Treći poraz Reala u nizu

Dvoboj na Vicente Calderonu obilježili su povratak (nezamjetnog) Torresa, te diskutabilni jedanaesterac za Atletico iz kojeg su poveli 1:0, dok je Mandžukić odigrao 20 minuta
Madridski Real doživio je i treći poraz u nizu (nakon 22 uzastopne pobjede) nakon što je izgubio kod gradskog rivala Atletica našeg Marija Mandžukića s 2:0 u prvom dvoboju osmine finala španjolskog Kupa kralja.

Bio je to dvoboj koji je obilježio povratak Fernanda Torresa na travnjak Vicente Calderona, ali, pokazat će se kasnije, i kontroverzna odluka suca Closa Gomeza.

Atletico je počeo utakmicu bez hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića, a na klupi su bile i još neke zvijezde momčadi Diega Simeonea poput Arde Turana i Kokea. Ancelotti je, pak, započeo bez najboljeg igrača Cristiana Ronalda, a društvo su mu na klupi pravili Casillas, Illaramendi, Carvajal... Torres je, sukladno najavama, predvodio napad rojiblancosa od početka, uz Francuza Griezmanna, dok su najofenzivniji trolist kraljeva činili James Rodriguez, Bale i Benzema.

Real je otvorio gradski derbi kod susjeda velikom prilikom već u 1. minuti. James je ubacio iz kornera, sjajno je, u svom stilu, Sergio Ramos nadskočio braniče, ali Jan Oblak, Slovenac na vratima Atletica sjajno je obranio taj pokušaj.

U 13. minuti Real je uspio zatresti mrežu Atletica, Gareth Bale je pogodio nakon novog Jamesovog ubacivanja, ovoga puta iz slobodnog udarca, no pogodak je opravdano poništen zbog zaleđa.

Atletico je nakon toga zaprijetio preko Francuza Griezmanna koji je pobjegao obrani gostiju u jednom trenutku, no sjajnim ga je startom zaustavio sunarodnjak Varane.

Potkraj prvog dijela pokušali su udarcima iz dosta solidnih situacija zaprijetiti Raul Garcia sa strane domaćih i Benzema kod kraljevskog kluba, no nisu bili uspješni. Za kraj je Bale zapucao s distance, pored gola.

Bilo je to solidno prvo poluvrijeme, dobrog ritma, no ipak bez pogodaka. Čovjeka čije se ime najviše spominjalo prije utakmice, Fernanda Torresa, najmanje smo vidjeli na terenu...

Nastavak susreta otvorio je udarcem iz daljine Griezmann, no nije bio precizan, a nakon toga Real je pritisnuo domaćine i dominirali su sljedećih desetak minuta, dok se Atletico branio. Imali su dobre situacije za postizanje pogotka James i, pogotovo, Bale, kojeg je pronašao Marcelo jednom sjajnom dijagonalom, no nisu uspjeli donijeti vodstvo kraljevskom klubu.

A onda je uslijedila sporna 57. minuta. Sudac Clos Gomez, i inače poznat po kontroverznim odlukama, dosudio je jedanaesterac za Atletico nakon što je Sergio Ramos povukao Raula Garciju na tlo u situaciji kada je dvojac očekivao ubačaj u šesnaesterac Reala. Ramos je pobjesnio nakon takve odluke, smatrajući da je bilo obostranog povlačenja, te je zaradio i žuti karton. Iako je neosporna činjenica da je povukao igrača Atletica, ali mnogi će reći da je jedanaesterac prestrogo dosuđen.

Raul Garcia sam je izveo kazneni udarac pogodivši za 1:0, iako je Navas na vratima Reala pogodio stranu u koju će Španjolac pucati. Vicente Calderon je eksplodirao nakon pogotka, a treneri su posegnuli za igračima s klupe.

Fernando Torres je napustio travnjak dok su domaći navijači još bili 'opijeni' slavljen, nije ga se praktički vidjelo na terenu. A nekoliko minuta kasnije Ancelotti je uveo Cristiana Ronalda.

U 75. minuti Real je poečo sve više dominirati, a Simeone je tada uveo Marija Mandžukića. Nije sam Mandžo donio ništa konkretno Atleticu (odigrao ukupno 20 minuta), ali valjda je donio sreću jer samo minutu kasnije nakon udarca iz kuta s desne strane nebeski je skočio urugvajski branič Atletica Jose Gimenez i sjajno glavom pogodio za 2:0. Bio je to pogodak koji neodoljivo podsjeća na onaj Ramosa za 1:1 kojim je u finalu Lige prvaka rastužio sve pristalice rojiblancosa...

Do kraja je Real pritisnuo svim silama, imali su i pet minuta sudačke nadoknade, no nisu uspjeli doći do pogotka koji bi im mnogo značio u uzvratu koji je na rasporedu 15. siječnja. Ovako će 'Cholo' Simeone i njegovi jurišnici na Bernabeu s pristojnih 2:0, a kako god na kraju završilo, pobjednika u četvrtfinalu gotovo sigurno čeka Barcelona.

Zaključno, momčad Carla Ancelottija i treći je put pobijeđena zarednog. Nakon nebitnog dvoboja s Milanom u Dubaiju (2:4), uslijedio je prvenstveni poraz na Mestalli kod Valencije (1:2), a sada i poraz od Atletica. Ne zvoni za uzbunu, ali ne izgleda niti dobro poslije niza od 22 pobjede kojeg su zaključili naslovom klupskih prvaka svijeta. Atletico i Mandžukić su, pak, nakon dostizanja Reala i Barce u Primeri proteklog vikenda, našli nove razloge za veseli pogled na 2015. godinu, barem zasad. Vidjet ćemo hoće li tako biti i nakon nedjelje, kada gostuju kod Barcelone u Primeri.

goal.com