Toni Šunjić: Strepio sam za Zrinjski

Naime, Kortrijk će tek po završetku ove sezone odlučiti hoće li platiti drugu polovicu dogovorene odštete koja je iznosila 175.000 eura, a od te odluke ovisi hoće li se Šunjić vratiti u Zrinjski ili će postati igrač Kortrijka.
- Jasno da bih ja najviše volio znati što će se dogoditi, ali u klubu mi još ništa nisu rekli o toj temi, izjavio je Šunjić.
- Pred nama su još dva kola regularnog dijela sezone, a nakon toga ću zatražiti razgovor s ljudima iz kluba. Jednostavno, želio bih znati što me čeka kako bih se mogao koncentrirati isključivo na treninge i utakmice, dodao je Šunjić.
Napokon standardan

Ako je, pak, suditi prema posljednjim utakmicama, čini se da Šunjić sigurno ostaje u Kortrijku, budući da se standardizirao u sastavu.
- U posljednjih šest kola sam praktički standardan. U pet od tih šest utakmica sam imao punu minutažu, a taj kontinuitet nisam uspijevao uhvatiti ranije. Jednu utakmicu bih krenuo od prve minute, a već u sljedećoj sam išao na klupu. Ipak, nisam očajavao zbog toga, jer sam znao da sam tek došao i da se nije jednostavno odmah izboriti za mjesto u momčadi, još više jer je Kortrijk bio u vrhu. Igrači koji su krenuli u sezonu očekivano su bili u prednosti, ali izborio sam se za svoje mjesto, nastavio je Šunjić.
- Sada mogu reći da je razdoblje prilagodbe na novu sredinu iza mene. Na startu sam bio dosta u grču, kako na treninzima, tako i na utakmicama, ali tog grča više nema. U posljednje vrijeme opet se osjećam odlično na terenu, baš kao što je bio slučaj dok sam nosio dres Zrinjskog.
Kortrijk je dugo bio jedan od kandidata za jednu od prvih šest pozicija koje vode u doigravanje za prvaka, ali nekoliko loših rezultata u drugoj polovici sezone udaljili su ih od željenog cilja.
- Povezali smo četiri poraza u nizu i tako ostali bez željenog doigravanja, ali sustav natjecanja je takav da i četrnaesti klub prvenstva još uvijek može do Europe, kaže Šunjić i u nastavku objašnjava komplicirani sustav natjecanja u belgijskom prvenstvu.
- Nakon trideset kola šest prvoplasiranih nastavlja doigravanje za prvaka s pedeset posto osvojenih bodova, dok klubovi rangirani od 7. do 14. pozicije igraju "Play-Off 2". Osam klubova će biti podijeljeno u dvije skupine iz kojih će pobjednici razigravati za priliku da se bore za mjesto u Europskoj ligi. Naime, bolji iz tog razigravanja igra dvije utakmice protiv četvrtoplasirane momčadi prvenstva, što znači da klub koji se jedva spasi ispadanja još uvijek može u Europu.

Sustav natjecanja

Prema Šunjićevim riječima, većina ljubitelja nogometa u Belgiji je protiv takvog sustava natjecanja.
- Pravila su jasna od starta, ali činjenica je nakon trideset kola ima nezadovoljnih. Primjerice, šest prvoplasiranih prenosi samo pedeset posto osvojenih bodova, što znači da neki klubovi gube pedeset posto prednosti stečene u regularnom dijelu sezone. Za razliku od doigravanja za prvaka, u doigravanju u kojem ćemo mi igrati svi klubovi kreću s nule, tako ispada potpuno nevažno hoćeš li biti sedmi ili četrnaesti. Zbog toga je za nas nevažno koliko ćemo osvojiti bodova u sljedeća dva kola (29. i 30., nap.a.), ali jasno da ćemo ići na pobjede, kako zbog prestiža, tako i zbog premija.
Nakon šest mjeseci Šunjić je sigurno pozvan i za sud o kvaliteti belgijskog nogometa.
- To je razina više, ali daleko od toga da se naši igrači ne mogu prilagoditi zahtjevima koji se od njih traže, zaključio je Šunjić.

Strepio zbog Zrinjskog

Samo tri boda manje od tada prvoplasiranog Sarajeva imao je Zrinjski nakon prvih pet kola, odnosno nakon oproštaja Šunjića od dresa mostarskog kluba, a danas je Zrinjski jako daleko od vrha.
- To je moj klub i naravno da sam jako tužan zbog ove krize rezultata. U nedjelju sam strepio osluškujući rezultat protiv Čelika, ali SMS poruka o promjeni rezultata nikako nije stizala. Već sam bio izgubio nadu u pobjedu kada sam dobio poruku u kojoj je pisalo - "1:0, penal u 93.", kaže Šunjić.
- Svakodnevno sam u kontaktu s bivšim suigračima i znam da je njima bilo najgore zbog loših rezultata. Ipak, sada mi se momčad čini puno jačom nego u prvom dijelu sezone i uvjeren sam da ostanak neće doći u pitanje. Zvuči mi nestvarno da uopće spominjem ostanak, ali realnost je takva i važno je izaći jači iz ove situacije, dodao je Šunjić.

dnevni list