Torcida: Beskompromisna čistka do kraja ili se mi uključujemo!

Već dugi niz godina upravo je KN Torcida u svojim akcijama i istupima upozoravao na kaotično stanje u hrvatskom nogometu, pri čemu smo nastojali prije svega "očistiti" vlastito dvorište, te kroz borbu za "Kodeks" i demokratskim biranjem članova Nadzornog odbora, kroz javni natječaj konačno ustrojiti klub isključivo na temeljima stručnosti, transparentnosti i moralne odgovornosti.

Isto tako smo upozoravali na brojne kriminalne radnje i nepravilnosti u Hrvatskom nogometnom savezu i općenito u hrvatskom nogometu, koje su tek ovih dana izašle na vidjelo.
Tko je osvojio titule prošlih godina?

U tu svrhu iskazujemo naše priznanje g. Hrvoju Malešu na odgovornom i odvažnom potezu kojim je sve nas navijače Hajduka učinio ponosnima i vratio nam vjeru u poštenje i moralnu odgovornost nogometnih dužnosnika. Krajnje je iritirajuće da se godinama u javnosti "šaputalo" o svim nečasnim radnjama, a da s druge strane nije postojala volja pravosudnih organa i politike, da se jednom zauvijek stane na kraj stvarnim mafijašima i grobarima hrvatskog klupskog nogometa. Tko je svih ovih godina štitio Markovića i Srebrića, koji i dalje tvrde kako najnovija afera nema apsolutno nikakve veze s njima? Ako su uhićenici Širić i Djedović nalogodavci, odnosno jamci "poštenog" suđenja, tko su njihovi izvršitelji? Tko su, imenom i prezimenom, ti suci koji će odraditi to "pošteno" suđenje? Što je s osobama koje su se unatrag nekoliko godina javno hvalile kako su podmićivali suce? Tko je, i u čije ime kome plaćao usluge? Tko je zapravo osvojio titule prvaka svih ovih godina? Zašto nitko nije stao na kraj menadžerima s kriminalnim dosjeima; tko je naredio i izvršio premlaćivanje Luke Bonačića; tko je ubio Dina Pokrovca? Zašto nitko do današnjeg dana nije odgovarao za smrt igrača Hrvoja Ćustića? Očekujemo da ćemo uskoro dobiti konačne odgovore na ova brojna pitanja.

Stoga, pozdravljamo inicijativu Uskoka i DORH-a, odnosno onih institucija koje su spremne uhvatiti se u koštac sa malignim tkivom HNS-a, povlaštenim klubovima i njihovim dužnosnicima, sudačke organizacije i menadžersko - kriminalnog miljea. Pozivamo i nadležna ministarstva RH, posebice Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo znanosti,obrazovanja i športa da im se priključe, jer situacija u hrvatskom nogometu zahtijeva koordinaciju svih odgovornih tijela.

Ne tražimo alibi za nikoga bez obzira na klub

Pritom, ne tražimo alibi za nikoga, ne želimo da se štiti bilo kojeg pojedinca bez obzira kojem nogometnom klubu pripada. Zahtijevamo potpunu i temeljitu istragu s konačnim ciljem da se procesuira apsolutno svih koji su na bilo koji način, pa i onaj najmanji, upleteni u ove mafijaške radnje.

Ne pristajemo na djelomične istrage i sekundarne žrtve, niti na zastare, stoga očekujemo da se istraga proširi i na sve dosadašnje afere koje nikada nisu zakonski ispitane.

Izričito zahtijevamo beskompromisnu čistku za boljitak hrvatskog nogometa jer jedino kroz potpunu katarzu možemo očekivati povratak navijača na stadione i vjeru u poštenje HNL-a.

Pomno ćemo pratiti buduće akcije i tijek istrage nadležnih institucija i ukoliko iste ne poluče rezultate koje od njih očekuje cjelokupna hrvatska javnost, poduzet ćemo sve potrebne korake i aktivirati sve pravne mehanizme uključujući i međunarodne institucije, kako bi nastavili sveopću bitku za spas hrvatskog nogometa. Neće nam biti ni prva ni zadnja koju ćemo dobiti!