Sutra počinje Memorijal Andrije Ankovića u Gabeli

Sutra i prekosutra Gabela će biti domaćin tradicionalnog Memorijalnog turnira Andrije Ankovića na kome učestvuju Gošk, Dinamo, Split i Lokomotiva.

Svečano otvaranje turnira bit će upriličeno sutra, 19. siječnja, na stadionu Podavala u Gabeli, s početkom u 12 sati. 

U 13 sati GOŠK i Dinamo odigrat će prvu utakmicu turnira, a dva sta poslije, u 15 sati  sastat će se Split i Lokomotiva.

U petak je na programu finalna utakmica turnira.

U petak navečer također već tradicionalno u motelu Lav u Gabeli održat će se i plavo-bijela noć na kojoj će goste zabavljati Neda Ukraden.

Andrija Anković karijeru je započeo u GOŠK-u iz Gabele, općina Čapljina. Karijeru je nastavio u "Neretvi" iz Metkovića. Poslije, 1958. odlazi u svoj prvi veliki klub, Hajduka iz Splita, u kojem je svojim igrama izborio mjestu u državnoj reprezentaciji. Za Hajduk je odigrao 326 utakmica i postigao je 250 pogodaka, postavši tako jednom od klupskih igračkih legendi.

Nakon što je dobno stekao uvjete za mogućnost odlaska igrati u inozemstvo, otišao je u SR Njemačku, točnije Kaiserslautern, za kojeg je odigrao tri sezone.

Godine 1960. je Anković bio članom postave Jugoslavije koja je osvojila zlatno odličje. Za istu je odigrao 8 utakmica, postigavši jedan pogodak.

hercegovina.info