Što je UEFA-ina Liga nacija?

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e
Novi predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin otkrio je u Londonu na službenom predstavljanju turnira logo Europskog nogometnog prvenstva 2020. Logo pokazuje višebojne siluete navijača kako stoje s obje strane pobjedničkog trofeja na zelenom mostu što predstavlja vezu između zemalja domaćina.

Europsko prvenstvo u nogometu 2020. održat će se po prvi put u 13 gradova u različitim zemljama Europe kako bi se obilježila 60. obljetnica natjecanja, dok će se polufinale i finale igrati na londonskom Wembley stadionu. Utakmice će se igrati u Azerbajdžanu, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Škotskoj i Španjolskoj.

Kao i za Euro u Francuskoj, na kojem su po prvi puta nastupile 24 reprezentacije, bit će odrađene kvalifikacije, iz kojih će prvo i drugoplasirane reprezentacije izboriti plasman. Međutim, za razliku od dodatnih kvalifikacija koje su igrane za Euro u Francuskoj, dodatna četiri sudionika završnice dobit ćemo kroz novo UEFA-ino natjecanje - Liga nacija!

Što je UEFA-ina Liga nacija?

UEFA-ina Liga nacija bit se podijeljena u četiri lige, a svaka liga bit će podijeljena na četiri skupine od po tri ili četiri reprezentacije. U natjecanju će sudjelovati 55 momčadi koje će biti podijeljene u ligama ovisno o UEFA-inom koeficijentu. Liga A uključivati će najbolje reprezentacije Europe, dok će Liga D uključivati naslabije rangirane.

U svakoj ligi (A-D) pobjednici skupina izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama ispasti u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four.

Kada će se igrati?

Prvo izdanje UEFA-ine Lige nacija igrat će se od rujna 2018. godine do lipnja 2019. godine. Utakmice u skupini igrat će se u rujnu, listopadu i studenom, dok će se Final Four Lige A igrati u lipnju po principu polufinale --> finale. Svaka reprezentacija u Ligama A, B i C odigrat će po četiri utakmice kroz šest kola natjecanja. U Ligi D, s obzirom da će biti po četiri reprezentacije u skupini, svaka momčad odigrat će po šest utakmica.

Mjesto održavanja završnice Lige nacija odredit će Izvršni odbor UEFA-e. Svake iduće neparne godine dobivat ćemo novog pobjednika UEFA-ine Lige nacija!

Play-off utakmice kroz koje ćemo dobiti četiri dodatna sudionika Europskog prvenstva 2020. godine odigrat će se u ožujku 2020. godine. U natjecanju će se naći 16 reprezentacija, a u slučaju da se za play-off Lige nacija kvalificiraju reprezentacije koje su kroz regularne kvalifikacije izborile Euro, onda se ta 'ulaznica' za play-off prebacuje na iduće plasiranu reprezentaciju. Teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A kvalificiraju za Euro, što znači da bi se dodatna četiri mjesta u play-offu prebacila u Ligu B.
UEFA-ina Liga nacija neće promijeniti temeljni princip UEFA-inih kvalifikacija za Euro. Bit će 10 skupina po pet i šest reprezentacija iz kojih će po dvije prvoplasirane izboriti Euro. Preostala četiri sudionika dobit ćemo kroz UEFA-inu Ligu nacija.

Što UEFA ističe kao prednosti ovog natjecanja?

1. Nacionalni savezi i izbornici reprezentacija požalili su se UEFA-i da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim momčadima. Ako se već igraju međunarodne utakmice želja je da one u sebi imaju daleko veću kompetitivnu notu od obične prijateljske utakmice. Pokretanjem ovog natjecanja UEFA bi taj uvjet trebala ispuniti.

2. Za reprezentacije iz srednjeg i najnižeg renkinga ovo natjecanje je idealna prilika da izbore kartu za Euro. Naime, dosada su imali problem da u kvalifikacijskim skupinama igraju protiv barem dvije reprezentacije značajno jače od sebe, a sada će u Ligi nacija igrati protiv ekipa iz svog ranga te će u konačnici jedna izboriti plasman na Euro.

3. Navijači će doći na svoje da češće gledaju svoje miljenike u natjecateljskim utakmicama te će s više entuzijazma gledati na to natjecanje jer daje dodatnu šansu za plasman na Euro.

4. Bit će manje nebitnih prijateljskih utakmica koje su često kritizirane od klubova, navijača i samih igrača koji nerijetko na tim okupljanjima i zarade neku ozljedu. Ako se već moraju ozlijediti, neka to barem bude u natjecateljskoj utakmici.