Tko je ukrao 300 tisuća eura na transferu Igora Muse?

Igor Musa

... u španjolski Xerez u ljeto 2002. godine.

Kako Dalmacija News doznaje, ispitat će se nekadašnji predsjednik kluba Jose Maria Gil Salgado, koji je sklopio posao oko prodaje igrača s Igorom Štimcem, tada ovlaštenom osobom u Hajduku.

Službenu prijavu zbog nestanka cjelokupnog novca od transfera Muse podnio je sam Hajduk još 2005. godine, nakon što je pred Arbitražnim sudom FIFA-e izgubio spor jer su Španjolci navodno dokazali da splitskom klubu isplatili kompletan iznos. Predočili su tri unovčena čeka na iznose od po 100 tisuća eura, a sam Salgado izjavio je da ih je predao upravo Štimcu.

Kako novac nije stigao do Splita, tadašnji čelnici Hajduka po službenoj dužnosti prijavili su krađu, a priložili su i kopije iskorištenih čekova.

Ispitani Štimac, Fiorentini i Košta

Slučaj star punih deset godina izvučen je iz naftalina jer mu prijeti zastara: ukoliko se u 2012. godini ne dogodi nikakav pomak, krivci će se izvući nekažnjeni. Ukoliko, pak, Interpol reagira na hrvatsku zamolbu i dostavi nove podatke, rok zastare pomiče se za dodatnih deset godina.

Državno odvjetništvo još 2008. godine u svojstvu svjedoka ispitalo je tri ključne osobe: Štimca, tadašnjeg direktora Hajduka Fredija Fiorentinija i klupsku odvjetnicu Doris Koštu, koja je prošlog tjedna javno kazala da je novac od transfera Muse misteriozno nestao i za to neizravno optužila Štimca. Naravno, svi ispitani negirali su krivnju.

Posredovao Pokrovac

U cijelom slučaju bit će najvažnije utvrditi jesu li sporni čekovi doista unovčeni i tko je to učinio, no ima indicija da su neke isplate obavljane i u gotovini.

U splitskom Općinskom državnom odvjetništvu nisu željeli iznositi detalje cijelog slučaja, no potvrdili su nam da su ovih dana poslali požurnicu Interpolu za zahtjevom da se "ispitaju neke osobe i pribave neki podaci".

Valjda napomenuti da je Igora Musu, igrača na čijoj prodaji Hajduk još uvijek nije zaradio ni jedan jedini euro, zastupao kasnije ubijeni nogometni menadžer Dino Pokrovac.