Stigao znak da je Modrić ispred Ronalda, ali evo čega se najviše plašimo

Luka Modrić, Real Madrid, Vatreni, utaja poreza, Luka Modrić, Luka Modrić, Real Madrid, Luka Modrić, Luka Modrić, Luka Modrić, Real Madrid, Luka Modrić, Real Madrid, Luka Modrić, Luka Modrić, Real Madrid, Luka Modrić, Real Madrid
... Zlatne lopte France Footballa, FIFA-ine nagrade za igrača godine, pa udružene nagrade France Footballa i FIFA-e te u posljednje dvije godine opet samostalne Zlatne lopte France Footballa i odvojene FIFA-ine nagrade, koja od 2016. nosi naziv The Best FIFA Football Awards - jedan hrvatski nogometaš mogao bi prekinuti dominaciju dviju daleko najvećih zvijezda svjetskog nogometa posljednje dekade.

Naravno, riječ je o Luki Modriću, kapetanu hrvatske reprezentacije, koji je zajedno s Cristianom Ronaldom i Mohamedom Salahom nominiran u najuži izbor za FIFA-ina nogometaša godine.

Svjetska krovna nogometna organizacija večeras će na gala svečanosti u londonskom Royal Festival Hallu obznaniti imena dobitnika prestižnih godišnjih nagrada FIFA The Best. Izabire se najbolji nogometaš i nogometašica godine, najbolji vratar, najbolji trener i trenerica, najljepši gol, najbolja momčad godine, dijele se još nagrade za fair-play i nagrada za navijače.

Podvig hrvatskih nogometaša

Možda će zvučati patetično, ali nije fraza da je pravo čudo da u svjetskim razmjerima „mala" Hrvatska, prije svega površinom, brojem stanovnika i društvenim bruto proizvodom, ima predstavnika u dva najvažnija izbora, u onom daleko najvažnijom, a to je izbor za najboljeg nogometaša godine, te u izboru za najboljeg trenera. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić zajedno s dvjema francuskim legendama, Zinedineom Zidaneom i Didierom Deschampsom, konkurira za najboljeg trenera godine.

Uz to su petorica hrvatskih nogometaša ušli u uži izbor za najbolju momčad godine, uz, jasno, Modrića, konkuriraju još Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Već sada je to senzacionalan uspjeh nabrojanih hrvatskih nogometaša i izbornika, ali i općenito hrvatskog nogometa, jer imati toliki broj predstavnika u najvažnijem FIFA-inu izboru bio bi podvig i za mnoge veće, bogatije, kulturno i politički utjecajnije zemlje, a kako neće za Hrvatsku. Naravno, najveći razlog je taj što je Hrvatska napravila fantastičan uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji plasiravši se u finale.

Dok je Modrić po mnogima favorit za nagradu najboljeg nogometaša godine, Dalićeve su šanse, realno, puno manje. Svjestan je toga i hrvatski izbornik koji je u nedavnom intervju za Dnevnik Nove TV istaknuo:

„Luka je to apsolutno zaslužio, nadam se da će ga izabrati, a ja sam rekao da je meni čast biti među prva tri trenera", kazao je hrvatski izbornik.

Kako rekosmo, Modrić je za mnoge favorit, ali prema informacijama koji se posljednjih dana stizale iz nekih izvora bliskih FIFA-i, čini se da je to bila napeta utrka s Ronaldom. Pišemo u prošlom vremenu jer je izbor završen, ali konačni rezultat se drži u velikoj tajnosti. Naravno, igrači znaju tko je pobijedio. U tom kontekstu simptomatična je neslužbena vijest koju su kasno sinoć objavili neki španjolski i talijanski mediji. Naime, Ronaldo navodno ipak neće doći u London. Opravdanje je da ga u srijedu čeka ligaška utakmica, Juventus dočekuje Bolognu, a uprava kluba je odlučila da nikoga ne pusti na svečanost. To je informacija madridske Marce.

Ronaldo ne dolazi u London?

Nije baš da Juve igra neki veliki derbi, neku odveć važnu utakmicu. Osim toga, znao je Ronaldo privatnim zrakoplovom napuštati Madrid zbog posjeta prijateljima i u nezgodnije vrijeme. Znamo da se nije pojavio na dodijeli nedavnih UEFA-inih nagrada u Monte Carlu, koji je udaljen od Torina manje od 350 kilometara. Ronaldo nije došao, a Modrić je pobijedio.

