Toni Šunjić se vraća u HŠK Zrinjski?

Toni Šunjić dobitnik ovosezonskog navijačkog trofeja Filip Šunjić Pipa.

U utorak ili srijedu sam u Mostaru, a u Kortrijk se ne vraćam, kazao je Šunjić na startu razgovora.
Podsjetimo, 22-godišnji Mostarac je za Kortrijk četverogodišnji ugovor potpisao posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka, ali s klauzulom da će prvu sezonu provesti na posudbi. - Poučeni nekim lošim iskustvima na taj smo se način odlučili zaštititi. Dobili smo bankovno jamstvo za prvu ratu, a ugovorom je dogovoreno da Kortrijk drugu mora uplatiti do 15. svibnja 2011. godine. Uplatom druge rate Šunjićev ugovor se automatski produžuje za još tri godine, a ako, pak, Kortrijk do dogovorenog datuma ne uplati drugu ratu, Šunjić bi od sljedećeg ljeta opet bio naš igrač, budući da je ugovorom za Zrinjski vezan do 2012., izjavio je tada prvi čovjek Zrinjskog Ante Vidačak.


Nekoliko dana kasnije Vidačak je potvrdio da je ukupna vrijednost transfera 175.000 eura, odnosno da je Kortrijk već uplatio 87.500 eura, a da do 15. svibnja mora odlučiti hoće li uplatiti drugu ratu u istom iznosu.
- Da, službeni rok je 15. svibnja, ali stav klub mi je već poznat. Prije nekoliko dana razgovarao sam s trenerom koji mi je rekao da je klub donio odluku kako neće uplatiti drugu ratu, a onda mi je to potvrdio i sportski direktor, kazao je Šunjić, koji se nije činio pretjerano razočaranim zbog takvog epiloga.


- Niti sam razočaran, niti će me ova odluka pokolebati. Život ide dalje.
Iako kaže da nije razočaran, priznaje da je - iznenađen.
- Mislim da sam realan i prvi bih rekao da je bolje da idem ako vidim kako nemam kvalitetu igrati za Kortrijk, ali to nije slučaj. Većinu utakmica sam odigrao na zadovoljavajućoj razini, a i trener je stalno isticao da je zadovoljan mojim igrama. No, odluka je na ljudima iz kluba.
Uvjeren je da nije u pitanju njegova kvaliteta, nego - financije.
- Kortrijk je prvi put u najjači rang belgijskog nogometa ušao tek 2008., a u prvoj sezoni je završio u donjem dijelu tabele. U prošloj je, pak, igrao vrlo dobro te je sezonu završio na visokoj petoj poziciji, zbog čega se u ovu sezonu ušlo dosta ambiciozno. Koliko sam upoznat, momčad je dosta poskupljena, ali doigravanje za prvaka ipak nije izboreno, zbog čega je odlučeno da se smanje izdvajanja za prvu momčad i stabilizira klub.


Ako je suditi prema Transfermarktu, Kortrijk u klupskoj povijesti nijednog igrača nije platio skuplje od 100.000 eura, a iz toga se može zaključiti da su i ovom klubu na tržištu najzanimljiviji oni igrači koji su slobodni.
Inače, Šunjić je minutažu skupljao u šesnaest službenih utakmica, petnaest u prvenstvu i jednu u belgijskom Kupu.
- Sve se nekako razvijalo prema mojim očekivanjima. Iza Kortrijka je već bilo pet utakmica u prvenstvu kada sam potpisao, tako da je jasno da nisam mogao odmah upasti u sastav, još više jer je Kortrijk tada bio u vrhu. Ipak, strpljivo sam čekao pravu priliku i dočekao sam je uoči doigravanja kada sam se standardizirao u sastavu. Ipak, nakon toga sam zbog ozljede gležnja propustio četiri utakmice, a kada sam se oporavio, osjetio sam da se odnos trenera prema meni promijenio. Tražio sam razgovor, a on mi je rekao da je klub donio odluku kako neće platiti drugu ratu. Također mi je rekao da je njegov stav bio drukčiji, ali i da on mora poštovati odluku kluba.


Šunjić kaže da jedva čeka dolazak u Mostar, a ne zna gdje će nastaviti karijeru.
- Imam ugovor sa Zrinjskim do 2012., tako da je jasno da ću početi pripreme sa svojim matičnim klubom.
Jasno, novi odlazak je opet aktualan.
- Možda se vratim u Belgiju, ali u neki drugi klub. Sve je otvoreno, ali u svakom slučaju neću biti razočaran ni ako sezonu počnem sa Zrinjskim. Kako sam rekao, ovo me neće pokolebati, zaključio je Šunjić.

TONI ŠUNJIĆ
datum rođenja
15. prosinca 1988.
mjesto rođenja
Mostar, BiH
Zrinjski
službeni debi
2. kolovoza 2007.
sezona 2007./2008.
11 0
sezona 2008./2009.
30 2
sezona 2009./2010.
37 1
sezona 2010./2011.
11 1
Kortrijk
službeni debi
19. rujna 2010.
sezona 2010./2011.
16 0

Toni Šunjić je igrač koji je ponikao u omladinskoj školi Zrinjskog, a u dresu prve momčadi debitirao je u Beogradu protiv Partizana (0:5). U sezoni 2007./2008., u kojoj je Zrinjski osvojio Kup BiH, uglavnom je ulazio s klupe, dok je standardan postao u sezoni 2008./2009. u kojoj je Zrinjski osvojio naslov prvaka. U prošloj sezoni od navijača dobio je trofej "Filip Šunjić-Pipa", a od dresa Zrinjskog oprostio se upisavši ukupno 89 nastupa.

Proračun pet milijuna eura

Punim imenom Koninklijke Voetbalclub Kortrijk osnovan je 1901., a nakon godina igranja u nižem rangu član najjačeg razreda belgijskog nogometa postao je 2008. godine. Na službenoj stranici belgijskog prvenstva stoji da mu je ukupni proračun pet milijuna eura, a zanimljivo da samo jedan klub - Eupen, ima manji (4 milijuna). Regularni dio prvenstva Kortrijk je završio na desetoj poziciji u konkurenciji šesnaest klubova.

Kvaliteta više, ali ne i nužan

Toni Šunjić bi svojom kvalitetom, jasno, znatno osnažio zadnju liniju mostarskog kluba, tako da bi se te strane neočekivani povratak ovog igrača dobro došao Zrinjskom. Ipak, u igračkoj križaljci za sljedeću sezonu takav profil igrača Zrinjskom nije nužan, budući da Slaven Musa već ima Damira Džidića i Marina Aničića, ali i Tonija Markića, čije se dovođenje iz Širokog Brijega pokazalo kao pun pogodak.

dnevni list