Spursi nakon 0-2 veličanstvenim preokretom stigli do pobjede na Emiratesu

U veličanstvenom preokretu Spursa, koji su do 50. minute gubili s 2-0, od hrvatskih je nogometaša na terenu sudjelovao samo Luka Modrić, koji je odigrao svih 90 minuta. Vedran Ćorluka je cijelu utakmicu odgledao s klupe za pričuve, a Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa nisu niti konkurirali za sastav gostiju piše jutarnji list.

Vjerojatno se niti najokorjeliji navijači Tottenhama ne bi kladili na pobjedu svoje momčadi nakon prvih pola sata dvoboja i vodstva domaćina koji je imao željeni rezultat (2-0) i kontrolirao igru. Poveli su domaćini već u devetoj minuti pogotkom Nasrija, koji je na najbolji mogući način iskoristio dodavanje Fabregasa u prostor, te je gotovo iz mrtvog kuta uspio vješto loptu ugurati u mrežu.

U 27. minuti novo slavlje domaćih igrača i navijača. Akciju je pokrenuo Fabregas, nastavio Aršavin koji je ubacio s lijevog krila, a marokanski napadač Marouane Chamakh je iz blizine bio brži u reakciji od Tottenhamovih braniča, te je iz blizine poentirao za 2-0.

U nastavku su se odnosi snaga na terenu drastično promijenili. Gosti su prvi pogodak postigli u 50. minuti, kada je Van der Vaart odlučno gurnuo loptu u for Garethu Baleu koji je pobjegao Arsenalovoj obrani i svladao nemoćnog Fabianskog.

U 67. minuti, Spursi su izjednačili iz penala kojeg je skrivio kapetan domaćih Cesc Fabregas, jer je rukom zaustavio loptu nakon udarca Van der Vaarta iz slobodnog udarca. Odlični Nizozemac je sam izveo udarac s bijele točke, mirno i precizno.

Arsenal je nakon toga propustio dvije velike prilike. Jednom je vratar gostuju Gomes sjajno obranio udarac Fabregasa, a nakon toga je Koscielny glavom prebacio loptu iznad praznoga gola.

Konačni šok za domaće navijače dogodio se u 85. minuti. Opet je važnu ulogu odigrao Van der Vaart koji je izveo slobodni udarac s desne strane, a Kaboul je bio odlično postavljen, te je glavom iz ne baš jednostavne situacije proslijedio loptu u mrežu Fabianskog!

Luka Modrić imao je dva pokušaja. U 30. minuti je njegov udarac Fabianski obranio, a u 56. minuti je hrvatski reprezentativac tukao preko gola.

Tottenham je, tako, stigao do prve gostujuće pobjede nad Arsenalom nakon 17 godina, dok su ''topnici'' propustili priliku, barem na nekoliko sati, skočiti na čelno mjesto na ljestvici. Ostali su na 26 bodova, a Chelsea, koji kasnije u subotu gostuje kod Birminghama, ima dva boda više, jasno, i tu utakmicu manje. Tottenham sada ima 22 boda.

Dodajmo kao zanimljivost da je Arsenalov Francuz Samir Nasri uoči dvoboja odbio pružiti ruku svom sunarodnjaku i bivšem suigraču, a danas kapetanu Tottenhama, 33-godišnjem Williamu Gallasu. Razlike među njima očito su nepomirljive...


Premiership, 14. kolo:

Arsenal - Tottenham 2-3 (Nasri 9, Chamakh 27 / Bale 50, Van der Vaart 67 - 11 m, Kaboul 85)

Redoslijed: 1. Chelsea 28 (-1), 2. Arsenal 26, 3. Manchester United 25 (-1), 4. Manchester City 22 (-1), 5. Tottenham 22...