Shvaćate što želimo reći, ali nećemo dalje insinuirati, procijenite sami kolika je šansa da Ronaldo ne bi došao u London da je pobjednik!? Ipak, nije nemoguće da ne želi doći čak i ako je pobijedio. Čini se da je u laganom sukobu s čelnim nogometnim organizacijama, crveni karton u Valenciji dodatno je potpalio vatru. Možda se naposljetku i pojavi u Londonu, nije engleska metropola preko svijeta. Tko zna, možda tjera inat, možda mu Juventus stvarno ne dozvoljava izostanak, sve je moguće. Na oprez tjera i jedan detalj koji ćemo kasnije elaborirati.

Što se tiče izbora, bitno je istaknuti da se ocjenjuje razdoblje od 3. srpnja 2017. do 15. srpnja 2018. U tom periodu uzimaju se u obzir postignuća u svim natjecanjima, a jasno je da su u prvom planu Svjetsko prvenstvo, Liga prvaka, Europska liga i domaće prvenstvo.

Modrić zaslužuje nagradu

Prema nekim reakcijama nogometnih zaljubljenika, navijača i svjetske javnosti, zamjećujemo da nekima i dalje nije jasno da se bira najbolji igrač u spomenutom razdoblju, a ne općenito najbolji nogometaš svijeta. To je i razlog zašto u najužem izboru nema Lionela Messija, koji je za mnoge najbolji nogometaš svijeta u posljednjih desetak godina. Ali ne bira se najbolji u zadnjih deset godina, nego samo zadnje godine.

Isto tako, to je i razlog zašto mnogi smatraju da Modrić zaslužuje nagradu više od Ronalda. Općenito gledajući, Portugalac je, realno, za najveći dio svijeta ukupno bolji igrač i daleko veća zvijezda od Modrića, ali vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da je hrvatski kapetan bio bolji po najvažnijim kriterijima u spomenutom razdoblju. A to je ono što je najvažnije ili bi trebalo biti najvažnije u ovom izboru, dakle recentno razdoblje od jedne godine, a ne cijela karijera.

Modrić je kao i Ronaldo imao uspješnu sezonu u Ligi prvaka, gdje je Ronaldo statistički, prije svega golgeterski, ostavio najveći trag i označen je ključnom figurom Realove supremacije u najelitnijem klupskom natjecanju, ali Modrić je imao daleko uspješniji nastup od Ronalda na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je doveo Hrvatsku do finala i proglašen je za najboljeg igrača turnira. Usprkos velikoj važnosti i značaju Lige prvaka, Svjetsko prvenstvo ipak je još uvijek najvažnije nogometno natjecanje, a tu je Modrić bio osjetno bolji.

Modrić blistao na Mundijalu, Ronaldo tek prosječan

Možemo i ovako postaviti stvar: Modrić je po značaju i utjecaju na igru te konačni uspjeh Reala manje zaostao za Ronaldom u Ligi prvaka, nego što je Portugalac zaostao za Modrićem na Svjetskom prvenstvu. Osim toga, nije li logično da igrač koji je proglašen za najboljeg igrača Mundijala i UEFA-ina igrača godine, bude i najbolji igrač svijeta!?

U ovakvim analizama i ocjenjivanju potrebno je izdignuti se iznad osjećaja nacionalne pripadnosti i subjektivnog promišljanja, stoga pokušavamo biti što objektivniji i racionalniji, tako ćemo reći i da Antoine Griezmann, kao svjetski prvak i osvajač Europske lige, s ujedno odličnim individualnim učinkom, ima razloga za ljutnju što nije u najužem izboru. Možda je trebao biti među trojicom, ali, eto, nije ušao u konkurenciju, a i da jest, jako teško bi bio ispred Modrića i Ronalda.

Kako god okrenuli, bitka bi se ipak najvjerojatnije vodila između Modrića i Ronalda. podastreli smo tezu zašto mislimo da bi Modrić trebao pobijediti. Ni uz najbolju volju ne vidimo po čemu to Ronaldo ima jače argumente od Modrića u navedenom razdoblju? Sigurno će neki baciti na stol Ronaldov golgeterski učinak u Ligi prvaka. To jest jak argument, ali mislimo da nije dovoljan.

Portugal je podbacio tamo gdje je najvažnije, na Svjetskom prvenstvu, a onda ni Ronaldov učinak ne može biti potpun, posebice jer ni u La Ligi nije briljirao, kao ni cijeli Real, da bi s time mogao barem djelomično prikriti podbačaj na Mundijalu. Ponavljamo, Modrić je sa sjajnim nastupom na SP-u i odličnim nastupom u Ligi prvaka, jači od Ronaldove dominacije od Ligi prvaka. To je naše mišljenje, ne morate se složiti.

