cico najbolje prošao sud javnosti, to su pokazale i mnogobrojne medijske ankete, no možda bi i Dalić bio prihvatljiva opcija?

Isprva je Dalića malo tko stavljao u prvi plan, međutim, kako čujemo on ozbiljno kotira u razmatranjima vrhuške HNS-a. Dalić je na Bliskom istoku izgradio prilično uspješnu karijeru, tamo je priznat i cijenjen stručnjak, što dokazuju njegovi angažmani. Ima iskustvo, a nema previše godina, tek mu je 48. Dakle, ne bi bilo prevelikog generacijskog jaza između njega i glavnih igrača reprezentacije, što bi moglo značiti da su na istoj valnoj dužini što se tiče razmišljanja i pristupa nogometu pa i životu.

To mu je prednost u odnosu na Kranjčara i Ivankovića, koji su dosta poznatiji prosječnim građanima Hrvatske, što je njihova prednost, a možda i mana, kako se uzme, posebice u odnosu na percepciju javnosti spram njihove bliskosti ili distance s čelnim ljudima HNS-a. Znamo da je taj dio priče „crvena krpa" za najveći dio javnosti. Onaj koga građani percipiraju kao „igrača" čelnih ljudi HNS-a, sigurno će biti dočekan s većim kritikama i negodovanjem. Ta je teza potvrđena objavom kandidature Ante Čačića.

Dnevnik.hr