FOTO/VIDEO  Torcida ima 64 godine: Priča je počela još 28. listopada 1950.

hajduk split torcida, Hajduk, Split, Hajduk, hajduk split torcida, nk hajduk split, Hajduk, barcelona, HNK Hajduk, FK Željezničar, Torcida, rođendan, Hajduk, Dinamo Hajduk, Torcida, maksimir, Hajduk, nk rijeka, HNK Rijeka, kazne, Torcida, prvak hrvatske, Torcida, vatrogasci, Hajduk, Torcida, Hajduk, torcida hajduk, everton, Torcida, hajduk split torcida, Hajduk
Iako je Hajduk imao svoje navijače koji su znali ići na gostovanja još 1927. godine protiv HAŠK-a u Zagrebu, a 1936. pratili su "bijele" i u Rimu protiv Rome, navijačka je skupina službeno osnovana pretposljednjeg dana listopada 1950.

Do toga je došlo uoči utakmice protiv Crvene zvezde koja je odlučivala o naslovu prvaka te godine. Splitski studenti u Zagrebu organizirali su se kako bi mogli otputovati u Split i dati podršku Hajduku po uzoru na brazilske navijače, a početnu jezgru te skupine činilo je 113 studenata. Interes je toliko skočio do utakmice, da je u Split otišlo nekoliko navijačkih vlakova s više tisuća navijača.

Tad je započela i Torcidina poznata tradicija, koja se održala do danas. Navijači su u zoru otišli buditi igrače Crvene zvezde, stvarajući buku pred hotelom, a taj ritual očito je pomogao Hajduku, jer je 1950. godine uspio osvojiti treći od svojih devet naslova prvaka Jugoslavije.

I 64 godine poslije Torcida vjerno prati svoj klub. Čak i kad joj je zabranjen pristup utakmicama prve momčadi, na utakmicama Hajduka B pojavit će se četiri tisuće gledatelja i dati podršku igračima u bijelom.

Hajduk se svojoj navijačkoj skupini zahvalio time što je umirovio broj 12. Taj broj pripada Torcidi, dvanaestom igraču na svim utakmicama.

24sata.hr