Popularnost i blještavi sjaj Cristiana Ronalda

Kod ovakvih izbora, individualna statistika ne bi se trebala odvajati od momčadskih dostignuća. Ta dva kriterija logično se prožimaju. Jer, netko može imati fantastične brojke, a da klub ili reprezentacija u kojoj nastupa ne postignu velike rezultate. U tom slučaju taj kandidat, logično je, nema velike šanse osvojiti naslov najboljeg.

To je bilo neko nepisano pravilo desetljećima u izborima za Zlatnu loptu France Footballa. Nepisana pravila dosta su se promijenila u posljednjih desetak godina, a to je razdoblje koje koincidira s vremenom otkako su Messi i Ronaldo postali daleko najveće zvijezde svjetskog nogometa. Nagrade koje su pobrali uglavnom su zaslužili, ali bilo je i godina kada su njihove pobjede bile dosta sporne, kada su ih odnijeli na popularnost i blještavi sjaj svojih imena.

Sjetimo se 2010. ili 2013., kada su Wesley Sneijder ili Andres Iniesta te potom Franck Ribery, prema individualnom učinku i postignućima s klubovima i reprezentacijama možda više zaslužili ponijeti titulu najboljeg. I to je naše mišljenje, ali i ne samo naše, sjetimo se samo reakcija u Francuskoj i Njemačkoj kada je Ribery od velikog favorita u nekoliko tjedana postao gotovo pa autsajder. Kada su u pitanju Messi i Ronaldo, znaju vrijediti i dvostruki kriteriji.

Jednom može biti najvažnije to što su osvojili s klubovima i reprezentacijom, bez obzira kako su odigrali, recimo Ronaldo na Euru u Francuskoj, a drugi put je važnija individualna statistika, što je presudilo 2010. i 2013., kada Barca, Real, Argentina i Portugal nisu osvojili najveće internacionalne trofeje, niti su bili u samim završnicama, a Messi i Ronaldo ipak su proglašeni najboljima.

Hoće li odlučiti glasovi navijača?

Ovo pišemo poučeni iskustvom i s laganom bojazni da bi se slična priča mogla dogoditi Modriću. Kampanja koju je pokrenuo moćni Ronaldov i Juventusov PR stroj nakon što je Modrić izabran za UEFA-ina igrača godine, sugerira na oprez. Iako Ronaldo navodno neće doći u London, ipak treba pričekati s otvaranjem šampanjca. Možda treba ukratko pojasniti kako se tehnički bira najbolji nogometaš svijeta, odnosno koji je proces izbora.

U izboru sudjeluju kapetani nacionalnih vrsta, izbornici, navijači i novinari (po jedan medijski djelatnik iz svake zemlje članice FIFA-e). Bodovanje je istovjetno, ali ključno je što svaka skupina ima po četvrtinu učešća u konačnom obračunu te su tako izjednačene po važnosti. Postoci dobivenih glasova u svakoj skupini se podijele s četiri i onda se zbroje sve četiri skupine. Tako se dođe do konačnog rezultata.

Moguće je da je u tijesnoj utrci bilo presudno bodovanje navijača koji su glasovali putem FIFA-ine web stranice. Ako Ronaldo, koji je medijski i marketinški puno razvikaniji od Modrića te ima puno više obožavatelja diljem svijeta, u tom dijelu izbora premoćno pobijedi, to je moglo odlučiti. Ronaldo ima preko 120 milijuna pratitelja samo na Facebooku i još barem toliko na svim ostalim društvenim mrežama, po čemu je svjetski rekorder.

Da biste stekli bolju sliku, treba reći da Ronaldo ima više pratitelja na društvenim mrežama nego dva najpraćenija sportska kluba na svijetu, Real Madrid i Barcelona. Time je sve rečeno. Iza Portugalca stoji moćan PR stroj kojem jedino može parirati PR mašinerija Real Madrida i možda Barcelone. Zato su Ronaldo i Real u sinergiji bili tako moćni.

Tko će prevladati: Ronaldov ili Realov PR stroj?

E sad, pitanje je li Real za Modrića odradio dobar posao, odnosno je li uspio parirati Ronaldovu i Juventusovu PR stroju u animiranju navijača Kraljevskog kluba i ostalih da glasuju za Modrića? Potpuno je jasno da se iza kulisa vodila ogorčena bitka. Ako Modrić nije previše zaostao za Ronaldom u izboru navijača, onda ima veliku šansu pobijediti. Ako pak jest, teško je to mogao nadoknaditi u preostale tri skupine glasača, iako ni to nije nemoguće.

Nadajmo se da će Modrić kao prvi hrvatski nogometaš osvojiti najprestižniju individualnu nogometnu nagradu i ući u povijest izbora. Na stranu subjektivan osjećaj, hrvatski kapetan je to po svim parametrima zaslužio.

Dnevnik.hr