Tandem iz snova: Kako se Ronaldo preporodio u Juveu i zašto je Mandžo jedan od razloga

Mario Mandžukić
Cristiano Ronaldo napustio je ovoga ljeta Real nakon devet sezona i preselio u Juventus. Sudeći prema prvim dojmovima, taj posao bio je dobitak i za Staru damu i Ronalda.

Torinski Tuttosport donosi priču o Ronaldovoj dobroj prilagodbi u novu sredinu. Prenose zapažanje španjolskih kolega, koji su primijetili da se ''Ronaldo više smije otkako je preselio u Juventus.''

Njegov novi predsjednik Andrea Agnelli kudikamo je drugačiji karakter od Florentina Pereza. Perez je, kao i Ronaldo, veliki natjecatelj, čovjek opsjednut Realovim, ali i vlastitim uspjehom; teško je očekivati da takva dva ega mogu funkcionirati zajedno bez barem povremenih konflikata i napetosti.

Agnelli je, s druge strane, čovjek drugačijeg pristupa. Sebe ne gura u prvi plan, a svoje igrače drži kao kap vode na dlanu; čini se da zna kako postupati sa superzvijezdama poput Ronalda i učiniti ih sretnima.

Ronaldovo novo ruho

Osim izvan terena, Ronaldo se promijenio i na travnjaku pod vodstvom Maxa Allegrija. Kao jedan od razloga Ronaldova dobrog raspoloženja navodi se i Mario Mandžukić, s kojim je Portugalac razvio sjajno partnerstvo.

Ovaj dvojac terorizira suparničke obrane - zajedno su postigli već 17 golova u Seriji A i Ligi prvaka. Mandžukić je u prvenstvu već nadmašio kompletan prošlosezonski učinak: zabio je šest golova u 10 utakmica u odnosu na svega pet u 32 nastupa prošle sezone.

Njegova snaga, dobro pozicioniranje i ''nos za gol'' sjajno se nadopunjuju s Ronaldom, koji u Staroj dami igra ponešto drugačiji nogomet nego u Realu.

Ronaldo se u Realu s godinama pretvorio u pravi stroj za golove, a posljednjih je sezona najčešće vrebao priliku za gol u samom vrhu napada. U Juventusu pak puno više sudjeluje u igri, izvlači se na bok i namješta prilike suigračima. Pored direktnih asistencija, Mandžo je u nekoliko navrata profitirao i od odbijanaca nakon Ronaldovih udaraca.

Statistike otkrivaju - Ronaldo i Mandžo igraju ponajbolje sezone karijere
Promjene u Ronaldovoj igri otkriva i statistika. Po utakmici u Seriji A bilježi 36,2 dodavanja - u Realu je u španjolskoj Primeri imao više samo u prve dvije sezone. Preciznost Ronaldovih dodavanja je na visokih 87 posto - u devet madridskih godina nikad nije imao više.

Broj ključnih dodavanja po utakmici (1,6) najviši je od njegove najbolje distributerske sezone 2014./2015. Tada je ubilježio 19 asistencija u prvenstvu i Ligi prvaka (0,4 po utakmici), a ove je sezone zasad na usporedivom prosjeku (0,35).

Nastavi li u tom ritmu, ovo bi mogla biti jedna od njegovih najboljih asistentskih sezona u karijeri. Također, budući da je najčešća meta tih asistencija Mandžukić, hrvatski bi napadač, ako zadrži trenutni prosjek, mogao imati jednu od najboljih golgeterskih sezona karijere.

Mandžo u Seriji A trenutno zabija 0,6 golova po utakmici, čime je izjednačio najbolje učinke karijere u prvenstvima. Isti je prosjek imao u dvije sezone u Bayernu između 2012. i 2014., kada je u Bundesligi zabio 15, pa 18 golova.

Ronaldo i Mandžo postali su strah i trepet obrana i, svaki na svoj način, igraju ponajbolje sezone u prošlih nekoliko godina. Iako su praktički već veterani - Ronaldu su 33, Mandži 32 godine - ne pokazuje znakove starenja i usporavanja.

gol.hr