Toni Šunjić: Užasno je bilo gledati slike iz Kijeva

Toni Šunjić, Toni Šunjić, Kuban

... udaljen čak 800 kilometara od ukrajinske prijestolnice Kijeva, koji je posljednjih dana bio u fokusu svjetskih medija zbog nestvarnih slika s ulica, gdje su se poginuli brojali u desetinama, jasno je da Šunjić i njegovi suigrači žive u velikoj neizvjesnosti.

Vijesti iz medija

- Užas - bila je prva Šunjićeva reakcija na upit o situaciji u Ukrajini, koja se posljednjih dana, srećom, stabilizirala.

- Definitivno nije bilo ugodno gledati slike Kijeva - dodao je 25-godišnji Mostarac, koji je, dok su trajale ulične demonstracije, bio sa momčadi na pripremama u Turskoj.

- Mi smo normalno trenirali, ali naravno da se najviše razgovaralo o situaciji u Kijevu i Ukrajini. Najvažnije je da se sve smirilo, da je prekinuto krvoproliće, ali jasno je da je situacija i dalje nestabilna - istaknuo je Šunjić u za "Dnevni avaz".

O političkim uzrocima sukoba, Šunjić nije želio govoriti.

- Stvari su, očito, izmakle kontroli. Svašta se priča, čak i da bi se država mogla raspasti, ali najvažnije je da sve prođe bez daljnjeg krvoprolića. Demonstranti u Kijevu su pobijedili s obzirom na to da su uspjeli smaknuti s vlasti Viktora Janukoviča, ali sada postoji strah da sa protestima ne krene ova druga strana, koja je podržavala bivšeg predsjednika i njegovu politiku. U mom Lugansku situacija je normalna, ali vidjeli smo kako se sve vrlo brzo može promijeniti - govori Toni Šunjić.

Očekivana odluka

Drugi dio sezone u Ukrajini trebao je početi predstojećeg vikenda, ali nikoga nije iznenadila odluka da se prolongira prvo proljetno kolo.

- Tako nešto se moglo i očekivati. Točan datum početka drugog dijela sezone nikome nije poznat. U klubu govore da bi se prvenstvo moglo nastaviti tek za tri tjedna, ali niko ne može sa sigurnošću tvrditi tako nešto - Šunjićeve su riječi.

Igrat će se svaka tri dana

Prema aktuelnom kalendaru, ukrajinsko prvenstvo trebalo se završiti 17. svibnja, ali sada to dolazi pod znak pitanja, što nije nevažno za Šunjića s obzirom na to da je Safet Sušić start priprema za Svjetsko prvenstvo zakazao za 15. svibanj.

- U ovom trenutku zaista mi je teško reći nešto više o tome. U svakom slučaju, morati će se igrati ubrzanim ritmom, bez obzira na to što Ukrajina nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Naime, u ukrajinskim klubovima igra veliki broj igrača koji bi trebali u Brazil tako da ćemo, vjerovatno, igrati svaka tri dana - zaključio je Šunjić.

Najistočniji grad

Lugansk je u svijetu sporta poznat kao rodni grad Sergeja Bubke i Fedora Emelijanenka. Radi se o jedanaestom gradu u Ukrajini po veličini. Budući da je to najistočniji administrativni centar neke od ukrajinskih oblasti, jasno je da je itekako povezan s Rusijom.

Uostalom, prema posljednjem popisu, većinu stanovnika čine Rusi, a i Šunjić nam je u jednom od razgovora rekao da je vrlo dobro savladao ruski, dok ukrajinski skoro nikako ne razumije.