Torcida: Treba nam netko tko će ulagati, a ne dizati kredite!

05.12.2010

Želi li grad Split imati većinsku vlasničku strukturu kao što je ima sada, mora to pratiti proporcionalnim ulaganjem novca, kao što će sutra morati privatni vlasnik.

Hajduk je prvi ušao u privatizaciju, a uskoro se očekuje i novi krug pretvorbe u kojem bi splitski klub mogao dobiti jednog ili više privatnih vlasnika.

Što će to značiti za Hajduk? Kakve promjene se mogu očekivati ? Kako na sve to gledaju navijači? Hoće li to postati trend u hrvatskom sportu, da sportski klubovi završavaju u rukama privatnika? Kakve će posljedice izazvati privatizacijski procesi? Sve su to pitanja koja intrigiraju, pokušali smo pronaći neke odgovore...

Svačije i ničije

Jedan klub, nego za cijeli hrvatski sport. Cilj je bio uvesti red i transparentnost u profesionalni sport te osnažiti školski i sveučilišni sport. Europski klubovi koji su davno proveli "preoblikovanje" došli su u poziciju jasne tržišne orijentiranosti kluba, u njima vlada transparentost i odgovornost. To su elementi koji jamče uspjeh - kaže Dragan Primorac.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta autor je zakonskog okvira koji je omogućio da Hajduk doživi pretvorbu iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. Otvoren je prostor za privatne investitore, male ulagače, navijače, ali i za krupne dioničare, biznismene koji drže da bi se investicija u Hajduk jednog dana mogla isplatiti.

Primorac se ne boji da bi privatni vlasnici mogli zloupotrijebiti svoju poziciju.

- Kad je nešto svačije i ničije onda se prema tome tako i odnosi. Privatni vlasnik ulaže vlastiti novac i brine o svojoj investiciji. Tek kad je pretvoren u sportsko dioničko društvo Hajduk je počeo poslovati transparentno i prema zakonu, a prije toga mu je račun bio blokiran deset godina.

Ulazak privatnih investitora u sportske klubove je neminovnost, smatra Primorac. To je trend koji će se događati sljedećih godina u Hrvatskoj. U Hajduku su investitori već spremni.

- Čekamo uvjete po kojima će Grad ponuditi na prodaju dionice Hajduka. Zajedno s partnerima zainteresiran sam kupiti većinski paket dionica. Vjerujem da taj posao može biti isplativ, ali na duže staze - drži Jako Andabak, jedan od budućih suvlasnika Hajduka, partner u firmi Naprid bili koja će se natjecati za 80 milijuna kuna dionica.

Hajduk je više od robe

Andabak se zalaže za očuvanje svih tradicijskih i materijalnih vrijednosti Hajduka, upravo ono na čemu inzistira Primorac.

Na potezu je gradonačelnik Željko Kerum koji će na sljedećoj sjednici Gradskoj vijeća oglasiti prodaju Hajduka.

- Privatni vlasnik da, ali s pravim kapitalom. Hajduku treba vlasnik koji će uložiti ozbiljan novac, a ne netko tko će dizati kredite da bi platio dionice - tako govore navijači koji su uvijek posebno osjetljivi kad je u pitanju Hajduk. Navijači nemaju tu ekonomsku moć da pokupuju dionice, ali drže da je Hajduk daleko više od robe na tržištu. I da o tome treba brinuti budući vlasnik.

izvor: jutarnji list

Tagovi: Hajduk Torcida
loading...