Što novo UEFA-ino natjecanje donosi hrvatskim klubovima: Ostaje li HNL bez predstavnika u Europa ligi?

Liga prvaka, konferencijska liga , Europa liga, HNL, Dinamo

Kao što je i najavila, UEFA je na sjednici Izvršnog odbora u utorak u Ljubljani donijela i odluku o formiranju novog klupskog natjecanja, koje će krenuti od sezone 2021/22. Nekad pod radnim imenom znano kao Europska liga 2, službeno je dobilo ime UEFA Europa Conference League, u hrvatskom prijevodu Konferencijska liga. Zbog njenog pokretanje dosta će velike promjene doživjeti Europska liga, dok Liga prvaka ostaje u sadašnjem formatu, pišu Sportske novosti.

U Europskoj ligi će se sljedeće sezone u skupinama i dalje natjecati 48 klubova, ali s pokretanjem Konferencijske lige smanjit će se na 32 momčadi u osam skupina. U istom formatu igrat će se i novo natjecanje. I termini su isti, dva slabija UEFA-ina klupska natjecanja imat će termine u 18.45 i 21 sat četvrtkom.

Krenimo od promjena u Europskoj ligi. U njoj su klubovi dosad kretali od pretkola, pa su slijedile tri kvalifikacijske runde i onda play-off, posljednja prepreka uoči ulaska u skupine. Od ljeta 2021. u EL postojat će samo 3. kvalifikacijska i play-off runda. Prvo će u pogon 16 klubova; tri pobjednika nacionalnih kupova iz saveza koji se nalaze između 13. i 15. mjesta po koeficijentu, koji će igrati s tri poražena iz 2. kvalifikacijske runde Lige prvaka (ligaški put), te deset poraženih iz iste runde LP, ali iz puta prvaka, koji će igrati međusobno. Osmorici pobjednika u play-off rundi pridružit će se šest pobjednika kupova od 7. do 12. mjesta, te šest poraženih iz 3. kvalifikacijske runde Lige prvaka (put prvaka).

Deset pobjednika tih dvoboja igrat će u skupinama, kao i šest pobjednika kupova iz asocijacija rangiranih od 1. do 6. mjesta, četiri petoplasirane momčadi iz četiri najjače lige, četvrtoplasirana momčad iz 5. lige po jačini, te deset poraženih iz play-off runde Lige prvaka. Dakle, u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat će samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 17. i ne ostvari li napredak, neće imati predstavnike u Euroligi. Jedino ako prvak Hrvatske ne bude neuspješan u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa preseli u ovo natjecanje.

Dosta promjena

Promijenit će se i nokaut faza natjecanja u Euroligi. Osam pobjednika skupina ide direktno u osminu finala, a tamo će im se pridružiti pobjednici utakmica drugoplasiranih iz skupina EL i trećeplasiranih iz skupina LP, koji će igrati pretkolo nokaut runde...

Konferencijska liga krenut imat će tri kvalifikacijske i play-off rundu. Ostane li Hrvatska na 17. mjestu, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom kolu. Tamo će krenuti i 20 poraženih iz pretkola i 1. kola Lige prvaka. U skupine, njih osam po četiri kluba, plasirat će se 22 pobjednika parova iz play-off runde KL, te deset gubitnika iz play-off runde EL. Nokaut faza bit će nalik onoj u Europskoj ligi.

Osam pobjednika skupina direktno će u osminu finala, gdje će čekati bolje iz dvoboja osam drugoplasiranih iz skupina Konferencijske lige, te osam trećeplasiranih iz Eurolige.

Zadrži li ove sezone Hrvatska mjesto među 15 najboljih u Europi, u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu imat će dva predstavnika, a u Europskoj ligi jednog.

Dinamov plasman u osminu finala LP za dva predstavnika i u sezoni 2021./22.

Hrvatska će u kvalifikacijama za europska natjecanja u sezoni 2020/21. imati čak pet predstavnika, a Dinamo se ove sezone jedini bori kako bi zadržao HNL među 15 najboljih europskih liga, te joj na taj način osigurao više klubova u Europi. Hrvatska je trenutačno 17. na ljestvici sa 24.375 bodova, 16. Cipar ih ima 25.000, a 15. Grčka 25.300. Jedna Dinamova pobjeda u skupini Lige prvaka Hrvatskoj donosi 0.500 bodova, remi 0.250, što znači da Hrvatskoj trebaju još dvije pobjede Modrih za dostizanje Grčke.

I Cipar i Grčka imaju po jednog predstavnika u Europi. Ciparski APOEL je u skupini Europske lige sa Sevillom, Dudelangeom i Karabahom, a svaka njegova pobjeda Cipru također nosi 0.500 bodova. Olympiacosova u skupini Lige prvaka (Bayern, Tottenham i Crvena zvezda) donosi 0.400 bodova, jer je Grčka imala u Europi pet predstavnika ove sezone. Klub koji se plasira u osminu finala LP dobije još pet bonus bodova, što bi u Dinamovom slučaju Hrvatskoj donijelo još 1.250 bodova, najvjerojatnije dovoljno za preuzimanje (barem) 15. mjesta. Danska je 14. (26.250 bodova, jedini predstavnik FC Kopenhagen u Euroligi), a Češka 13. (27.100 bodova, jedini predstavnik Slavia Prag u LP).