Toni Šunjić: Nadao sam se da će Zrinjski biti bolji

Njegovo zadovoljstvo je i logično, budući da je klub iz Luganska, kojem se Šunjić priključio u zimskom prijelaznom roku, ostvario glavni cilj i izborio ostanak u najjačem razredu ukrajinskog nogometa, a tom zadovoljstvu doprinosi i činjenica da se bivši igrač Zrinjskog odmah standardizirao u sastavu, budući da je u svim proljetnim utakmicama bio starter.

„Naravno da sam prezadovoljan. Kritike na moje igre bile su više nego dobre, zbog čega sam uostalom i igrao u svim utakmicama, a usto je Zorja ostvarila prioritetni cilj. U proljetni dio smo ušli iz zone ispadanja, ali smo u deset utakmica upisali samo dva poraza i relativno lako osigurali ostanak, izjavio je Šunjić za Dnevni list.

Treću sezonu u nizu prvak Ukrajine je postao Šahtar, a zanimljivo da je klubu iz Donjecka u lovu na novu titulu puno pomogla upravo Šunjićeva Zorja. Naime, u pretposljednjem kolu Zorja je u Lugansku otkinula dva boda kijevskom Dinamu (0:0) i tako pomogla Šahtaru da u posljednjih devedeset minuta uđe s dva boda viška ispred najvećeg rivala.„Ispalo je da smo igrali za Šahtar, ali mi smo prije svega igrali za sebe, budući da uoči te utakmice još uvijek nismo imali osiguran ostanak, iako smo bili u boljoj situaciji od glavnih konkurenata, govori Šunjić.

U utakmici protiv Dinama Šunjić je svih devedeset minuta vodio duele s najvećim zvijezdom ukrajinskog nogometa Andrijem Ševčenkom, no na kraju je više razloga za zadovoljstvo ipak imao 23-godišnji Mostarac.

„Utakmica protiv Dinama definitivno je bila jedna od mojih boljih, što potvrđuje da sam izabran za igrača utakmice. Naravno da mi je bilo čudno čuvati Ševčenka, nekad najboljeg svjetskog napadača, još više jer sam samo koji mjesec ranije sa Zrinjskim igrao protiv Kozare, Rudara, Leotara..., ali ja i suigrači smo ipak uspjeli sačuvati našu mrežu netaknutom.
S obzirom na dobre rezultate u proljetnom dijelu sezone, Šunjić smatra da Zorja u sljedećoj sezoni može igrati puno ozbiljniju ulogu.

„Ako bi momčad ostala na okupu, borba za ostanak sigurno ne bi bila naša realnost, dok bi uz eventualno pojačavanje igračkog kadra možda mogli napasti i Europu. Dakle, sve ovisi od toga kakvu ćemo imati momčad, tako da u ovom trenutku o tome ne mogu govoriti.
Iako je praktički tek došao u klub s krajnjeg istoka Ukrajine, Šunjić ne isključuje mogućnost da već ovog ljeta promjeni sredinu.

„Iskreno, o odlasku ne razmišljam, jer bi to bilo i apsurdno obzirom da sam tek došao, ali sve je moguće, još više jer Zorja u Ukrajini ima jedan od manjih proračuna, tako da je prisiljena prodavati igrače. Kritike na moje igre su bile dosta dobre, a nije nevažno ni da sam u momčadi jedan od najmlađih. Ipak, kako sam rekao, tek sam došao i o tome zaista ne razmišljam. Pun sam motiva i jedva čekam pripreme za sljedeću sezonu.

U prvom dijelu prošle sezone Šunjić je nosio dres Zrinjskog u koji se vratio nakon jednogodišnje posudbe u belgijskom Kortrijku, a brza standardizacija u ukrajinskom klubu najbolje potvrđuje da se prilagodio puno brže nego što je to bio slučaj u Belgiji.
„O tome sam već govorio. Transfer u Kortrijk bio je moj prvi odlazak u inozemstvo, tako da je ta promjena za mene bila velika. Osim toga, iza Kortrijka je već bilo pet utakmica u prvenstvu kada sam potpisao, tako da je bilo jasno kako nisam mogao odmah upasti u sastav, još više jer je Kortrijk tada bio u vrhu. Kako sam govorio i ranije, na avanturu u Belgiji sam gledao kao pozitivno iskustvo, kao korak naprijed u svojoj karijeri, jer sam znao da će mi sljedeći odlazak u inozemstvo biti puno lakši, što se pokazalo i točnim, zaključio je Šunjić.

Reprezentacija...

S obzirom da igra standardno u jakom ukrajinskom prvenstvu, mnogi su mišljenja da Šunjić zaslužuje poziv Safeta Sušića. „Smatram da se imam pravo nadati pozivu, još više jer konkurencija na stoperskim pozicijama u reprezentaciji nije toliko jaka kao u veznom redu i napadu. Moje je da nastavim igrati dobro, a ostalo je na stručnom stožer reprezentacije na čelu s izbornikom Sušićem, izjavio je Šunjić, koji je bio standardni član U21 reprezentacije BiH.

Zrinjski...

Zrinjski je u drugi dio sezone ušao kao legitimni pretendent za Europu, ali odlaskom Tonija Šunjića (i još nekih igrača) pao je i mostarski klub, budući da je u petnaest proljetnih kola osvojio samo osamnaest bodova, što je, naravno, bilo nedovoljno za plasman u Europu.
„Ne znam što pametno reći, osim da sam se, kao i svi, nadao da će to biti puno bolje. Europa, koja je bila glavni cilj, nije izborena, tako da je jasno kako se radi o još jednoj neuspješnoj sezoni. Nadam se da će Dragan Perić ostati na klupi, jer se radi o dobrom treneru koji je zaslužio priliku voditi prvi tim, kazao je Šunjić.

Europsko prvenstvo...

Ukrajinsko prvenstvo iz godine u godinu sve je jače, budući da se Šahtaru i Dinamu po ulaganju u pojačanja približavaju Dnjipro, Metalist..., tako da je logičnim očekivati kako će i skorašnji Euro ukrajinskom nogometu dati drugu dimenziju.
„Poznato je da Ukrajinci već godinama puno ulažu u nogomet, a vjerujem da će se nakon Eura klupski nogomet podići na još veću razinu. Naime, novi stadioni nisu izgrađeni samo u gradovima u kojima će se igrati Euro (Kijev, Donjeck, Harkiv, Lavov, nap.a.), nego i u Odesi te Dnjipropetrovsku, tako da će interes za nogomet sigurno porasti, iako je već sada velik, govori Šunjić.

Dnevni list