Štimac: Hrvatski nogomet blizu je dna, Šimić: Vodstvo HNS-a morat će pasti

HNS, Igor Štimac, Igor Štimac, belgija, Hrvatska
...je u srijedu navečer organizirala splitska visoka škola za sportski menadžment Aspira.

Mnogo je crnih tonova izgovoreno o stanju u nogometnoj organizaciji i klubovima, opterećenim besparicom, skandalima, uhićenjima važnih aktera i mizernim rezultatima, no ova Štimčeva ocjena je možda i najtočnija, s obzirom na sve što se moglo čuti.

Čestitao Malešu na suradnji s USKOK-om

Čestitajući predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu na suradnji s USKOK-om, predsjednik Hrvatske udruge nogometni sindikat Dario Šimić je kazao da je sadašnje vodstvo HNS-a potpuno bez strategije, zanimaju ih samo vlastiti položaji, a ničim ne pokazuju brigu ni za igrače ni za kvalitetu.

- Današnje vodstvo HNS-a je tvrđava koju se teško osvaja, jedan komplot interesa, ali morat će pasti pod pritiskom, kaže Šimić.

Glavni tajnik iste udruge Mario Jurić, čije su diskusije bile najkonkretnije, pustio je da govore brojke. Prosjek kašnjenja plaća u klubovima je pet mjeseci, samo šest od 16 klubova prve lige izvršava kako tako svoje obveze, a ima ih u kojima naknade igračima kasne i po 13 mjeseci. Pritom, igrači moraju registrirati samostalnu djelatnost, plaćati uredno svoje obveze prema državi, koje za sve profesionalce HNL-a - računajući doprinose, poreze i prireze - godišnje iznose oko 60 milijuna kuna.

- Ako klub zakasni 14 dana s plaćanjem troškova sudaca, HNS će ga suspendirati, ali se klubu neće ništa dogoditi ako igračima ne isplate plaću 13 mjeseci. Iako ne primaju plaću, igrači nemaju pravo ni štrajkati ni tražiti raskid ugovora kako je to moguće u svakoj tvrtki, jedino što im preostaje je arbitraža koja je sasvim pod kontrolom HNS-a. Ako odbiju poslušnost proglašava ih se izdajnicima, tjera ih se iz momčadi, seli ih se u drugu momčad, suspendiraju ih, što je čisti mobbing, kaže Jurić, ističući da su tako obespravljeni igrači i laka meta za svakoga tko ih pokuša potkupiti.
"Hajduk i Dinamo žive samo za sebe"

Šimić je baš tu zadnju tvrdnju potkrijepio riječima sutkinje koja je izricala presude za aferu Offside.

- Sve vam je jasno kad je čak i sutkinja izrekla da su igrači laka meta, te da se nalaze u skoro robovlasničkom položaju, kaže Šimić. Takvom stavu je prisnažio i golman NK Šibenik Goran Blažević, koji kaže da se u tom klubu ništa nije promijenilo nakon štrajka igrača, ali smatra da je štrajk uspio jer se na taj način uspjela skrenuti pažnja na problem neisplate plaća.

Štimac također smatra da je izvor svih problema u HNS-u upravljačka kriza, te da je nogomet odavno otišao u krivom pravcu. Dapače, smatra nesuđeni predsjednik HNS-a, propuštena je prilika da se odmah od početka stvore zdravi temelji.

- Danas imamo Hajduk i Dinamo koji žive samo za sebe, bez ikakvog doprinosa zajednici, nitko ne brine o amaterima, a publika neće dolaziti na stadione na kojima nemaju ni pristojan WC, ali im može dolatjeti bengalka u glavu. Ne može naša liga biti ni Bundesliga, ni Premier liga, mi smo zemlja koja proizvodi igrače i nogomet se mora prilagoditi općem stanju u društvu, pa i primanjima - kaže Štimac, koji je u jednom trenutku na pitanje što bi napravio kao predsjednik HNS-a rezignirano kazao da to nikad neće biti.
Špaco: Klubovi se moraju prilagoditi tržištu

Trener Stanko Poklepović je kazao da se klubovi moraju prilagoditi surovom tržišnom sustavu, ali tako da nešto stvaraju. On je kao sedam razina odgovornosti za krizu naveo političare, upravljače, sudačku organizaciju, suce, trenere i igrače, menadžere i medije.

Mnogo je govora bilo i o financiranju klubova, čule su se i poneke žalopojke kako lokalne vlasti malo daju za nogomet, no Štimac, Šimić i Jurić su se tome usprotivili, smatrajući da novca na tržištu ima, ali treba naći sposobne ljude koji će ga priskrbiti.

- Nama je dvadeset godina novac padao s neba, a da nitko nije znao ni odakle dolazi ni gdje ide. Valjda je dosta povlačenja političara i državnih sponzora za rukav, kaže Štimac.

Kao poduzetnik, Šimić slično razmišlja, a na kraju je opet najbolje poentirao Jurić, usporedivši propast nogometa s uzletom hokejaša Medveščaka:

- Nevjerojatno je da se od hokeja uspjela napraviti uspješna priča, privlačna publici, a da na stadione u prosjeku dolazi po dvije tisuće gledatelja. Oni predsjednici klubova koji nisu u stanju održavati financije u svom klubu moraju otići, ili smanjiti apetite. Ne može se bezgranično kupovati igrače, obećavati im neostvarive ugovore, a da ne plaćaju ni onima koje već imaju pod ugovorima.

Izvor: dalmacijanews.com