Torcida: Izbjegavajmo sukobe i navijajmo bez baklji

Torcida, Hajduk, zenit, Torcida, karusel, Hajduk, Torcida, rođendan
...odbacujući na taj način medijske špekulacije o sukobima s ruskim navijačima i eventualnoj osveti za njihov napad na Hajdukove navijače prije dva tjedna u Sankt Peterburgu.

Posljednjih dana dosta se pisalo o navodnome dolasku ruskih huligana pojačanih raznim pripadnicima srpskih navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina. Buru je izazvao srbijanski tabloid Kurir, koji je objavio kako u Split dolazi oko tisuću Rusa te 200-tinjak Srba. No, u Torcidi su, kažu, koncentrirani na utakmicu i podršku Hajduku u pokušaju da dođe do novih europskih bodova.

Naravno, ne treba zaboraviti da su ‘bijeli' pod uvjetnom kaznom, upotreba pirotehnike također bi mogla značiti kako će se sljedeći susret protiv AEK-a 1. prosinca igrati bez gledatelja.
- Apeliramo na sve one koji će doći na utakmicu da se suzdrže od pokušaja izazivanja bilo kakvih incidenata, kao i od pirotehnike. Idemo pokazati kako se bodri svoj klub, ne zanimaju nas nikakvi incidenti ni na stadionu ni okolo njega - dodaje Lekić.

Rođendanska koreografija

I na ovoj utakmici Torcida će obilježiti svoj 60. rođendan, susret sa Zenitom bit će treća utakmica na kojoj će se za tu priliku podignuti posebna koreografija. No, za razliku od prethodne dvije (Istra 1961 i Hrvatski dragovoljac), stadion, a posebno sjeverna tribina, danas će biti puni, tako da će i koreografija biti veća, odnosno zahvatit će cijeli ‘sjever'. Bez pirotehnike, najavljuju u Torcidi, pozivajući sve navijače da se suzdrže od upotrebe bengalki, dimnih bombi, topovskih udara... Jer, jedino tako Hajduk će i na sljedećoj europskoj utakmici (možda ključnoj) imati njihovu podršku.

Naime, UEFA neće odustati od strogog kažnjavanja navijačkih ispada, a za bakljadu u susretu protiv Anderlechta Hajduk je kažnjen sa 60.000 eura i uvjetno na dvije godine. Odnosno, za prvi idući sličan ispad Hajduk će jednu utakmicu na Poljudu igrati bez publike.

Torcida je u zadnje vrijeme pokazala da zna biti disciplinirana, primjerice kada su uoči atletskog Kupa kontinenata prestali bacati baklje na tartan stazu. Sada bi, kako bi spasili Hajduka i sebe od kazne, trebali još jednom pokazati da se mogu suzdržati.
TONI BILIĆ

Što je utakmica bliže Rusa je sve manje, u vrh glave 300
Čarter letom izravno iz Sankt Peterburga jučer ujutro na splitski aerodrom doputovali su igrači Zenita, članovi Uprave i stotinjak navijača. Kako su rekli Hajduku, klub iz Sankt Peterburga bodrit će još navijača koji su se sa dalekog sjevera Rusije prema Splitu uputili-autobusom.

Riječ je o 60-tak strastvenih fanova kojima očito nije problem prevaliti čak 2600 kilometara ceste, kolika je udaljenost od ‘Venecije na Nevi' do Splita. A samo putovanje prava je avantura kroz sedam srednjoeuropskih zemalja, a u autobusu, samo u jednom pravcu, prosjedit će više od 30 sati. Dakle, put u oba smjera je 60 sati ‘jahanja' i više od 5000 kilometara.

Nagađa se da bi tijekom četvrtka na Resnik mogao doletjeti još jedan putnički zrakoplov s navijačima čiji dolazak u splitskoj zračnoj luci nisu mogli potvrditi.

Da vidimo što se zbiva nazvali smo i Rusiju, u kojoj je ova priča još aktualna zahvaljujući napadu huligana u Sankt Peterburgu na Hajdukove navijače. Najavljena brojka od tisuću u stalnom je opadanju.
- Čini se kako ipak stiže samo navijački čarter s oko 150 navijača, a još otprilike toliko bi ih trebalo doći drugim putevima iz ostalih europskih država, no točan broj tih iz drugih država teško je procijeniti - rekla nam je ruska novinarka Polina Černica s radija Kommersant fm.

Slično nam je jučer govorio i Ivan Tarasenko, novinar Sovietsporta.
- Iz St. Peterburga najavljuju dolazak oko 300 navijača, a manje od polovice tog broja trebali bi biti oni najžešći navijači Zenita - dojavio nam je Tarasenko.

D.KRNIĆ, P. SMOLČIĆ

izvor: slobodna dalmacija