Sumnja se u regularnost desetak utakmica bh. klubova

pljačka kaladionica, premijer liga BIH natjecanje, namještanje utakmica, nogomet, Zakon, igre na sreću, FBIH

U Bosni i Hercegovini Državno odvjetništvo iz Bochuma istražuje osam utakmica. Prema informacijama kojima raspolaže Deutsche Welle, ilegalni dogovor oko konačnog rezultata postignut je u susretu Premier lige između NK Travnika i FK Slavije iz Sarajeva (3:0) u kolovozu 2009. Sumnja se kako su dva visokorangirana klupska dužnosnika i nekoliko igrača Travnika umiješani u manipulaciju.

Na listi njemačkih organa nalazi se i utakmica između Travnika i mostarskog Zrinjskog (3:3), također iz kolovoza 2009. godine. U organizaciju namještaljke su po sadašnjim saznanjima i u ovom slučaju bili umiješani dva (već spomenuta) klupska čelnika i nekoliko igrača Travnika. Navodno je bio podmićen i sudija te utakmice. Travnik je trebao pobijediti.

Sumnja se kkao nisu namještane samo utakmice bh. lige. Državno odvjetništvo iz Bochuma vodi istragu i oko nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Europsku ligu (bivši Kup UEFA) u kojima su proteklih sezona sudjelovale momčadi iz BiH.

Po saznanjima njemačkih istražitelja, namještanje rezultata je bilo planirano i u susretu Širokog Brijega protiv Banantsa iz Erevana (0:1) u srpnju 2009. godine, a dvije momčadi i sudac trebali su dobiti ukupno 50.000 eura. Državno odvjetništvo iz Bochuma još ne zna je li novac bio isplaćen ili ne.

Istražuju se i okolnosti utakmice FK Slavija Sarajevo – Aalborg BK (3:1) iz srpnja 2009. Kako je Slavija pobijedila u ovom meču, njemački istražni organi pretpostavljaju da je manipulacija možda bila "otkazana". No, istražitelji su utvrdili kako su u kladionicama mafijaši ipak uplatili određenu svotu na poraz sarajevske ekipe.

Na popisu utakmica koje istražuju njemački pravosudni organi nalazi se 15 nogometnih susreta u Hrvatskoj. Na listi sumnjivih utakmica je i finale nacionalnog Kupa, u kojem su se u svibnju 2009. sastali zagrebački Dinamo i splitski Hajduk. Na meti njemačkih istražitelja nalazi se i sedam utakmica iz Slovenije, te još najmanje pet utakmica u natjecanju Europa League u kojima su sudjelovale sumnjive momčadi iz Crne Gore, te jedna europska utakmica u kojoj je nastupio i jedan makedonski klub. Utakmice klubova iz Srbije se ne spominju.

bitno.ba