Tko ruši Safeta Sušića?

... nogometne reprezentacije koja se, nepuna tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva u Brazilu, trese pod teretom svađa, a koje se opet prelijevaju u i iz Nogometnog saveza BiH.

Zataškavanje i šutnja

Krajem prosinca, na proslavi u Sarajevu upriličenoj u povodu plasmana na Svjetsko prvenstvo, došlo je do nezapamćenog skandala - međusobno vrijeđanje, uz žestoke psovke, između nekih članova državnog nogometnog rukovodstva završeno je njihovom tučnjavom pa su morali intervenirati i zaštitari.

Sve je zataškano i ostale su samo priče koje su iz Nogometnog saveza lažno okvalificirali kao tračeve. A bio je to zapravo početak izlaženja na svjetlo dana svega lošeg što se događa u "bh. kući nogometa". Ono što se nakon toga počelo događati, samo potvrđuje da i Nogometni savez liči na sve ostale državne institucije sa svim što to podrazumijeva.

Na novu tučnjavu, ovog puta bez šaketanja, nije trebalo dugo čekati - dogodila se početkom ovog mjeseca u Innsbrucku, prije i nakon utakmice protiv Egipta koji je našu reprezentaciju na terenu jednostavno rasturio. Taj poraz nije bio ključan za novi potres, ali ga u svakom slučaju jest ubrzao.

U najkraćem, Emir Spahić i Edin Džeko zaratili su s izbornikom Safetom Sušićem jer im njegovi potezi nisu po volji. Počelo je prije meča s Egiptom, nastavilo se na austrijskom terenu na kojem su se bh. igrači ponašali kao amateri, a eksplodiralo nakon utakmice. Atmosferu je dodatno zapalio otac Edina Džeke koji je došao na konferenciju za novinare u Innsbrucku i naružio Sušića.

Poslovično mirni i tihi Safet Sušić po povratku iz Austrije u Sarajevo lupio je šakom o stol. Priznao je da je ispustio konce iz ruku i priopćio da mu Spahić i Džeko neće krojiti ekipu:

- Kada Spahić i Džeko budu izbornici, neka biraju koga hoće, neka rade što hoće, ali dok sam ja tu, to neće raditi. Neće mi oni sastavljati tim i kad bi to bilo tko radio, ja ne bih bio selektor - jasno i glasno je kazao Sušić i zagonetno podvukao:- Neka se javnost ne začudi kad budem pravio popis igrača za Brazil!

Nakon bruke u Austriji, Džeko se nije javio Sušiću, a Spahić je selektora optužio da nije uvažio dogovor da Džeku izvuče iz terena nakon prvog poluvremena. Navodno je uputio nekakvu SMS ispriku izborniku. Umiješali su se i navijači koji djeluju pod nazivom "BH Fanaticosi" i u otvorenom pismu poručili kompletnoj reprezentaciji i Nogometnom savezu da dobro pripaze da ne izgube obraz i ponos, a ako se to dogodi, bit će proglašeni za nepoželjne osobe.

Spahić predvodi klan

Benzin na vatru dolio je i Nogometni savez BiH svojom šutnjom, pogotovo njegov predsjednik Dino Begić. Tek prekjučer izdali su priopćenje kojim priznaju da problema ima unutar reprezentacije, "ali ne prihvaćamo da postoje problemi u opsegu koje nismo u stanju prevladati".

- Nogometni savez ne želi ovim priopćenjem osporiti postojanje nesporazuma u reprezentaciji. Oni postoje, ali cijenimo da nisu u opsegu u kojem su predstavljeni nego da se radi o različitim mišljenjima i stavovima - kaže se u priopćenju.

Kako god, ovim stavom NS-a BiH nije stavljena točka niti su problemi riješeni utoliko više što je Nogometni savez petnaestak dana šutio što je samo otvorilo prostor za formiranje raznoraznih klanova u bh. kući nogometa i oko nje.

Jedan svakako i odavno postoji u reprezentaciji, a predvodi ga Emir Spahić kojeg podupire Edin Džeko. Zna to dobro i bivši izbornik Ćiro Blažević, zna to i Safet Sušić.

Više se ne može skriti da Spahić želi da je njegova prva i zadnja u reprezentaciji, da Džeko zna i po dva dana kasniti na pripreme reprezentacije i da mu nitko ne smije ni riječ prigovoriti. Nije ni tajna da je svojevremeno, na povratku reprezentacije iz Portugala u zrakoplovu fizički nasrnuo na Ivicu Šarića, ministra kulture i sporta županije Sarajevo...

Na drugoj strani, u svojim klubovima u Engleskoj i Njemačkoj, Džeko i Spahić mirno stoje pred šefovima, ne smiju ni pitati zašto su na klupi za rezervne igrače nego jedino smiju kazati da je njihovo da rade, a trener odlučuje.

Nije teško dokučiti kako bi Džeko završio u Manchester Cityju da njegov otac dođe na tiskovnu konferenciju i izvrijeđa trenera ili da Spahić u Bayeru da počne izigravati šefa u svlačionici i izvan nje.

Očigledno je da je na žar na kojem treba izgorjeti bačen najbolji nogometaš BiH svih vremena Safet Sušić kojem je to sasvim jasno pa vjerojatno zato i kaže: "Bojim se da sve ovo ne ode predaleko." A na pitanje očekuje li potporu Nogometnog saveza BiH, precizno odgovara:

"Meni njihova potpora ne treba, ja posao radim pošteno, a ako se to nekome ne sviđa, neka traži novo rješenje."

Pozicija nogometnog izbornika je državna funkcija, a Safet Sušić je uspješniji državni dužnosnik BiH od svih zajedno. Sada je na sceni, kako stvari stoje, "državni udar" kako bi Sušić bio srušen prije Svjetskog prvenstva. Tko sebe i uz čiju sve potporu vidi na njegovom mjestu u Brazilu uskoro će se razaznati, a da se politika upetljala u nogomet, odavno je vidljivo. Naravno, nimalo slučajno Sušić poručuje: "Ja u Brazil ne mislim ići kao turist."

Dnevni list