Stravična nesreća koja je promijenila nogometnu kartu Italije

grande torino, zrakoplovna nesreća
Ovoga vikenda Italija se prisjeća jedne od najvećih sportskih tragedija koja se dogodila 4. svibnja 1949. godine kada je u zrakoplovnoj nesreći poginula čitava momčad Torina, tada najjače momčadi na Apeninskom poluotoku.

Torino je nakon II. svjetskog rata bio vladar Italije sa četiri uzastopna naslova prvaka (1946, 1947, 1948, 1949). Odigrali su 93 utakmice bez poraza na domaćem stadionu, a priča se završila u zrakoplovnoj nesreći u kojoj je poginula cijela momčad.

Tragedija se dogodila 4. svibnja 1949. na povratku s prijateljske utakmice iz Portugala. Zbog magle i smanjene vidljivosti zrakoplov je udario u zid bazilike Superga na brdu iznad grada. Poginula je 31 osoba, 18 igrača, te klupski dužnosnici, novinari i osoblje.

Jedini nogometaš koji je preživio bio je Sauro Toma, koji nije putovao zbog ozljede koljena.

"Bili smo kao braća. Sjećam se svega, kao da se jučer dogodilo. Želio sam odjuriti na planinu kako bih pomogao, ali me nisu pustili da ne vidim ostatke svojih suigrača", kazao je u jednom od razgovora Toma koji je preminuo u travnju prošle godine.

Na sahrani se okupilo oko pola milijuna ljudi, a Torino je te godine bio prvak Italije što mu je bila četvrta titula u nizu, te šesta ukupno. Posljednja četiri kola prvenstva Torino je odigrao s juniorskom momčadi, a suparnici su iz respekta prema klubu i žrtvama na travnjak također poslali juniorske postave.

Torino se od toga nikada nije oporavio te je kasnije osvojio još samo jedan naslov prvaka (1976).

"Junaci su uvijek besmrtni," napisao je legendarni vratar talijanske reprezentacije i najvećeg gradskog suparnika Juventusa Gianluigi Buffon.

gol.hr