Sušić: Rekli su mi da nije bilo zaleđe, ali izgubili smo od bolje ekipe

Safet Sušić, BIH, SP Brazil, Toni Šunjić, BIH, SP Brazil, Toni Šunjić
Za to su se pobrinuli Nigerijci, koji su u Cuiabi minimalno savladali Sušićeve Zmajeve i nanijeli im drugi poraz na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
Mnogi su BiH vidjeli kao potencijalno iznenađenje. Mnogi su bili uvjereni da će Zmajevi igrati u osmini finala. Mnogi su podcijenili Nigeriju. Mnogi su vidjeli i da kod poništenog pogotka Edina Džeke nije bilo zaleđa, no završilo je kako je završilo i to je jedina činjenica. Safet Sušić ju nije lako prihvatio, ali morao se pomiriti s njom...
- Rekli su mi da nije bilo zaleđa kada je Džeko dao gol, ali to nije ni prva ni zadnja pogreška sudaca na Svjetskom prvenstvu, izjavio je Sušić, koji je usput čestitao Nigerijcima.
- Izgubili smo od bolje reprezentacije, Nigerija je igrala bolje nego protiv Irana, dodao je, ističući da je to bila utakmica kakvu je i očekivao.

Sušić očekivao otvorenu utakmicu

- Utakmica se razvijala točno onako kako sam i očekivao. Bila je otvorena, oba tima pokazala su jaku želju za pobjedom, na obje strane bilo je puno prilika. Imali smo mi puno prilika, ali nijednu nismo iskoristili. Oni su imali jednu i iskoristili ju. Mogu im samo čestitati.
Priznao je Sušić još nešto - da su Nigerijci, bez obzira na sve analize, ipak imali asa u rukavu...
- Znali smo da će biti nezgodan protivnik, ali svojom su nas brzinom i pokretljivošću iznenadili. Igrali su napadački, zaista su željeli pobijediti. Sada su u drugi u skupini i imaju sjajne šanse proći dalje, rekao je izbornik.
Koliko su Nigerijci iznenadili Sušića, tako je i on iznenadio mnoge - sastavom. Očekivano, ponovno je krenuo samo s jednim napadačem, Edinom Džekom, no izmjene su se dogodile tamo gdje ih nismo očekivali - u zadnjoj liniji.

Šunjić pokrivao Spahića

Sead Kolašinac i Ermin Bičakčić su izletjeli iz momčadi, a uskočili su Haris Medunjanin te Toni Šunjić, koji je bio najveće iznenađenje u startnoj postavi. No Šunjić je znao zašto je starter, što je i pokazao - da on nije bio budan, pogreške Emira Spahića bile bi daleko štetnije po gol Asmira Begovića.
- Bio sam u dilemi koga staviti na mjesto stopera. Kolašinac u svom klubu igra kao lijevi bek, a sada ga vraćati na stopera... Odlučio sam se za Šunjića. Momak je vrlo korektno odradio posao, rekao je Sušić.
Izostanak možda i nedovoljno oporavljenog Sejada Salihovića iz startne postave također nije pomogao, pa je Senad Lulić vraćen unatrag, zbog čega se izgubilo na probojnosti po lijevom krilu, a oslabljen je i defanzivni blok na toj strani terena. Zbog ovog drugog možda je primjerenije upitati se zašto Kolašinac nije igrao na beku, odnosno zašto je izostavljen. To što nije igrao stopera, pokazalo se, nije bio neki problem. Ovo je samo jedno od pitanja koja sada, u klasičnoj priči generala poslije bitke, više i nema nekog posebnog smisla, ali činjenica je da
puno toga nije štimalo.

Džeko osuo paljbu po sucu

Ono čega je nedostajalo uz sreću bila je preciznost. To dobro zna Edin Džeko koji je u završnici utakmice bio blizu, no vratnica i iskusni Vincent Enyeama imali su druge planove.
- Trebali smo pobijediti, a sudac se treba sramiti svog suđenja. Naša ekipa ide kući i tužna je zbog toga, no s nama bi kovčege trebao pakirati i sudac. On je u potpunosti utjecao na ishod utakmice koju smo izgubili i zbog koje se vraćamo kući, izjavio je naš prvi napadač.
Malo je manje oštar po tom pitanju bio Zvjezdan Misimović...
- Da, suci su pogriješili, međutim, mi nismo trebali izgubiti ovu utakmicu. Edin je postigao sasvim regularan pogodak, ali ne možemo više ništa učiniti po tom pitanju, rekao je.
Ipak, kao što je Sušić i najavio, sudački previd Novozelanđanina Petera O'Learyja gotovo sigurno neće biti posljednja pogreška na SP-u, pa je jasno da razapinjanje suca spada u domeni mlaćenja prazne slame.

Dignuti se za Irance

Pred Zmajevima je još ta jedna preostala utakmica u kojoj će tražiti povijesni prvi trijumf na Svjetskom prvenstvu, no i izbornik, ali i svi unutar reprezentacije i oko nje dobro znaju da ni protiv Iranaca neće biti lagano.
- Nisam bio nešto posebno zadovoljan ni igrom protiv Argentine, a nisam ni sada. Međutim, ne mogu nikome ništa prigovoriti po pitanju pristupa. Ispali smo sa Svjetskog prvenstva, normalno da smo sada utučeni i razočarani, zaključio je izbornik, pred kojim je sada teška zadaća motiviranja igrača za posljednju utakmicu.
Drugi krug, koji je postavljen za osnovni cilj, ostat će san, no Zmajevi svejedno imaju priliku svoje prvo veliko natjecanje zapamtiti po dobromu. "Samo" se sada treba dignuti za Iran..., a Iranci će se boriti za prolaz dalje. Neće biti lako. Nimalo.

Sudac nam nije kriv, morali smo bolje

Ne sjećam se kad sam imao ovoliko posla. Nisam mogao braniti onaj gol, a ni mi ga, nažalost, nismo mogli zabiti

Vaditi se na suce na ovom prvenstvu ima pravo jako puno reprezentacija. Samo je pitanje želite li to ili ne. Asmir Begović je odbio ići tim putem.
- Sudac nam nije kriv, morali smo bolje odigrati, rekao je naš čuvar mreže za Sportsport.ba, dodajući: Bili su bolji od nas, moramo im čestitati. Nismo imali sreće i Nigerija je zasluženo pobijedila.
Spomenuo je i klimatske uvjete u Cuiabi, koji su bili - zahtjevni.
- Vrućina je bila velika, možda su oni više navikli na to, rekao je Begović, ponovno ističući: Međutim, ne možemo se na to vaditi, moramo im čestitati na pobjedi. Ne sjećam se kad sam imao ovoliko posla. Nisam mogao braniti onaj gol, a ni mi ga, nažalost, nismo mogli zabiti.
Iran?
- Ne igra se uvijek na Svjetskom prvenstvu. Moramo se potruditi ostaviti dobar dojam, pokušati ostvariti prvu pobjedu, poručio je Begović.
Osim što je realan, Begoviću se mora priznati i da je definitivno bio naš najbolji pojedinac u porazu od Nigerije, a potvrdila je to i statistika - upisao je osam intervencija protiv Nigerije, više od bilo kojeg drugog vratara na jednoj utakmici SP-a.

Dnevni list