Sušić najavio napadačku igru, Spahić pozvao na korektno navijanje

Sušić je rekao da bh. nogometaši ne mogu igrati drugačije nego napadački, ali da su Portugalci jaka momčad, kompletna na svim pozicijama, te da će u Zenici prednost BiH biti navijači koji bh. nacionalni tim nikada nisu iznevjerili.

Portugalci su u posljednje vrijeme vršili pritisak na UEFA-u tražeći da se utakmica ne igra u Zenici zbog ''neuvjetnog igrališta'', što krovna nogometna organizacija Europe, nakon izvještaja svog eksperta za terene koji je obišao Bilino Polje, nije prihvatila.

Konferenciji za medije prisustvovalo je i nekoliko portugalskih novinara koje je zanimalo Sušićevo mišljenje o stanju terena na Bilinom Polju.

Izbornik bh. reprezentacije je odgovorio da je teren isti za obje momčadi, te da se Portugalci varaju ako misle da bh. nogometaši igraju bolje na lošem terenu, za što je najbolji dokaz igra bh. reprezentacije protiv reprezentacije Francuske na Stade de Franceu čije igralište je besprijekorno.

Kapetan Emir Spahić smatra da je večerašnji duel najbolja prilika da ''pokažemo Bosnu i Hercegovinu u pravom svjetlu'' i da konačno BiH zaigra na jednom velikom natjecanju.

- U posljednje vrijeme Portugal pokušava prikazati naše ljude kao divljake. Sutra imamo priliku pokazati da to nismo i pozivam sve gledatelje da intoniranje himni, a posebno himne Portugala, proprate dostojanstveno i bez zviždanja, kazao je u četvrtak Spahić.

Dodao je da zna da se ljubitelji nogometa pribojavaju njegovog drugog žutog kartona zbog kojeg bi vođa odbrane bh. reprezentacije morao propustiti uzvratni susret u Lisabonu.

- Ljudi me pitaju šta će biti ako dobijem žuti karton. Ništa, ako se nađem u situaciji da dobijem žuti karton, dobiću ga ako ću na taj način odbraniti naš gol, naglasio je Spahić.

Sušić i Spahić su se složili da je Ronaldo jedan od najboljih igrača svijeta i da će ga biti teško čuvati, ali i da je nogomet sport u kojem se ne igra jedan na jedan već 11 na 11, te da će timski rad donijeti prevagu.

Prvi susret protiv Portugalaca u Zenici bit će odigran večeras u 20 sati na stadionu ''Bilino Polje''.

Uzvratni susret zakazan je za 15. studenog u Lisabonu na stadionu ''Luz''.

Fena