Tomislav Tomić: Zrinjski mi nudi još bolji ugovor, ali mislim da je vrijeme za inozemni angažman

HŠK Zrinjski-FK Sarajevo
Zrinjski je obranio titulu i još jednom dokazao da je najbolji u BiH, no što će se dogoditi sljedeće sezone kada odu neki igrači, a to je realna opcija. Konkretno, kakav ćemo Zrinjski gledati ako stadion Pod Bijelim brijegom napusti motor ekipe Tomislav Tomić?

Obrana titule u Premijer ligi ne događa se često. Zapravo je Zrinjski tek drugi klub nakon Željezničara da mu je to pošlo za rukom. S obzirom da je konkurencija bila raspoložena, ni najjači kadar nije bio garancija, ali ipak je to detalj koji je odlučio. A među igračima koji su odskakali Tomislav Tomić je definitivno bio među najviđenijima. Veznjak na kojem je Zrinjski gradio igru dao je sebe za obje vezane titule, a kako je u najboljim godinama, za očekivati je da gleda prema izlaznim vratima, što je i sam potvrdio.

- Razgovarao sam s ljudima iz Zrinjskog koji su mi ponudili bolji ugovor od prošlog koji mi je upravo istekao, rekao nam je veznjak.

- Okvirno bih trebao javiti što sam odlučio negdje oko početka priprema, tamo 14. ovog mjeseca..., da oni znaju, ali da znam i ja na čemu sam. Već imam nekoliko ponuda na stolu od kojih dvije konkretne.

Dvije konkretne ponude

Klubove nije htio spominjati, ali jeste zemlje...

- Belgija i Slovačka. Dobri zvuči, ali sve ovisi od financijskih uvjeta. Znate već kako to ide, oni ponude jedno, ja zatražim koliko zatražim i ako se nađemo, odlično. Zato još ne bih pravio neke ishitrene odluke dok ne vidim na što će to izaći.

Iz svega ovoga nazire je jasan zaključak - Tomić se želi okušati u inozemstvu.

- Nakon dvije vezane titule ovo mi je odlična prilika za inozemni angažman. Dvadeset i šest mi je godina, besplatan sam, iza mene je sezona i pol jako dobre forme, a mišljenja sam i da sam prerastao Premijer ligu. Stavka je i to što sam dobio dijete, moram misliti na budućnost, ali sigurno neću otići za neke neznatno bolje uvjete od ovih koji mi se nude u Zrinjskom.

Dakle, ostanak u Mostaru također je opcija...

- Kontaktirali su me i neki drugi klubovi iz BiH, ali ako ostanem u Premijer ligi, želio bih nastaviti igrati za Zrinjski koji je stvarno bio korektan prema meni.

‘Baka nas je podigao'

Spomenuo je Tomić sezonu i pol svoje jako dobre forme u dresu s lentom, a jasno da je u njegovoj glavi trenutno najsnažniji dojam netom minule bitke sa Željom i Sarajevom.

- Jako dobro smo ušli u sezonu, dobar njen dio smo briljirali, nitko nam nije mogao primirisati. Do 22. kola smo vodili, ali bilo nam je i prije toga jasno da mora doći do pada. Svi su se iznenadili kada je trener Marinović otišao na pola sezone, nakon čega je došao još jedan dobar trener, Barbarić, ali nije došlo do kemije. Mislim da ne bi ni došlo do te druge promjene trenera da nam se nije dogodio domaći poraz od Metalleghea. Ali srećom, Baka nas je nakon toga psihički dignuo, što je bilo vrlo važno jer je najveći problem bio u glavama..., a mislim i da smo lijepo igrali kada je on došao.

Željezničar je zatim preuzeo lidersku palicu, ali na kraju je titula otišla Pod Bijeli brijeg.

- Da smo dobili Želju u Mostaru, vjerojatno bi to bila druga priča. Međutim, neke stvari nam se nosu poklopile, zatim smo izgubili na Grbavici, nakon čega su oni već počeli slaviti, ali mi smo i dalje vjerovali. Znali smo da ih Krupa može zakočiti, kao i da će Sarajevo u njihov derbi ući u boljoj formi. Na kraju smo uz malo sreće slavili.

‘Što kad dobiješ Celtic?'

Druga vezana titula sigurno je ohrabrila sve u taboru Plemića, ali jasno je i to da je došlo do pražnjenja..., a to bi moglo utjecati na iduću sezonu. Tomić ipak ne brine za budućnost Plemića...

- Ako ostane Mešanović, a mogao bi, ovakvom Zrinjskom treba možda samo još jedan dobar vezni da ostane konkurentan. Generalno, ja se ne bojim za klub dok je Danko Šulenta tu..., čovjek radi odličan posao, on je alfa i omega Zrinjskog.

E sad, koliko će stabilnost kluba doprinijeti eventualnom iskoraku u Europi, to je već druga priča. Odavno, od 2008., stoji podatak da bh. prvaci nisu preskočili prvu prepreku u Ligi prvaka, a s obzirom da Zrinjski u 2. pretkolu neće biti nositelj, ponovno će to biti veliki izazov.

- Možda je što se same Europe tiče kod nas biti bolje drugi ili treći, imaš veće šanse proći dalje. Ovako, što ćeš ako dobiješ Celtic? Kad dobiješ atraktivnog protivnika, napuniš stadion jednu utakmicu i to je to. Trebat će nam puno sreće pri ždrijebu, a onda, tko zna...

‘Previše sudačkih suspenzija'

Dosta se minule sezone spominjalo suđenje, dosta se u završnici prvenstva spominjao i Zrinjski u tom kontekstu. "Penal u Bijeljini bio je diskutabilan, ali Zrinjski generalno čitave sezone nije imao pomoć sudaca. Svi spominju taj penal, a nitko nezaslužen crveni karton na Stojkiću u istoj utakmici. Ne znam koliko se radilo o namjernim greškama sudaca ili ne, ne želim u to ulaziti kao ni Zrinjski koji to nikada ne komentira, ali bilo je stvarno jako puno suspenzija sudaca, a to je malčice pokvarilo dojam", komentirao je Tomić.

‘Liga za prvaka - pun pogodak'

Prva sezona dvokružnog sustava bila je zanimljiva, posebno u Ligi za prvaka.

"Mislim da je novi sustav pun pogodak kada govorimo o Ligi za prvaka", ocijenio je Tomić pa pojasnio: "Bilo bi još bolje da je i Široki bio unutra, ali i ovako smo svako kolo imali derbije, stadioni su bili dobro posjećeni. Što se Lige za ostanak tiče, tu je bilo više prostora za svakakve priče, ali to je minus za koji smo znali i prije nego je sezona počela."

Dnevni list