Tottenham zaokružio savršene blagdane

Financijski najskromnija momčad Premier lige došla je u goste najbogatijoj, Blackpool je na Eastlandsu odigrao još jednu hrabru utakmicu, ali je na kraju morao stisnuti ruku Manchester Cityju i potpisati minimalan poraz od 1:0. Za jedini pogodak zaslužan je Adam Johnson u 34. minuti utakmice, a odmah potom udarac s bijele točke promašio je Carlos Tevez.

Argentinac je i u nastavku utakmice promašio nekoliko stopostotnih prilika da zaključi utakmicu, ostavivši je otvorenom do samoga kraja. Blackpool se nije branio, već je po običaju do posljednjeg trena tražio izjednačujući pogodak, no u par navrata odličnim je intervencijama Joe Hart spasio bodove svojoj momčadi. Manchester City se ovom pobjedom bodovno izjednačio na vrhu s gradskim rivalom Unitedom, no uz dvije utakmice više od lidera s Old Trafforda.

Tottenham je pobjedom nad Fulhamom zaokružio savršen blagdanski period, Spursi su od devet mogućih bodova tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana osvojili svih devet i s 36 bodova iz 19 utakmica trenutno zauzimaju četvrto mjesto prvenstvene ljestvice. Luka Modrić je ponovno odigrao svih 90 minuta, a neočekivanu priliku od 27. minute dobio je i Vedran Ćorluka, zamijenivši ozlijeđenog Alana Huttona.

Premda nisu odigrali utakmicu na razini svojih najboljih izdanja, Spursi su do pobjede došli sretnim i spretnim pogotkom Garetha Balea, koji je glavom skrenuo pokušaj Rafaela van der Vaarta iz slobodnog udarca, prevarivši tako i vratara Marka Schwarzera, koji se našao na krivoj nozi.

Nakon debakla protiv Wolverhamptona nogometašima Liverpoola, ali i menadžeru Royu Hodgsonu više nego ikad bila je potrebna pobjeda. Problem je bio u tome što im je u goste na Anfield stigala odlična momčad Boltona, koja ove sezone pod vodstvom Owena Coylea niže sjajne rezultate.

Stoga ne čudi da je upravo Bolton dvije minute prije odlaska na odmor poveo golom Kevina Daviesa, što je razočarane navijače domaće momčadi natjeralo da svoje ljubimce na odmor isprate žestokim zvižducima. U nastavku utakmice ipak nešto drugačija priča, već u četvrtoj minuti drugoga dijela Steven Gerrard je sjajno asistirao Fernandu Torresu, a ovaj volejem izjednačio na 1:1.

Kad se činilo da će susret završiti podjelom bodova, jedan ubačaj na drugu vratnicu odbio se od igrača Boltona u srce peterca, gdje je loptu dočekao džoker s klupe Joe Cole i Liverpoolu donio toliko potrebnu pobjedu. Naš Ivan Klasnić u igru je ušao u 69. minuti i u dva navrata se našao u dobroj prilici, no nije uspio promijeniti ishod.

Tri boda je možda i više od Liverpoola trebao West Ham, koji je na Upton Parku dočekao Wolverhampton i svoje kolege s dna ljestvice svladao rezultatom 2:0. Štoviše, s ova tri boda Čekićari su u jednom koraku sa samog dna ljestvice skočili na 15. mjesto, doduše uz utakmicu, dvije ili čak tri više od momčadi s lošijim bodovnim učinkom.

Domaćin je do vodstva došao u 51. minuti uz puno sreće, autogolom Zubara, a u 79. minuti pobjedu je potvrdio Freddie Sears svojim prvim pogotkom od ožujka 2008. godine. U pravo vrijeme, reklo bi se.

Loše se piše Evertonu, koji je na Britanniji pretrpio novi poraz i s 22 boda nalazi se samo korak od opasne zone. Stoke City je slavio golovima Kenwynea Jonesa u 23. minuti te autogolom Phila Jagielke iz 69. minute.

Nikola Kalinić počeo je odsluživati kaznu od tri utakmice, a njegov Blackburn teško je poražen na gostovanju u Sunderlandu. Danny Welbeck, Darren Bent i Asamoah Gyan lakoćom su se riješili Roversa i prekinuli mini seriju od dva uzastopna poraza.

izvor:www.hrsport.net

Marin Vuković