Torcida: Treba nam netko tko će ulagati, a ne dizati kredite!

Hajduk je prvi ušao u privatizaciju, a uskoro se očekuje i novi krug pretvorbe u kojem bi splitski klub mogao dobiti jednog ili više privatnih vlasnika.

Što će to značiti za Hajduk? Kakve promjene se mogu očekivati ? Kako na sve to gledaju navijači? Hoće li to postati trend u hrvatskom sportu, da sportski klubovi završavaju u rukama privatnika? Kakve će posljedice izazvati privatizacijski procesi? Sve su to pitanja koja intrigiraju, pokušali smo pronaći neke odgovore...

Svačije i ničije

Jedan klub, nego za cijeli hrvatski sport. Cilj je bio uvesti red i transparentnost u profesionalni sport te osnažiti školski i sveučilišni sport. Europski klubovi koji su davno proveli "preoblikovanje" došli su u poziciju jasne tržišne orijentiranosti kluba, u njima vlada transparentost i odgovornost. To su elementi koji jamče uspjeh - kaže Dragan Primorac.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta autor je zakonskog okvira koji je omogućio da Hajduk doživi pretvorbu iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. Otvoren je prostor za privatne investitore, male ulagače, navijače, ali i za krupne dioničare, biznismene koji drže da bi se investicija u Hajduk jednog dana mogla isplatiti.

Primorac se ne boji da bi privatni vlasnici mogli zloupotrijebiti svoju poziciju.

- Kad je nešto svačije i ničije onda se prema tome tako i odnosi. Privatni vlasnik ulaže vlastiti novac i brine o svojoj investiciji. Tek kad je pretvoren u sportsko dioničko društvo Hajduk je počeo poslovati transparentno i prema zakonu, a prije toga mu je račun bio blokiran deset godina.

Ulazak privatnih investitora u sportske klubove je neminovnost, smatra Primorac. To je trend koji će se događati sljedećih godina u Hrvatskoj. U Hajduku su investitori već spremni.

- Čekamo uvjete po kojima će Grad ponuditi na prodaju dionice Hajduka. Zajedno s partnerima zainteresiran sam kupiti većinski paket dionica. Vjerujem da taj posao može biti isplativ, ali na duže staze - drži Jako Andabak, jedan od budućih suvlasnika Hajduka, partner u firmi Naprid bili koja će se natjecati za 80 milijuna kuna dionica.

Hajduk je više od robe

Andabak se zalaže za očuvanje svih tradicijskih i materijalnih vrijednosti Hajduka, upravo ono na čemu inzistira Primorac.

Na potezu je gradonačelnik Željko Kerum koji će na sljedećoj sjednici Gradskoj vijeća oglasiti prodaju Hajduka.

- Privatni vlasnik da, ali s pravim kapitalom. Hajduku treba vlasnik koji će uložiti ozbiljan novac, a ne netko tko će dizati kredite da bi platio dionice - tako govore navijači koji su uvijek posebno osjetljivi kad je u pitanju Hajduk. Navijači nemaju tu ekonomsku moć da pokupuju dionice, ali drže da je Hajduk daleko više od robe na tržištu. I da o tome treba brinuti budući vlasnik.

izvor: jutarnji list