Tisuće navijača Rijeke krenule za Milano, GP Pasjak - Rupa zakrčen automobilima

Armada
Put Milana krenuo je »egzodus« navijača »Rijeke« koji se slobodno može definirati - biblijskim. Na čelu kolone od najmanje četiri tisuće navijača ne korača Mojsije, u ovom slučaju proroka su dva - Damir Mišković i Matjaž Kek. Projekt koji je prije pet godina počeo skoro sramežljivo, danas nakon prve petoljetke uzvraća jednom od najznačajnijih utakmica »Rijeke« u povijesti. Susret na San Siru nije samo još jedna od utakmica u Europi - oh kako smo postali bahati kad nam više najznačajnije ekipe Španjolske, Nizozemske, Francuske, Belgije ili primjerice Grčke ne znače previše - to je nakon Reala najznačajnije gostovanje »Rijeke« u povijesti.Zapravo i ne nakon Reala, gostovanje u Milanu je apsolutno najznačajnija utakmica miljenika Kvarnera u povijesti. Razloga za tako isključivu konstataciju je nekoliko. Ponajprije, Milan ide u red četiri najznačajnija kluba Europe i svijeta. Ostala tri su već spomenuta madridski Real, Bayern i Manchester United. Ono zbog čega je Milan kad je ovaj dio Hrvatske u pitanju najznačajniji su - veze stvarane kroz stoljeća. I ne zbog toga što je netko nekad imao prevlast ili vlast, već zbog svega onog pozitivnog što se na ovim prostorima događalo pod utjecajem Italije.Ponajprije, i sama »Rijeka« svoje korijene ima u toj susjednoj nam državi. Iako je do »Rijeke« došlo iz poslijeratnog »Kvarnera«, svima nam je jasno da se nogomet počeo igrati u gradu koji je u tom periodu nosio naziv Fiume.Uostalom, od kuda današnji ponosni poklič ili još ponosnija krartica FF - FORZA FIUME
Veliki ulov

Ne događa se baš često ni lako da se ulov poput »Milana« dobije u Europskoj ligi. Milan je naime čisti format iz Lige prvaka, u koju, kako smo se mogli uvjeriti, »Rijeka« nije mogla ući, a samo nas je povijesni slijed, bolje rečeno trenutak u kojem »Milan« kreće put oporavka, spojio u manje značajnom europskom nogometnom formatu. Pođe li s »Milanom« sve kako planiraju gazde iz Kine, njih će ubuduće u službenim utakmicama gledati samo oni stadioni koji će se kretati Ligom prvaka.Treći razlog povijesne kolosalnosti milanskog ogleda leži u činjenici da su pripadnici klubova navijača Milana u Hrvatskoj, posebno u Rijeci i Istri, među najbrojnijima. I tu bismo mogli biti decidirani, no ne želimo se istrčavati ili naljutiti »interiste« koji drže kako su jači, odaniji i vjerniji ili »juventine« kojih je ipak manji broj.Kako će se milanisti ponijeti u konkretnoj situaciji? Možda je to ipak najbolje objasnio Andrea Marsanich, najpoznatiji »milanist« u Rijeci i Hrvatskoj: Milan se voli, ali Rijeka je prva u srcu. Lijepo i jedino moguće.Ali da ni njima neće biti lako - neće. Jer Milan je dio i njihove povijesti, dio velike strasti.

Za sva vremena

No bilo kako bilo, »Rijeka« i njezini navijači su na vrhuncu. Možda će veće strasti od »egzodusa« prema Milanu imati samo utakmica koja se u prosincu igra u Rijeci, dan kad će »Milan« na Rujevicu. Ono što je također fenomen ove utakmice na San Siru je velik broj upita koji je za ulaznice stigao iz čitave Hrvatske.Kao što možemo vidjeti na klupskim stranicama, dolaze od Dubrovnika, Vinkovaca, Varaždina, Ogulina do tradicionalnih utvrda riječkih navijača, Buzeta, Rovinja, Labina, kvarnerskih otoka s kojih organizirano ide više stotina navijača bijelih, do niz mjesta u Gorskom kotaru, Liburniji, Kiriji i Riječkom prstenu.U svakom slučaju, Milano će u četvrtak biti obojen plavo-bijelom bojom od trga Duoma do San Sira. Istina, ima u ovoj euforiji i tonova koji kažu kako je najznačajniji bio Stutgart. Da, rezultatska je to bila prekretnica. No ovo je ipak - čista povijest. Ne tako davno bila je prava »umjetnost« na tribinama Kantride, sada Rujevice, sakupiti više od dvije, tri tisuće gledatelja. Pa čak i kad su krenula rezultatski vrlo potentna vremena, kao što je bila utakmica protiv sjajne Seville, na kojoj Kantrida nije bila rasprodana.Danas su srećom drugačija vremena. Put Milana krenula »biblijska« kolona.

Jednostavno - utakmica za sva vremena.