Štimac Belgijcima: Jači smo nego 1998., mi smo europski Brazil!

HNS, Igor Štimac, Igor Štimac, belgija, Hrvatska
Belgija je jedna od svjetskih reprezentacija, koja je možda i najviše napredovala u posljednjih nekoliko godina. Bez kurtoazije, Belgija danas pripada u prvih deset reprezentacija na svijetu. Novi val mladih i kvalitetnih igrača zapljusnuo je sve linije belgijske momčadi. Jako dobro poznajem belgijsku momčad jer sam je već sada snimio i gledao utakmice s Engleskom i Nizozemskom.

Štimac je redom analizirao linije crvenih vragova i izdvojio:

- Vincent Kompany i Thomas Vermaelen čine okosnicu impozantne obrane. U vezi ste talentirani, mladi, vrlo dinamični i brzi u transformaciji igre. Koliko je napad odličan, pokazali su pogoci protiv Nizozemske (u samo 15 minuta Belgijanci su preokrenuli 1-2 u 4-2, nap. a.).

Ponukan konkretnim pitanjem, Štimac je usporedio Luku Modrića i novo pojačanje Zenita Axela Witsela. Njih bi dvojica trebali kreirati igru obiju momčadi u međusobnoj utakmici.

- Jose Mourinho, najbolji trener na svijetu, dao je sve od sebe da u redove Reala dovede Modrića i tu komentar nije potreban. Axel je Lukina belgijska varijanta, esencijalni dio za funkcioniranje momčadi. Univerzalni igrač, organizator igre, onaj bez kojeg današnja Belgija ne bi bila ni približno dobra.

Štimac je sugovorniku priznao da se bio prisiljen vratiti na stari sustav igre:

- Morat ćemo se bazirati na stečevinama iz 2012. godine, sada nemam vremena za nove varijante koje imam u vidu za budućnost. Neki ne misle tako, no naša je skupina izuzetno teška. Osim Hrvatske i Belgije, i Srbija i Makedonija imaju odlične reprezentacije. Nitko neće lako pobijediti Wales i Škotsku...

Za svoj komadić slave u ovim se kvalifikacijama bori nekoliko mladih trenera.

- Wilmots, Coleman, Mihajlović, Janevski i ja. Da,morat ćemo se više boriti za dokazivanje rezultatom nego za neki rad i napredak u igri.

Hrvatska još pamti svjetsku broncu iz 1998., pamte je i Belgijanci:

- Trebali smo protiv Francuske izboriti i finale Svjetskog prvenstva, no nismo. No, gledam li iz današnjeg kuta, bio je to veliki uspjeh iako smo mogli i bolje. Imali smo moćnu momčad, no ova današnja Hrvatska puno je bolja po mnogim kriterijima. Igraju modernije, jače i kompletniji su igrači.

U tom je smislu logično još jedno Štimčevo (pre)uveličavanje snage vlastite momčadi što baš i nije bilo vidljivo protiv Švicarske:

- Kao i bivša Jugoslavija, Hrvatska je danas ‘europski Brazil'. To se baš i ne može očekivati s obzirom na broj stanovnika, no zaista je tako, potvrđuje to velik broj odličnih nogometaša koji igraju u velikim europskim klubovima.

Govoreći o Hrvatima koji igraju u inozemstvu, Štimac se dotaknuo svojeg (ne)prijatelja Zdravka Mamića:

- Dinamo iz Zagreba prednjači u tome, u plasiranju odličnih igrača. Zdravko Mamić je umjetnik prodaje igrača u pravom trenutku.

jutarnji list